Strona głównaPorady dietetyczneCo jeść, aby mieć piękną i zdrową cerę?

Co jeść, aby mieć piękną i zdrową cerę?

Jesienią nasza skóra jest znacznie bardziej narażona na podrażnienia. Negatywny wpływ mogą mieć na nią zmienna pogoda, a także coraz bardziej nasilające się jesienno-zimowe warunki atmosferyczne, takie jak mocny wiatr i deszcz. Miejscem szczególnie wrażliwym na mikrouszkodzenia jest natomiast twarz. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: to właśnie tam skóra jest wyjątkowo delikatna, na dodatek zazwyczaj nie jest osłonięta, pozostając z chłodem, wilgocią i mrozem w nieustannym kontakcie.

Warto więc skórę twarzy regularnie pielęgnować, dbając o jej regenerację, nawilżanie oraz natłuszczanie. Na naszym blogu wspominaliśmy już, jak ważny w tym procesie jest detoks całego organizmu, ale należy zaznaczyć, że dużą rolę ogrywa również dieta nastawiona właśnie na zachowanie zdrowej, pięknej cery przez cały rok, niezależnie od tego, jaka pogoda aktualnie panuje na zewnątrz. Kremy i inne kosmetyki mają tu ogromne znaczenie, choć można im pomóc, decydując się na odpowiednią dietę. Co zatem należy jeść? Kilka podpowiedzi poniżej.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. Ich działanie jest nieocenione, ponieważ znacznie osłabiają aktywność wolnych rodników, w efekcie zapobiegając na przykład pojawianiu się zmarszczek. Wpływają one korzystnie również na elastyczność skóry, regenerując włókna kolagenowe. Dostarczanie ich naszemu organizmowi nie powinno stanowić natomiast żadnego problemu, ponieważ występują one w produktach łatwo dostępnych, które bez problemu można wprowadzić do codziennej diety. Gdzie zatem szukać antyoksydantów? Między innymi w jagodach, porzeczkach i żurawinie, ale także w jabłkach, oregano, rozmarynie, czy na przykład fasoli.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe to niezbędny element niemal każdej diety. Dzieje się tak za sprawą ich właściwości oczyszczających, które skutecznie usuwają toksyny z naszego organizmu. Przyspieszają one również regenerację skóry oraz skutecznie ją nawilżają. Dzięki temu są one składnikiem, który przynosi najwięcej korzyści osobom ze skłonnościami do alergii, mającym suchą skórę twarzy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak makrela, czy łosoś, awokado i orzechach.

Witaminy

Witaminami mającymi najbardziej korzystne działanie dla naszej cery, są witaminy A, B, C i E. Omawiając je po kolei: witamina A dba o to, aby nasza skóra nie była sucha, witamina B skutecznie eliminuje stany zapalne, witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, a ostatnia z nich, czyli E, poprawia elastyczność skóry, nadając jej młody, zdrowy wygląd. Szukać ich wszystkich należy w olejach roślinnych, nasionach, otrębach, kiełkach oraz zielonych, żółtych i czerwonych warzywach.

To tylko trzy grupy produktów, choć trzeba pamiętać, że jest ich znacznie więcej. Wymienić tu można choćby makro- i mikroelementy, które również zabiegają niszczeniu oraz starzeniu się skóry. Pamiętajmy jednak, aby zaplanowana przez nas dieta była przede wszystkim rozsądna, mając na uwadze, że nadmiar składników jest tak samo szkodliwy, jak ich niedomiar.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img