Strona głównaProdukty i przepisyOlejki eteryczne – zastosowanie oraz właściwości

Olejki eteryczne – zastosowanie oraz właściwości

Każdy z nas ma zapewne swoje sprawdzone sposoby na walkę ze zmęczeniem – może być to aktywność fizyczna, ulubiony posiłek lub kontakt z przyrodą. Kiedy jednak musimy zmierzyć się ze stresem lub gorszym samopoczuciem, warto zatroszczyć się także o to, aby nasze najbliższe otoczenie epatowało relaksującą atmosferą. Najlepszym sposobem na odprężenie jest domowa aromaterapia, oparta o cenne właściwości olejków eterycznych.

Otaczając się odpowiednim zapachem można nie tylko wspomóc proces relaksacji, ale także poprawić swoje samopoczucie, zapewnić sobie zastrzyk energii, a nawet wzmocnić swoją odporność. Warto zatem poznać zastosowanie olejków eterycznych oraz najlepsze sposoby ich wykorzystania.

Właściwości olejków eterycznych – jak się nimi cieszyć

Olejki eteryczne można wykorzystywać na wiele sposobów, np. włączając je do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych, albo też aromatyzować z ich pomocą powietrze w danym pomieszczeniu – a skoro mowa o odprężeniu i relaksie, najpewniej będzie to łazienka lub sypialnia.

Olejki eteryczne zastosowanie mogą mieć w czasie kąpieli, kiedy to do ciepłej wody dodaje się ulubiony zapach. Tak przygotowana kąpiel pomaga się odprężyć, rozluźnić mięśnie, a także stanowić element wieczornego przygotowania do snu. Do tego celu najczęściej sięga się po olejek lawendowy, szałwiowy lub różany które znakomicie odprężają, ułatwiając wyciszenie organizmu. Dobrze dobrany olejek może jednak także energetyzować. Zapachy cytrusowe, ziołowe (jak np. eukaliptus) oraz korzenne delikatnie pobudzają organizm, więc warto korzystać z nich rano (np. dodając kilka kropli do ulubionego balsamu do ciała) lub kiedy poziom energii spada w ciągu dnia.

Najczęstszym sposobem na zastosowanie olejków eterycznych jest uwalnianie ich zapachu poprzez dedykowane do tego celu naczynia i urządzenia, takie jak:

  • kominki zapachowe,
  • nawilżacze powietrza,
  • specjalne nebulizatory,
  • lampki zapachowe.

W każdym z tych przypadków olejek powinien być rozcieńczony z wodą, aby otrzymany aromat nie był zbyt intensywny, a urządzenie nie uległo uszkodzeniu (oraz było łatwe w czyszczeniu).

Zapach a nasze dobre samopoczucie

Niezwykłą właściwością zmysłu powonienia jest umiejętność wiązania zapachów z konkretnymi wspomnieniami. Stąd też często zdarza się, że konkretne aromaty przywodzą nam na myśl dzieciństwo lub wydarzenia, które wspominamy z sentymentem. Dzieje się tak ponieważ system węchowy ma bezpośrednie połączenie z ciałem migdałowatym i układem limbicznym w mózgu, które to właśnie odpowiadają za przechowywanie wspomnień oraz wiązanie z nimi określonych emocji.

Właściwości olejków eterycznych cenione są od tysiącleci i wciąż, po dziś dzień, stosowane do łagodzenia stanów napięcia, a także objawów niektórych schorzeń czy gorszego samopoczucia. Olejki takie jak sosnowy, eukaliptusowy, szałwiowy czy miętowy często wykorzystywane są do przygotowywania inhalacji, których zadaniem jest łagodzenie objawów przeziębienia (kaszlu, niedrożności nosa, podrażnionej śluzówki). Niektóre olejki, jak np. anyżowy czy cynamonowy, cenione są przez medycynę tradycyjną szczególnie za swoje działanie antywirusowe i antybakteryjne, co sprawia, że w postaci rozcieńczonej mogą być także stosowane bezpośrednio na podrażnienia lub zmiany skórne.

Do zabiegów z zakresu domowej aromaterapii najlepiej sprawdzą się wysokiej jakości, stuprocentowe olejki eteryczne. Właściwości naturalnego olejku oraz intensywność jego zapachu zależą w głównej mierze od metody, jaką został pozyskany. W produkcji olejków eterycznych najczęściej stosowana jest metoda destylacji z parą wodną, która to pozwala zachować pełnię wartościowych składników oraz otrzymać możliwie jak najwyższej jakości surowiec.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img