Strona głównaPorady dietetyczneDlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Na naszym blogu bardzo często staramy się poruszać temat prawidłowego odżywiania, wskazując zarówno na te czynniki, które mają korzystny wpływ na pracę naszego organizmu, jak i te z nich, które niewątpliwie należy wyeliminować, aby cieszyć się pełnią zdrowia.

Wspominaliśmy już m.in. o tym, na jakie rozwiązania się zdecydować, wyłączając z codziennej diety masło, jakich wymówek nie stosować, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, podpowiadaliśmy też, o czym należy pamiętać, przechodząc na wegetarianizm oraz jakie rodzaje pieczywa spożywać, by nie przybierać na wadze. Dziś natomiast przyjrzymy się zupom i wyjaśnimy, dlaczego powinny one tak często gościć na naszych stołach.

Dobre źródło błonnika

Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na przemianę materii. Po pierwsze: usprawnia trawienie. Po drugie: powoduje uczucie sytości, co w rezultacie zapobiega podjadaniu. Po trzecie: reguluje wchłanianie tłuszczów oraz cukrów, pomagając spalać zbędne substancje. Pamiętać jednak trzeba o tym, że – aby błonnik prawidłowo działał – musi być on dostarczany wraz z wodą (dzięki temu pęcznieje i skutkuje, wspomnianym już wcześniej, uczuciem sytości), dlatego najlepiej dostarczać go właśnie pod postacią pożywnych zup.

Wspomaganie odchudzania

Głównym składnikiem zup są warzywa, które cechują się niską kalorycznością. Są one przy tym doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje, by dobrze funkcjonować. Nic więc dziwnego, że zupy powinny być jednym z ważniejszych posiłków, jakie spożywamy w trakcie diety odchudzającej. Redukują one uczucie głodu, dostarczają nam niezbędnych makro- i mikroelementów, a przy tym są niezwykle smaczne oraz aromatyczne.

Właściwości rozgrzewające

Zupy świetnie sprawdzają się w zapobieganiu sezonowym infekcjom, które często skutkują przeziębieniami i ogólnym osłabieniem organizmu. Solidna porcja gorącego wywaru, na który składają się bogate w witaminy i minerały warzywa, skutecznie nas rozgrzeje, wzmacniając i wspomagając nasz układ odpornościowy. Po zupy warto sięgać zwłaszcza zimą i jesienią, gdy pogoda za oknem nie należy do najprzyjemniejszych. Warto w okresie jesienno-zimowym wzbogacać zupy o takie składniki, jak:

Łatwe w przygotowaniu

Zupy są bardzo łatwe w przygotowaniu – to również przemawia na ich korzyść. Dodatkowo, są one tanie, a ich ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, zupy doskonale smakują po ponownym odgrzaniu, dzięki czemu posiłek ten możemy spożywać także na drugi dzień, zaoszczędzając cenne godziny, jakie poświęcilibyśmy na przyrządzenie kolejnego dania. Koniecznie trzeba o tym pamiętać, planując cotygodniowe menu – zwłaszcza wtedy, gdy każdego dnia jesteśmy zabiegani oraz przytłoczeniu wieloma obowiązkami.

Jak więc widać, powodów, dla których warto jeść zupy, jest naprawdę wiele. W tym tekście przedstawiliśmy tylko cztery z nich, ale jesteśmy pewni, że udało nam się przekonać Was do częstszego sięgania po tego typu potrawy.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img