Strona głównaProdukty i przepisyFistaszki i spółka: przegląd najpopularniejszych maseł orzechowych

Fistaszki i spółka: przegląd najpopularniejszych maseł orzechowych

Wszyscy wiemy, że aby zachować zdrowie i jak najlepszą kondycję, powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw. W istocie jednak powinniśmy jeść znacznie więcej nie tylko owoców i warzyw, ale roślin w ogóle: owoców, warzyw, strączków, nasion i orzechów!

Spośród powyższych szczególną uwagę warto zwrócić zwłaszcza na te ostatnie – orzechy są bowiem prawdziwą skarbnicą drogocennych witamin i mikroelementów, a przy tym są przepyszne! Jednym z najłatwiejszych – i, co tu dużo mówić, najsmaczniejszych – sposobów na włączenie ich do codziennej diety są masła orzechowe. „Masła”, a nie „masło”, bo jest ich znacznie więcej, niż tylko powszechnie znane masło z orzeszków ziemnych!

Jakie masło orzechowe wybrać?

Masło migdałowe

Kup w Biogo: masło migdałowe prażone Primavika (185 g)

Ten rodzaj masła orzechowego nie tylko uchodzi za najsmaczniejsze (smakuje jak marcepan bez cukru), ale także po brzegi wypełniony jest zdrowymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zawiera także solidną dawkę wapnia i magnezu. Fantastyczne solo, na kanapkach, do przekładania zdrowych ciast lub jako prosty dip do owoców i warzyw.

Masło kokosowe

Uwaga: to nie to samo, co olej kokosowy! Masło kokosowe powstaje przez zmiksowanie miąższu kokosa, bez wyciskania z niego tłuszczu. Ma przyjemnie gładką, kremową konsystencję, która sprawia, że sprawdzi się idealnie jako dodatek do deserów! Kokos jest źródłem jedynego zdrowego nasyconego kwasu tłuszczowego, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu – zarówno „dobrego”, jak i „złego”.

Masło z nerkowców

Kolejne masło o niezwykle gładkiej konsystencji, bardzo lubiane przez koneserów maseł roślinnych. Jest delikatnie słodkie i łagodne, więc świetnie komponuje się z innymi smakami, przez co masło z nerkowców może być wspaniałą bazą do wszelkiego rodzaju wegańskich sosów.

Masło z orzechów włoskich

To masło może być najsmaczniejszym źródłem kwasów omega-3 w Twojej codziennej diecie! Niestety, to właśnie omega-3 sprawiają, że ten rodzaj masła stosunkowo szybko się psuje, dlatego musi być przechowywane w lodówce i możliwie jak najszybciej zjedzone. Z tego powodu warto przygotować je samodzielnie: wystarczy w solidnym blenderze kielichowym zmiksować delikatnie podprażone na patelni orzechy na gładką masę.

Masło z orzechów brazylijskich

Orzechy brazylijskie są jednym z najbogatszych na świecie źródeł selenu, pierwiastka, który odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest, podobnie jak orzechy, z których powstaje, wyraźnie tłuste i oleiste – w pełni zasługuje na nazwę „masło”! Masło z orzechów brazylijskich również warto przygotować w domu, a potem wykorzystać do jedynych w swoim rodzaju deserów i wypieków, albo po prostu dodać łyżkę do owsianki czy posmarować kanapkę.

Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Masło orzechowe (z orzechów ziemnych)

Kup w Biogo: masło orzechowe bio Primaeco (360 g)

Dlaczego najpopularniejszy rodzaj masła orzechowego omawiamy na szarym końcu? Ponieważ znane i lubiane masło orzechowe tak naprawdę… nie powstaje z orzechów! I nie mówimy tu o tym, że na rynku dostępne są marki, w których orzeszki ziemne stanowią mniej niż połowę składu (okropne, prawda?

Na szczęście w naszym sklepie znajdziesz tylko takie, których skład jest nienaganny i w 100% orzechowy), lecz o tym, że fistaszki to tak naprawdę odmiana fasoli. Wystarczy spojrzeć na ich łupiny – typowo fasolowe! Warto jednak wybaczyć masłu „orzechowemu” to oszustwo, ponieważ jest nie tylko pyszne i bardzo uniwersalne w swoich zastosowaniach (nie trzeba nawet bardzo wysilać wyobraźni, by znaleźć dla niego użytek od śniadania do kolacji!), ale też bogate w składniki odżywcze. Zwłaszcza wysoka zawartość białka sprawia, że jest idealne dla osób aktywnych.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img