Pierzga czysta to połączenie pyłku kwiatowego z miodem poddane działaniu bakterii kwasu mlekowego i pszczelich enzymów. Nazywana także pierzgą pszczelą lub „pszczelim chlebkiem” stanowi jedno z najważniejszych źródeł pożywienia i substancji odżywczych pszczół, zapewniających im odporność. Tak samo jak miód i propolis zawiera wiele cennych składników, a jej spożywanie przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści.
Właściwości pierzgi pszczelej
Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy i przenoszą go do ula w postaci obnóży. Składają go do plastrów ula i ubijają w komórce, gdzie pod wpływem wydzieliny z gruczołów ślinowych pszczół ulega procesom chemicznym, podczas których dochodzi do jego fermentacji mlekowej. Gotowa pierzga czysta jest źródłem:
- witamin A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP,
- pierwiastków takich jak: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka, mangan,
- białka,
- węglowodanów,
- polifenoli,
- związków triterpenowych.
Wpływ pierzgi czystej na organizm człowieka
Regularne spożywanie pierzgi wpływa korzystnie na wzmocnienie odporności, na prawidłową pracę układu krążenia, nerwowego i na pracę serca. Wysokie stężenie mikro- i makroelementów, jak i bogactwo witamin sprawiają, że ten pochodzący od pszczół produkt może być stosowany jako suplement diety w celu zapobiegania utraty odporności i zapobieganiu występowania różnych schorzeń, ale też jako wspomaganie leczenia farmakologicznego podczas występowania różnego rodzaju chorób. Pierzga działa:
- wzmacniająco,
- antybakteryjnie,
- regenerująco,
- odżywczo,
- stymulująco.
Zastosowanie pierzgi
Pierzga czysta wzmacnia i regeneruje organizm na przykład po przebytych chorobach, podczas rekonwalescencji, po operacjach, a także podczas niedoboru witamin i minerałów. Ponieważ zawarte w pierzdze pszczelej substancje odżywcze, są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, jej prozdrowotne właściwości mogą być wykorzystane do wspierania leczenia takich schorzeń jak:
- anemia,
- przewlekłe zapalenie wątroby
- choroby układu pokarmowego, w tym jelit i żołądka,
- choroby metaboliczne,
- zapalenie migdałków,
- choroby układu moczowo-płciowego
- choroby skóry,
- choroby układu nerwowego,
- choroby immunologiczne,
- schorzenia tkanek,
- reumatyzm,
- choroby układu krążenia i choroby kardiologiczne.
Jak przygotować do spożycia pierzgę?
Popularnym sposobem jest spożywanie pierzgi w postaci roztworu – wystarczy zalać granulki przegotowaną letnią wodą i odstawić taki roztwór na noc. Rano należy go wymieszać i wypić na czczo około 15 minut przed posiłkiem. Granulki pierzgi są lekko kwaśne w smaku, dlatego można dodać do niego odrobinę miodu. Pierzgę można dodawać również do herbaty lub naturalnych soków. Roztwór możemy pić od 1 do 3 razy na dzień na przykład przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Kurację warto stosować przez dwa tygodnie do miesiąca, po czym zalecana jest tygodniowa przerwa. Zamiast czystej pierzgi możemy także zdecydować się na miód zawierający granulki pierzgi.
Włączenie do codziennej diety tego produktu zalecane jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom, osobom w podeszłym wieku, osłabionych, w czasie rekonwalescencji i po operacjach, a także z chorobami układu krążenia. Pierzgi nie mogą stosować osoby uczulone na miód i produkty pszczele.
Dzięki za ciekawe informacje