Wegetariański grill

Nadeszło lato, a wraz z nim sezon na wspólne przypiekanie smacznych kąsków na ruszcie. Choć niektórzy mogą tak myśleć, dieta wegetariańska nie wyklucza nikogo z uczestnictwa we wspólnym barbecue. Wręcz przeciwnie! To właśnie kolorowe dania wegetariańskie na grilla sprawiają, że na talerzach króluje różnorodność, a najwięksi miłośnicy mięsnych dań podbierają z zachwytem z tacek roślinne przekąski. Oto kilka naszych propozycji co przygotować na wegetariańskiego grilla.

Jakie sery położyć na grill?

Mimo że nie wszystkie sery nadają się, by położyć je bezpośrednio na ruszt, to jednak możliwości, jakie dopuszcza dieta wegetariańska, są imponujące. Począwszy od góralskiego oscypka, najlepiej w towarzystwie sosu tatarskiego bądź żurawiny, na francuskich serach pleśniowych kończąc. Kuleczki włoskiej mozzarelli możesz przygotować w wersji à la szaszłyk, przekładając je pomidorkami koktajlowymi. Serów półtwardych, takich jak cypryjski halloumi, spróbuj z dodatkiem miodu. A camembert… Cóż, chyba nie wymaga dłuższego komentarza.

Uwaga! Przed zakupem sera sprawdź, czy w jego składzie nie znajduje się podpuszczka zwierzęca, co dyskwalifikuje go z listy produktów wegetariańskich. 

­Warzywa i grzyby idealne na ruszt

Grillować można właściwie wszystkie warzywa, te twarde i te miękkie, jak pomidory, im jednak należy poświęcić nieco więcej uwagi podczas gdy znajdują się na ruszcie. Tym, którzy do warzyw i ogólnie do tego, czym jest grill wegetariański podchodzą sceptycznie, polecamy wcześniejsze przygotowanie marynaty do warzyw. W jej składzie znaleźć się muszą: dobra oliwa z oliwek bądź inny tłuszcz roślinny, czosnek, papryka (słodka, ostra bądź wędzona) oraz sól lub sos sojowy. W sklepach spotkać można także gotowe mieszanki do dań z grilla, wypatrujcie jednak tych o niższej zawartości soli. W tak przygotowanej marynacie możecie obtoczyć pieczarki, paprykę, cukinię, boczniaki i właściwie wszystko, co wam tylko przyjdzie do głowy. Świetnym patentem jest też grillowana kukurydza z chili, na której następnie można rozpuścić odrobinę ekologicznego masła.

­Burgery, kiełbaski i steki cruelty-free – czy kupować?

Jedząc roślinnie wcale nie musimy rezygnować z naszych ulubionych potraw. W sklepach znajdziemy mnóstwo zamienników mięsa, których tylko przybywa z roku na rok. Kiełbaski pikantne i białe, kaszanki, kotlety i steki z białka grochu lub soi, do złudzenia przypominające te mięsne… Pamiętaj jednak, że są to produkty wysokoprzetworzone, a kotlety do burgerów można przygotować samodzielnie. Na popularnych blogach promujących kuchnię roślinną znajdziesz mnóstwo pomysłów i inspiracji. Odkrywaj!

Jakie dipy będą najlepsze do grillowanego jedzenia?

Naturalny, gęsty jogurt stanowi wspaniałą bazę do wszelkiego rodzaju dipów. Dodaj do niego koperek, świeżą kolendrę, miętę lub natkę pietruszki, zakwaś odrobinę sokiem z cytryny bądź octem i przypraw tak, jak lubisz. Z awokado, czosnku i pomidorów możesz przygotować kolorowe guacamole, a z grillowanej papryki i pomidorów – czerwoną salsę.

Co zrobić na deser?

Dieta wegetariańska nie musi być pełna wyrzeczeń. Jeśli po uczcie złożonej z nabiału, warzyw i protein masz jeszcze miejsce na deser, przygotuj go z owoców. Tak jak w przypadku warzyw, ogranicza cię tylko wyobraźnia. Postaw na sprawdzone połączenia, jak banan z czekoladą czy jabłko z cynamonem albo spróbuj czegoś zupełnie nowego – ananasa z chili lub arbuza skropionego sokiem z limonki.

Jak widać, dieta wegetariańska wcale nie ogranicza naszych gastronomicznych możliwości. Przeciwnie, stwarza je!

Agata Trykacz
Studentka związana głównie z Uniwersytetem Wrocławskim. Aspirująca poliglotka i miłośniczka roślinnego jedzenia. Autorka tekstów z kategorii „różne”, pisząca tylko o tym, co jej w danym momencie bliskie. Stara się ratować planetę i edukować w tym zakresie innych. Chce zwiedzić cały świat, a na starość przygarnąć gołębia i osiąść na portugalskiej prowincji.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img