Strona głównaProdukty i przepisyKtóry makaron jest najzdrowszy?

Który makaron jest najzdrowszy?

Współcześnie ilość opcji znanych produktów umożliwia swobodne poszukiwania interesujących nowości. Dzięki temu nie trzeba być skazanym wyłącznie na wysokokaloryczne makarony – można przebierać do woli w bezjajecznych typach produktów, które dodatkowo zawierają również bardzo duże cennych minerałów oraz składników odżywczych – lub śmiało sięgać po opcje bezglutenowe. Wśród takiej ilości dostępnych na rynku opcji, jednak czasem trudno jest się odnaleźć. Zatem, który makaron jest najzdrowszy?

Różne rodzaje makaronu

Makaron nie różni się tylko kształtami, ale przede wszystkim zawartością, która często w specyficzny sposób barwi dany typ tego dodatku do potraw. Do najzdrowszych typów makaronu należą:

  • orkiszowy – ten typ makaronu wytwarzany jest z rośliny bliskiej pszenicy, czyli z orkiszu. Mimo tego, że zawiera on gluten, ma w sobie w zamian bogatą paletę zdrowych dodatków. Orkisz charakteryzuje się zdecydowanie większą ilością białka niż pszenica, a do tego w jego składzie można znaleźć spore ilości żelaza, cynku czy miedzi. Dzięki temu makaron z orkiszu wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na kondycję najważniejszych układów organizmu.
  • gryczany – ten typ makaronu wytwarzany jest z mąki gryczanej, przez co cechuje go ciemniejszy, brązowy odcień. Nie zawiera glutenu i charakteryzuje się dużą zawartością białka oraz błonnika. Makaron gryczany wspomaga układ nerwowy, a także trawienny poprzez posiadanie w składzie magnezu, fosforu czy cynku.
  • ryżowy – makaron oparty na tym popularnym dodatku do potraw uznawany jest za bardzo lekkostrawną opcję, w której nie uświadczy się tłuszczu, za to znajdzie się sporo białka, witamin z grupy B czy selenu, manganu i magnezu. Makaron ryżowy wywołuje szybkie uczucie sytości i wspomaga pracę układu trawiennego.
  • z ciecierzycy – ten rodzaj makaronu produkowany jest z bogatej w białko rośliny strączkowej o delikatnym smaku. Ciecierzyca znana jest jako skuteczny zamiennik mięsa i źródło witamin z grupy B oraz wielu mikroelementów, takich jak potas, cynk czy fosfor. Makaron z ciecierzycy wspomaga odporność oraz wygląd skóry i paznokci.

Który makaron ma najmniej kalorii?

Wybierając spośród zdrowych opcji, który makaron ma najmniej kalorii? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników zdrowego stylu życia oraz rozsądnego odżywiania się. Z miejsca trzeba odrzucić takie propozycje jak klasyczne makarony z dodatkiem jajek. Warto rozejrzeć się wśród zdrowszych oraz mniej kalorycznych opcji. Prym wiedzie w tym przypadku makaron z ciecierzycy, który zawiera najmniej kalorii wśród tak zwanych zdrowych makaronów. Dołączenie go do diety może być bardzo rozsądnym posunięciem nie tylko dla osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów.

Jakie właściwości posiadają różne rodzaje makaronu?

Liczy się sposób przygotowania

Na który makaron na diecie się zdecydować? Nawet najzdrowszy typ makaronu może zostać zepsuty przez nieodpowiednie dodatki. Wysokokaloryczne mięso, tłuste sosy czy sery stanowczo zmienią lekki charakter makaronu, czyniąc z niego ciężkostrawną propozycję kulinarną. Dlatego warto postawić na warzywa, zioła czy też na chude typy serów.

Ważne jest także to, aby nie przelewać makaronu zimną wodą po ugotowaniu go, ponieważ zmywa się wtedy najcenniejszą jego warstwę, w której jest bardzo dużo błonnika. Spowoduje to też utratę jego właściwości, ponieważ sos nie przylgnie do makaronu bez jego lepkiej, pełnej skrobi, otoczki. Jeśli nie ma się problemów z glutenem, warto sięgnąć po makaron orkiszowy, jeśli woli się jednak dietę bezglutenową, przydadzą się w kuchni na przykład makaron gryczany i ten wytwarzany z ciecierzycy.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

    • Pani Basiu, makarony z soczewicy i zielonego groszku cechują wysokie wartości odżywcze: są bogatym źródłem białka, błonnika oraz witamin i minerałów. Są ciekawym zamiennikiem tradycyjnego makaronu produkowanego ze zbóż.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img