SPIS TREŚCI:
Pektyna to rodzaj naturalnego, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, pochodzenia roślinnego. Jest to tzw. polisacharyd, czyli inaczej wielocukier. Występuje ona w owocach, między innymi w jabłkach, gruszkach, owocach pigwy, pomarańczach, grejpfrutach, porzeczkach, jeżynach i brzoskwiniach, ale jej źródłem mogą być również warzywa, na przykład bataty, marchew i cukinia. Pektyny zapobiegają wysuszeniu owoców i chronią je przed drobnoustrojami i chorobami. Dzięki właściwościom żelującym, znalazły zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym. Są dodawane do dżemów i galaretek, które dzięki pektynie połączonej z cukrem i kwasem uzyskują swoją charakterystyczną, półstałą konsystencję. Pektyna wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym, a także farmaceutycznym. Sprawdźmy czemu warto przyjrzeć jej się bliżej.

Pektyna w przemyśle spożywczym
Pektyna doskonale sprawdza się w przemyśle spożywczym dzięki temu, że wykazuje działanie:
- zagęszczające,
- stabilizujące,
- emulgujące,
- żelujące.
Dzięki tym właściwościom pektyna świetnie sprawdza się przede wszystkim podczas wyrobu galaretek i dżemów, ale również innych przetworów owocowych i warzywnych, jak soki, napoje i koncentraty, ketchup, a także przetworów mlecznych – serków twarogowych i topionych i wyrobów cukierniczych. Pektynę w postaci sproszkowanej o właściwościach żelujących, możemy również dodać do domowych przetworów.
Prozdrowotne właściwości pektyny
Pektyna wykazuje dobroczynne właściwości dla naszego zdrowie i może wspomagać organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Wspomaga między innymi:
- redukcję nadprogramowych kilogramów – kiedy pektyna wiąże się z wodą, treść pokarmowa pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni i rzadziej sięgamy po przekąski. Dzięki temu łatwiej jest przejść przez proces odchudzania. Pektyna okazuje się być pomocna również wówczas kiedy pojawia się biegunka, skracając czas jej trwania,
- obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL dzięki zdolności pektyny do wiązania cholesterolu w jelitach, zapobiegający tym samym jego wchłanianie się do krwioobiegu. Pektyny wspomagają obniżyć tempo wchłaniania się tłuszczów,
- proces usuwania toksyn z organizmu, w tym metali ciężkich, np. rtęć,
- zapobieganie powstawania miażdżycy,
- zapobieganie powstawania kamieni żółciowych,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i insulinoodporności, dzięki temu, że pomaga zapobiec gwałtownym skokom cukru, hamując aktywność enzymów rozkładających cukry proste i skrobię.

Ponieważ pektyna wykazuje sporo cennych właściwości prozdrowotnych, zdecydowanie włączyć ją na co dzień do jadłospisu. Wystarczy pamiętać o codziennej porcji świeżych warzyw i owoców. Jest to najprostszy sposób na zwiększenie spożycia pektyn. W sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest również pektyna w postaci sproszkowanej. Można ją dodawać do domowych przetworów. Spożywanie pektyny jest bezpieczne dla zdrowia. Także dla kobiet w ciąży i karmiących.