Ziołomiody to grupa produktów wytwarzanych przez pszczoły. Choć przypominają zwykłe miody, różnią się od nich pod względem sposobu produkcji. Warunkiem koniecznym do wytwarzania tradycyjnego miodu jest to, aby pszczoły odżywiały się pożytkami, czyli roślinami dostarczającymi nektaru i pyłku kwiatowego, które występują naturalnie w przyrodzie (nektar, spadź). Ziołomiody natomiast wytwarzają pszczoły karmione mieszankami ziół, przygotowanymi i skomponowanymi przez człowieka. Do produkcji ziołomiodów zazwyczaj wybiera się rośliny, na których nie występuje spadź, jak również te, które nie produkują nektaru. Rośliny te w naturalnych warunkach nie mają jak zostać użyte przez pszczoły do produkcji miodu. Dlatego też pszczelarze komponują specjalne syropy, łącząc zioła z cukrem. Taką ziołową mieszankę, pszczoły konserwują, a sacharozę z syropu rozkładają przy pomocy enzymów na cukry. Tak pszczoły przerabiają syrop, aby był dla nich pokarmem i zapasem na czas zimy.
Jakie są prozdrowotne właściwości ziołomiodu?
Skład ziołomiodów może być jeszcze bogatszy od składu miodów spadziowych, ponieważ dodatkowo zawierają one substancje czynne pochodzące z ziół, witaminy, a także mikro i makroelementy. Właściwości poszczególnych ziołomiodów mogą zmieniać się w zależności od tego, jakie zioła wykorzystano do przygotowania mieszanki dla pszczół. Ziołomiód głogowy wzmacnia pracę serca, aloesowy korzystnie wpłynie na układ pokarmowy i immunologiczny. Zarówno miody tradycyjne jak i ziołomiody posiadają niezwykle cenne dla naszego zdrowia właściwości, przy czym ziołomiody, oprócz właściwości prozdrowotnych zwykłego miodu, zawierają dodatkowo składniki leczniczych ziół. Połączenie miodu z właściwościami ziół sprawiają, że ziołomiód działa:
- antybakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- wzmacnia odporność.
Jakie są rodzaje ziołomiodów?
Rodzajów ziołomiodów jest całkiem sporo, różnią się od siebie w zależności od tego, z jakich ziół został przygotowany syrop będący pożywkę dla pszczół. Może to być ziołomiód:
- pokrzywowy – ułatwia proces trawienia, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie moczopędnie,
- tymiankowy – wspomaga drogi oddechowe, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie,
- aloesowy – usprawnia pracę jelit, oczyszcza organizm, reguluje proces przemiany materii,
- głogowy – wzmacnia serce i wspomaga układ krążenia,
- ziołomiód aroniowy – pomaga obniżyć ciśnienie, wspiera narząd wzroku,
- malinowy – wspiera organizm w zbijaniu gorączki, w walce z grypą i przeziębieniem, pomaga także przy spadkach odporności, czy też skłonności do stanów zapalnych spojówek, działa też wykrztuśnie,
- ziołomiód sosnowy – tego rodzaju ziołomiód pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu krtani oraz gardła, działa też jako środek wykrztuśny. Wesprze nas w walce z grypą oraz przeziębieniem. Warto spożywać ziołomiód przy chorobach reumatycznych, działa też moczopędnie i przeciwzapalnie,
- macierzankowy – ma właściwości, które wesprą organizm przy chorobach zakaźnych, niskiej odporności czy ogólnym osłabieniu. Pomaga przy stanach zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza, wzmocni nas przy gruźlicy, zapaleniu węzłów chłonnych, a także przy grypie, przeziębieniu czy zapaleniu zatok,
- melisowy – ziołomiód melisowy warto spożywać przy problemach związanych z jelitami zarówno u dorosłych, jak i dzieci powyżej pierwszego roku życia, pomoże nam przy zaburzeniach trawienia na tle nerwicowym, czy też stanach zapalnych organizmu (zatok oraz stawów).
Rodzajów tych pszczelich produktów jest tak samo dużo, jak rodzajów tradycyjnego miodu, a każdy z nich jest pełnowartościowym produktem, który wspomaga nasz organizm w różny sposób. Ziołomiód ma postać gęstego, lepkiego syropu, który możemy spożywać łyżeczką jak każdy inny syrop, bądź też rozcieńczyć łyżeczkę ziołomiodu w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Regularne spożywanie ziołomiodu w naturalny sposób wspomoże nasz organizm, wzmocni odporność i poprawi ogólne samopoczucie. Mogą go stosować zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci, z wyjątkiem osób uczulonych na produkty pszczele lub wybrane zioła.