Strona głównaProdukty i przepisyKuchnie świata – wyjątkowe potrawy i niespotykane przepisy z Singapuru

Kuchnie świata – wyjątkowe potrawy i niespotykane przepisy z Singapuru

Nie sposób zrozumieć kuchni singapurskiej jeśli nie wyruszymy przynajmniej w krótką podróż po jej historycznym tle. Przekrój wieków tych ziem jest burzliwy i niewiele zaryzykujemy jeśli porównamy go do kalejdoskopu wpływów różnych narodowości. Od zarania dziejów przetaczały się przez te ziemie narody azjatyckie, takie jak hindusi, Jawajczycy czy Syjamczycy. W 1511 r. ziemie te podbiła Portugalia, a w 1819 r. wydzierżawił ten teren Thomas Stamford Raffles z brytyjskiej kompanii Wschodnioindyjskiej.

Trudno się dziwić, że w trzecim (po Monako i Makau) najgęściej zaludnionym mieście na świecie stykamy się z istnym tyglem kulturowym, a co za tym idzie kulinarnym. Sam Anthony Bourdain w jednym ze swoich programów wskazywał na to, że jest to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni jakie mógł doświadczyć. Dzisiaj w Singapurze w zgodzie żyją Hindusi, Malajowie, Chińczycy, czy Brytyjczycy. Ma to swoje odzwierciedlenie w kulinarnej stronie Państwa-Miasta. Potrawy są egzotyczne, aromatyczne, mające nazwy przywodzące na myśl Gwiezdne Wojny lub Star Treka. Zaciekawieni bogactwem składników, połączeń i rozmaitością postanowiliśmy spróbować odtworzyć trzy tamtejsze przepisy.

#1 Wegetariańska sałatka gado-gado

To jedna z popularniejszych w tamtych regionach sałatek. Zależnie od regionu i pory roku stosuje się różne wariacje tej potrawy.

Składniki do sałatki:

  • pokrojona w cienkie paski marchewka,
  • jedna pokrojona w cienkie paski czerwona papryka,
  • jedna pokrojona na wstążki mała cukinia,
  • drobno poszatkowany kawałek kapusty,
  • pomidorki wg uznania,
  • garść szpinaku,
  • pokrojona w cienkie paski płaska fasola,
  • pół brokułu, pokrojonego na kawałki
  • 100 g twardego tofu, odsączonego
  • 100 g makaronu ryżowego, można dodać garść świeżej kolendry,
  • dla spragnionych ostrzejszych wrażeń – papryczka chilli,
  • 2 ćwiartki limonki,
  • sól morska.

Składniki do sosu:

  • ząbek czosnku,
  • 50 g cukru palmowego,
  • 120 g masła fistaszkowego,
  • 1–2 świeże czerwone chilli,
  • sok z dwóch limonek,
  • dwie łyżeczki sosu rybnego,
  • jedna łyżka sosu sojowego,
  • jedna łyżka pasty z tamaryndowca.

Sposób przygotowania:

Najpierw pokrój tofu na kawałki 2,5 cm i smaż na 1-2 łyżkach oleju sezamowego ok. 15 minut, aż się zrumieni, następnie posyp solą morską.

Cienko poszatkuj kapustę, jeśli będziesz ją jeść na surowo. Jeśli wolisz ją sparzyć (to bardziej tradycyjne), pokrój kapustę na plastry 2 cm, umieść na durszlaku i powoli wylej na nią czajnik wrzątku.

Pokrój pomidory na cząstki, marchewkę, czerwoną paprykę, cukinię, fasolę, brokuł i pomidorki. Wszystko dopraw solą.

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej łyżkę oleju na woku lub dużej patelni. Na rozgrzany olej wrzuć brokuły i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając. Na koniec dodaj paski fasoli i smaż w ten sam sposób przez jakieś 30 sekund.

Zrób sos: najpierw obierz czosnek, potem zetrzyj cukier palmowy i wrzuć razem z resztą składników sosu do malaksera. Zmiksuj na gładko. Spróbuj i dopraw do smaku w taki sposób, by kwaśny posmak limonek był wyczuwalny.

Rozdziel warzywa, makaron ryżowy i tofu na dwa talerze. Podawaj z ciepłym sosem, ćwiartką limonki, świeżą kolendrą, a jeśli lubisz pikantniejsze smaki dodaj plasterki chilli.

#2 Naleśniki dosa

Tego rodzaju naleśniki, to jedno z najpopularniejszych dań tamtych regionów. Wymaga sporo umiejętności, ze względu na to, że jednym z etapów przygotowania idealnych Dosa jest fermentacja ciasta. Proces fermentacji prościej zachodzi w tamtejszych klimatach, przy wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza. W naszym klimacie jest to trudne, właśnie dlatego mamy nieco prostszą propozycję z pominięciem procesu fermentacji.

Składniki:

  • 300 g surowego brązowego ryżu,
  • 100 g czerwonej lub innej surowej soczewicy,
  • dodajemy wodę w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać,
  • sól,
  • jedna łyżeczka garam masala lub opcjonalnie curry,
  • opcjonalnie pół łyżeczki chili i mielonego kminu.

Sposób przygotowania:

Ryż oraz soczewicę należy wypłukać pod bieżącą wodą. Wszystko przekładamy do miski i zalewamy chłodną wodą. Następnie odstawiamy miskę na 8–12 godzin do lodówki.

Po odczekaniu odpowiednią ilość czasu nasiona odcedzamy i blendujemy z wodą oraz przyprawami do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.

Ciasto smażymy z obu stron, na patelni z nieprzywierającą powłoką, bez dodawania tłuszczu, na średnim lub małym ogniu.

#3 Zupa laksa

Laksa to wręcz narodowe danie Singapuru. Zobaczcie, że zupa wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu.

Składniki:

  • ok. 1 litra bulionu z kurczaka,
  • 50 dag krewetek,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedna łyżka czerwonej pasty curry,
  • jedna łyżka świeżej kolendry,
  • jedna puszka mleczka kokosowego,
  • 20 dag tofu,
  • pół limonki,
  • cztery łyżki oliwy z oliwek,
  • jedna miseczka kiełków fasoli mung,
  • 70 g makaronu ryżowego,
  • cukier, sól.

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę oraz czosnek, drobno je kroimy i dusimy na oliwie przez kilka minut.

Dolewamy bulion i mleczko kokosowe, do tego wlewamy sok z limonki, wrzucamy pastę curry i kolendrę. Doprawiamy całość cukrem oraz solą i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

Dodajemy umyte i obrane krewetki, pokrojone w kostkę tofu i gotujemy przez kolejne 10 minut.

Ugotowany oddzielnie makaron nakładamy do miseczek razem z opłukanymi kiełkami fasoli. Tak przygotowaną miseczkę zalewamy zupą.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img