Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości i zastosowanie czarnej herbaty

Właściwości i zastosowanie czarnej herbaty

Zielona, biała, matcha, oolong, yerba – poznajemy coraz więcej nowych gatunków herbat, przyzwyczajamy się do ich nowych smaków, a także doceniamy ich zdrowotne właściwości. Jednak w dalszym ciągu to czarna herbata jest najbardziej popularnym, ciepłym napojem, który Polacy piją na co dzień. Herbata towarzyszy nam od najmłodszych lat i stanowi aż 90% produkcji tego rodzaju napojów na świecie. Wysoko cenimy jej smak, zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem cukru, miodu, cytryny bądź słodkiego syropu malinowego. Jednak poza walorami smakowymi, tradycyjna, czarna herbata ma do zaoferowania również kilka cennych dla naszego organizmy właściwości.

Właściwości czarnej herbaty

Ten cenny napój o bursztynowym kolorze był jest jednym z najstarszych na świecie znanych ludzkości naparów. Ponoć początki tego naparu pochodzą sprzed 4700 lat. Wówczas cesarz Szen-Nunga, odkrył jej walory smakowe. Kiedy przez przypadek do naczynia z wrzątkiem wpadł mu liść herbaty. Obecnie najpopularniejszymi na całym świecie gatunkami herbaty są: assam, ceylon, yunnan i darjeeling. Każda z nich ma działanie prozdrowotne, zawiera grupy polifenoli zwane flawonoidami, które wykazują działanie antyoksydacyjne, tzn. że spowalniają działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się naszego organizmu. W czarnej herbacie znajdują się również teaflawiny. To bardzo silne przeciwutleniacze, porównywalnym do tych, które zawierają także zielone herbaty. Poza tym jest ona źródłem teiny i taniny. Wszystkie składniki zawarte w czarnej herbacie sprawiają, że wykazuje ona działanie:

  • pobudzające,
  • poprawiające koncentrację,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwzakrzepowe,
  • wspierające proces trawienia,
  • zapobiegające biegunkom,
  • normujące poziom cukru,
  • chronią naczynia krwionośne i serce,
  • obniżające poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Najbardziej popularne w Polsce odmiany czarnej herbaty

  • Assam – ma bardzo intensywny, lekko cierpki smak i silne właściwości pobudzające,
  • ceylon – jest delikatna i łagodna,
  • yunnan – mocna, lekko ostra,
  • darjeeling – dosyć cierpka i mocna, pomimo bardzo jasnej barwy, uważana jest za najlepszą indyjską herbatę,
  • earl grey – o kwiatowym aromacie, lekko kwaskowa ze względu na dodatek bergamotki,
  • English breakfast – jest mieszaniną kilku różnych czarnych herbat.

Jaka czarna herbata będzie najlepsza?

Tak naprawdę taka, która najbardziej odpowiada nam pod względem smaku i aromatu. Wszystkie herbaty, bez względu na odmianę, wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm i posiadają cenne składniki, takie jak na przykład antyutleniacze. To na co należy zwrócić uwagę, to jakość herbaty. Najlepiej, żeby była liściasta, którą za parzymy w wodzie o temperaturze 100°C bądź też w temperaturze minimalnie niższej. Jak możemy rozpoznać czy dana herbata jest dobrej jakości:

  • herbata wysokogatunkowa ma intensywny, wyraźny aromat,
  • przy delikatnym dotknięciu herbaciane liście nie powinny się zbytnio kruszyć i rozpadać (zdecydowanie powinniśmy unikać herbaty miałkiej i mocno pokruszonej),
  • zalane wodą liście herbaty powinny zrobić się gładkie i odrobinę śliskie w dotyku.
Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img