Choć tak naprawdę nie jest to kawa, przyzwyczailiśmy się tak właśnie mówić na popularny napój z cykorii. Kawa z cykorii znana jest w Polsce od lat. Pijemy ją jako smaczną alternatywę dla czarnej kawy. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jej spożywanie ma korzystny wpływ na nasz organizm. Cykoria jest źródłem witamin i minerałów, a przyrządzana z niej „kawa” nie zawiera kofeiny. Mogą ją więc pić kobiety w ciąży i karmiące. Jest ona również bezpieczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.

Kawa z cykorii – właściwości i wpływ na organizm
Napój z cykorii otrzymuje się z prażonego korzenia. Cykoria (Cichorium L.) jest rośliną z rodziny astrowatych, znana już w czasach starożytnych. Dziś uprawia się ją w Europie, Azji, Ameryce i w północnej części Afryki. W naszym kraju do najpopularniejszych gatunków zaliczamy cykorię: korzeniową, korzeniową białą i sałatową. Kawa z cykorii zawiera niewiele węglowodanów, a cukru, tłuszczu i cholesterolu nie ma w niej wcale. Jest za to źródłem witamin i minerałów i uzupełnia organizm w takie składniki jak:
- błonnika pokarmowego,
- witaminy A, C, K i E,
- witaminy z grupy B: B1, B2, a także kwas foliowy,
- beta-karoten,
- inulinę,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- wapń,
- potas,
- selen,
- cynk,
- mangan.
Kawę z cykorii zaleca się pić przez cały rok – zimą pozytywnie wpłynie na naszą odporność, a latem uzupełni niezbędne witaminy i minerały podczas upałów. Dzięki sporej zawartości błonnika usprawni pracę przewodu pokarmowego, a znajdująca się w niej inulina wpływa na prawidłową budowę flory bakteryjnej w jelitach. Regularne spożywanie tego napoju:
- chroni przed rozwojem miażdżycy,
- przyspiesza proces przemiany materii,
- pobudza organizm do produkcji czerwonych krwinek,
- wpływa na prawidłową pracę nerek,
- pomaga obniżyć cholesterol,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego: wspiera pracę wątroby i wpływa na procesy trawienne, pobudza pracę jelit, wspomaga wydzielanie żółci,
- działa moczopędnie,
- oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn,
- zwiększa wydzielanie mleka w trakcie laktacji,
- zwiększa przyswajanie się wapnia,
- chroni organizm działaniem wolnych rodników,
- pomaga regulować poziomu cukru we krwi,
- pomaga obniżyć ciśnienie.

Kto nie powinien spożywać napoju z cykorii? Jakie są przeciwwskazania?
Choć spożywanie kawy z cykorii jest zazwyczaj bezpieczne, to jednak ze względu na zawartość glutenu nie mogą pić jej chorzy na celiakię i z nietolerancją glutenu. Szczególną ostrożność powinny zachować także osoby ze skłonnością do alergii i skłonnością do żylaków. Nadmierne spożywanie kawy z cykorii, ze względu na wysoką zawartość inuliny może przyczynić się do powstania skutków ubocznych, takich jak nadmierne wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Kawa z cykorii jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, karmiących, a także dla dzieci powyżej trzeciego roku życia.
Jej smak jest delikatny, porównuje się go do smaku kawy rozpuszczalnej. Można ją pić samodzielnie, bądź z dodatkiem, mleka, również roślinnego, śmietanki, czy odrobiny cukru. Doskonale smakuje wzbogacona o takie dodatki jak wanilia, kardamon czy cynamon, a latem także w wersji mrożonej lub z dodatkiem lodów waniliowych.