W życiu większości ludzi niewiele rzeczy jest równie stresujących, co wizyta w gabinecie lekarskim. Bez względu na to, czy to bolące gardło i katar skłaniają nas do wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, czy raczej poważniejsze schorzenie okazuje się wymagać wizyty u specjalisty, reagujemy zwykle tak samo: stresem i nerwowością.
Czasem nerwy i napięcie powodują, że – zamiast zdobyć się na szczerą rozmowę – odpowiadamy lekarzowi wyuczonymi formułkami, o których myślimy, że chciałby je od nas usłyszeć. „Tak, oczywiście, że alkohol piję tylko sporadycznie, nie palę, ćwiczę przez pół godziny każdego dnia i starannie myję zęby po każdym posiłku”.
Podobnie zachowujemy się, udając się na spotkanie z dietetykiem, który – choć nie jest lekarzem – musi jednak przeprowadzić z nami rozmowę na temat naszych zdrowotnych nawyków. Duży błąd! Zamiast się denerwować, spokojnie przygotuj się na pierwszą wizytę – oto kilka rzeczy, w które powinieneś wyposażyć się, zanim przekroczysz próg gabinetu.
1. Pozytywne nastawienie
Opowiadanie o swoich zdrowotnych i żywieniowych problemach zwykle nie jest najprzyjemniejszą rzeczą na świecie, ale warto podejść do tego z optymizmem: przecież nie mówisz o tym dietetykowi po to, by się biczować, lecz po to, aby wprowadzić zmiany na lepsze. Gabinet dietetyczny to nie sala tortur! A jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że czułeś się, jakby wizyta była torturą – uciekaj! Zawsze możesz odwiedzić nasz gabinet dietetyczny (Wrocław, przypominamy) – tutaj na pewno poczujesz się dobrze.
2. Spis posiłków
Spis posiłków (i przekąsek – wszystkiego, co jadłeś) z ostatnich kilku dni to coś, co zdecydowanie warto mieć przy sobie już podczas pierwszej wizyty u dietetyka. Możesz spisywać swoje posiłki, używać specjalnej aplikacji albo nawet po prostu robić szybkie zdjęcie telefonem wszystkiemu, co zjadasz – wybierz sposób, który jest dla Ciebie najwygodniejszy.
3. Dietetyczne cele
Jeżeli umawiasz się z dietetykiem, na pewno masz jakieś – mniej lub bardziej sprecyzowane – cele. Chcesz schudnąć? Przytyć? Obniżyć poziom cholesterolu? Zapanować nad dolegliwościami takimi jak cukrzyca czy choroba Hashimoto? Znając ten cel, dietetyk będzie w stanie lepiej dobrać dla Ciebie jadłospis i inne zalecenia!
4. Elastyczność i zrozumienie
Żywienie to nie nauka ścisła: nie ma tutaj jednej recepty dla każdego. To, co u jednej osoby zadziała jak marzenie, u innej nie zadziała w ogóle. Co więcej, to, co dobrze działało na początku, z czasem może przestać być skuteczne. Dlatego bądź psychicznie przygotowany na to, że przynajmniej niektóre wskazówki dietetyka mogą nie być skuteczne od razu (albo mogą w ogóle okazać się nieskuteczne). Otwarta, oparta na szczerości i zaufaniu komunikacja z dietetykiem będzie kluczem do sukcesu!