Strona głównaProdukty i przepisySiemię lniane – dlaczego jest zdrowe i kiedy warto je spożywać

Siemię lniane – dlaczego jest zdrowe i kiedy warto je spożywać

Siemię lniane to nasiona lnu pospolitego. Te niepozorne, malutkie, brązowo-złote ziarenka zaliczane są do superfoods, czyli nieprzetworzonego, naturalnego jedzenia, którego bogactwo składników odżywczych ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dobrze wiedzieć, w jakich sytuacjach warto sięgnąć po siemię lniane, a także jak i w jakiej formie się je spożywa, ponieważ spożywanie tego łatwo dostępnego produktu ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm.

Właściwości odżywcze nasion siemienia lnianego

Spożywane codziennie siemienia lnianego w ilości 1-2 łyżki stanowi pełnowartościowe uzupełnienie diety. Jego prozdrowotne działanie zawdzięcza się wysokiej zawartości składników aktywnych biologicznie, które są wspierają organizm w utrzymania dobrej formy zdrowotnej. W siemieniu lnianym znajdziemy między innymi:

  • witaminy C, E, K, niacyna (witamina B3) i inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), w tym kwas foliowy,
  • minerały takie jak: potas, magnez, wapń, miedź, mangan, cynk i selen,
  • aminokwasy: leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan,
  • lignany – działają osłonowo na wątrobę,
  • lignina SDG – wykazuje korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet, a także wspomaga przyrost masy kostnej,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – siemię jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów,
  • substancje śluzowe – uwidaczniają się po dodaniu wody do całych lub zmielonych ziaren i nadają mieszance charakterystyczną, lepką konsystencję – śluzy roślinne mają korzystny wpływ na układ pokarmowy,
  • błonnik, w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie – działa korzystnie na florę bakteryjną jelit,
  • sterole roślinne – związki, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Zastosowanie siemienia lnianego

Stosowanie siemienia lnianego zaleca się stosować w przypadku występowania:

  • wrzodów żołądka – regularne spożywanie osłania błonę śluzową, redukuje dyskomfort i łagodzi ból,
  • refluksu – siemię lniane chroni śluzówkę, łagodzi dolegliwości i pieczenie w przełyku,
  • biegunek i wzdęć – błonnik rozpuszczalny w wodzie zawarty w siemieniu pomaga przywrócić prawidłowy skład mikroflory,
  • zaparć – siemię reguluje pracę układu pokarmowego, łagodzi także dolegliwości u osób z zespołem jelita drażliwego,
  • spowolnienie rozwoju cukrzycy typu II – lignany wpływają na obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy, ponieważ zmniejszają glikemię w cukrzycy typu II, a błonnik ogranicza nagłe wahania w stężeniu glukozy,
  • bólu gardła i kaszlu – dzięki osłonowemu działaniu siemienia i nawilżeniu gardła łagodzi objawy bólu gardła,
  • diety redukcyjnej – zdrowa dieta wzbogacona o siemię lniane zalecana jest w profilaktyce nadwagi ponieważ siemię lniane dodane do posiłku wywołuje szybsze uczucie sytości i wpływa na zmniejszenie apetytu,
  • problemów hormonalnych – lignany lniane ograniczają objawy, które towarzyszą zbyt wysokiemu lub za niskiemu stężeniu estrogenów w organizmie, siemię lniane zalecane jest kobietom w wieku menopauzalnym,
  • nadciśnienia tętniczego – kwasy alfa-linolenowe wpływają na zmniejszenie napięcia ścian naczyń krwionośnych,
  • profilaktyki osteoporozy – zawarte w siemieniu lignany hamują rozwój osteoporozy,
  • redukcji złego cholesterolu – jedzenie siemienia lnianego dostarcza kwas alfa-linolenowy, który wspomaga zmniejszyć stężenie trójglicerydów, co skutkuje spadkiem ryzyka zachorowania na zakrzepicę, miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak stosować siemię lniane

Siemię lniane można spożywać na różne sposoby. Jeśli można je było ziarenka trzeba najpierw zmielić w młynku do kawy lub kupić siemię lniane w postaci już zmielonej i zalać gorącą wodą. Powstanie napój o konsystencji kisielu, który działa wspomagająco na pracę układu pokarmowego, łagodzi ból gardła i daje uczucie sytości. Jest również dobrym źródłem kwasów omega-3, dlatego poleca się taki napój kobietom w ciąży. Ziarna lub sproszkowane siemię lniane można dodawać do koktajli owocowych i warzywnych. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i zup, a także posypka do kanapek.

Siemię lniane włączone do codziennej diety przynosi wiele korzyści naszemu zdrowiu. Wystarczy porcja dwóch łyżeczek dziennie, aby dostarczyć organizmowi wiele cennych składników. Trzeba przy tym pamiętać, że spożywanie siemienia w nadmiarze może przyczynić się do odwodnienia organizmu. Dlatego należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu podczas jego spożywania.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img