Czarna jagoda, nazywana także czernicą, borówką czarną lub – po prostu – jagodą, to roślina z rodziny wrzosowatych, rozlegle występująca na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. W Polsce jest ona niezwykle popularna, przede wszystkim za sprawą swoich właściwości leczniczych, a także przyjemnego smaku, wzbogacającego różnego rodzaju desery i koktajle. Na czym polega siła borówki czarnej? Tego dowiecie się z lektury dzisiejszego artykułu.
Najcenniejsze składniki czarnej jagody
Czernica to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera ona między innymi witaminy B1, B2, A, C oraz PP. Czarna jagoda bogata jest również w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy oraz jabłkowy. Znaleźć w niej można również mnóstwo składników mineralnych, w tym na przykład fosfor, cynk, wapń, żelazo i potas. Dzięki temu, roślina od dawien dawna stosowana jest przy leczeniu różnego rodzaju schorzeń i dolegliwości, wykazując imponującą skuteczność
Borówka czarna na problemy układu pokarmowego
Sok i napar z suszonych jagód jest powszechnie stosowany jako domowe lekarstwo na zatrucia, zaparcia oraz biegunki. Pomaga on zwalczać infekcje układu pokarmowego, a także regulować metabolizm, dbając o jego właściwe funkcjonowanie. Co więcej, borówka czarna neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, oczyszczając i udrażniając przewody pokarmowe. Dba ona również o dobry stan jelit i błony śluzowej żołądka.
Sok i napar z suszonych jagód jest powszechnie stosowany jako domowe lekarstwo na zatrucia, zaparcia oraz biegunki. Pomaga on zwalczać infekcje układu pokarmowego, a także regulować metabolizm, dbając o jego właściwe funkcjonowanie. Co więcej, borówka czarna neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, oczyszczając i udrażniając przewody pokarmowe. Dba ona również o dobry stan jelit i błony śluzowej żołądka.
Ochrona wzroku i zapobieganie chorobom oczu
Dzięki antocyjanom, czarna jagoda często stosowana jest w zwalczaniu zaburzeń wzroku oraz we wspomaganiu widzenia. Uwzględnienie jej w codziennej diecie pozwoli także uchronić się przed krótkowzrocznością lub obniżyć prawdopodobieństwo jej występowania. Roślina ta jest zalecana przede wszystkim tym osobom, które zmagają się z nadwrażliwością na światło oraz tym wszystkim, którzy mają problemy z przystosowaniem wzroku do różnego rodzaju oświetlenia. Warto wspomnieć także o tym, że borówka czarna chroni oczy przed zwyrodnieniami, takimi jak zwyrodnienie siatkówki, a także przed zaćmą i tak zwaną kurzą ślepotą.
Co jeszcze?
Koniecznie trzeba napisać także o innych właściwościach borówki czarnej, bo jej lecznicze działanie nie kończy się jedynie na wspieraniu wzroku i układu pokarmowego. Roślina ta bowiem wykazuje silnie działanie bakteriobójcze, poprawia krążenie i doskonale sprawdza się w wykluczaniu oznak przeziębienia, wspomagając między innymi układ oddechowy i oczyszczając górne drogi oddechowe.
Jak więc widać, warto mieć pod ręką czarną jagodę – jest ona niewątpliwie korzystna dla zdrowia, a przy okazji doskonale smakuje.
Dziękuję
Bardzo pożyteczna wiedza.
Dziękuję.
Dziękujemy za opinię!