Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości mleczka kokosowego – zastosowanie w kuchni

Właściwości mleczka kokosowego – zastosowanie w kuchni

Mleko kokosowe jest jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni azjatyckiej. Króluje przede wszystkim w Indiach i w Tajlandii, ale też w Ameryce Południowej i na Karaibach. Wytwarza się je z miąższu orzecha kokosowego. W jego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy, którym przypisuje się między innymi właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wspierające układ immunologiczny, jak również wiele innych, cennych właściwości prozdrowotnych.

Właściwości mleczka kokosowego

Mleko kokosowe ma gęstą, kremową konsystencję, która się nie rozwarstwia, biały kolor i zdecydowany, kokosowy aromat. Jest ona cennym źródłem składników odżywczych, mineralnych i witamin jak:

  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • selen,
  • witamina C,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • niacyna,
  • kwas foliowy,
  • fosfolipidy,
  • kefalinę,
  • lecytynę,

Mleczko kokosowe wykazuje:

  • działanie przeciwzapalne – obecność krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych wspomaga łagodzić przewlekły stanu zapalny, towarzyszący reumatyzmowi i chorobom autoimmunologicznym,
  • ochronnie działanie w przypadku występowania owrzodzeń błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także pomaga zmniejszyć związane z nimi dolegliwości bólowe,
  • działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne – dzięki zawartości kwasu laurynowego. Mleczko kokosowe przyczynia się do zmniejszenia ryzyka infekcji. Kwas laurynowy jest skuteczny w ochronie organizmu przed wirusami grypy i opryszczki.

Zastosowanie mleczka kokosowego w kuchni

Mleczko kokosowe jest kuchni orientalnej jednym z podstawowych składników. Dodaje się je do zupy tajskiej, zupy tom yam, indyjskiego curry i krewetek. Jego słodki smak doskonale łagodzi ostry smak azjatyckich potraw. Mleczkiem kokosowym można zagęścić wszelkiego rodzaju zupy i sosy, nadając im wspaniałą, kremową konsystencję. Stanowi ono świetną alternatywę dla produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Można je powodzeniem wykorzystać jako zamiennik śmietany zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Można je ubijać jak śmietanę, użyć do smoothie, koktajli lub bazę do wegańskich lodów, czy dodać owsianki. Nadaje się także do różnego rodzaju wypieków i smażenia naleśników.

Mleczko kokosowe sprawdzi się także w diecie osób z nietolerancją laktozy mleka krowiego. Warto jednak pamiętać o tym, że pełnotłuste mleczko kokosowe jest zdecydowanie bardziej kaloryczne, niż mleko krowie. Mleczko kokosowe bywa także

mylone z wodą kokosową, czyli płynem, który znajduje się we wnętrzu kokosa.

Na co zwrócić uwagę kupując mleczko kokosowe?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na skład. Im prostszy, tym lepiej. Najlepiej, aby zawierało ekstrakt z kokosa, wodę. Nie powinno ono zawierać dodatków smakowych czy cukru. Mleczko kokosowe z puszki zawiera więcej ekstraktu z kokosa niż mleko z kartonu, jest bardziej kaloryczne i tłuste. Mleka w kartonie przeważnie mają dużo gorszy skład niż puszkowane (choć nie zawsze), często zawierają mniej ekstraktu z kokosa, są dodatkowo aromatyzowane i zawierają niepotrzebne dodatki.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img