Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości, działanie i zastosowanie czarnej jagody

Właściwości, działanie i zastosowanie czarnej jagody

Czarna jagoda, nazywana także czernicą, borówką czarną lub – po prostu – jagodą, to roślina z rodziny wrzosowatych, rozlegle występująca na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. W Polsce jest ona niezwykle popularna, przede wszystkim za sprawą swoich właściwości leczniczych, a także przyjemnego smaku, wzbogacającego różnego rodzaju desery i koktajle. Na czym polega siła borówki czarnej? Tego dowiecie się z lektury dzisiejszego artykułu.

Najcenniejsze składniki czarnej jagody

Czernica to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera ona między innymi witaminy B1, B2, A, C oraz PP. Czarna jagoda bogata jest również w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy oraz jabłkowy. Znaleźć w niej można również mnóstwo składników mineralnych, w tym na przykład fosfor, cynk, wapń, żelazo i potas. Dzięki temu, roślina od dawien dawna stosowana jest przy leczeniu różnego rodzaju schorzeń i dolegliwości, wykazując imponującą skuteczność

Borówka czarna na problemy układu pokarmowego

Sok i napar z suszonych jagód jest powszechnie stosowany jako domowe lekarstwo na zatrucia, zaparcia oraz biegunki. Pomaga on zwalczać infekcje układu pokarmowego, a także regulować metabolizm, dbając o jego właściwe funkcjonowanie. Co więcej, borówka czarna neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, oczyszczając i udrażniając przewody pokarmowe. Dba ona również o dobry stan jelit i błony śluzowej żołądka.

Sok i napar z suszonych jagód jest powszechnie stosowany jako domowe lekarstwo na zatrucia, zaparcia oraz biegunki. Pomaga on zwalczać infekcje układu pokarmowego, a także regulować metabolizm, dbając o jego właściwe funkcjonowanie. Co więcej, borówka czarna neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, oczyszczając i udrażniając przewody pokarmowe. Dba ona również o dobry stan jelit i błony śluzowej żołądka.

Ochrona wzroku i zapobieganie chorobom oczu

Dzięki antocyjanom, czarna jagoda często stosowana jest w zwalczaniu zaburzeń wzroku oraz we wspomaganiu widzenia. Uwzględnienie jej w codziennej diecie pozwoli także uchronić się przed krótkowzrocznością lub obniżyć prawdopodobieństwo jej występowania. Roślina ta jest zalecana przede wszystkim tym osobom, które zmagają się z nadwrażliwością na światło oraz tym wszystkim, którzy mają problemy z przystosowaniem wzroku do różnego rodzaju oświetlenia. Warto wspomnieć także o tym, że borówka czarna chroni oczy przed zwyrodnieniami, takimi jak zwyrodnienie siatkówki, a także przed zaćmą i tak zwaną kurzą ślepotą.

Co jeszcze?

Koniecznie trzeba napisać także o innych właściwościach borówki czarnej, bo jej lecznicze działanie nie kończy się jedynie na wspieraniu wzroku i układu pokarmowego. Roślina ta bowiem wykazuje silnie działanie bakteriobójcze, poprawia krążenie i doskonale sprawdza się w wykluczaniu oznak przeziębienia, wspomagając między innymi układ oddechowy i oczyszczając górne drogi oddechowe.

Jak więc widać, warto mieć pod ręką czarną jagodę – jest ona niewątpliwie korzystna dla zdrowia, a przy okazji doskonale smakuje.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img