Z kuchnią roślinną łączy się kilka mitów. Według jednego z nich, wegetarianie i weganie, stosując restrykcyjne diety, nie dostarczają swoim organizmom wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Według przekonań konserwatywnych mięsożerców, kuchnia roślinna jest również mało urozmaicona, niesmaczna, a także droga. Z drugiej zaś strony, dania przygotowywane z warzyw postrzegane są czasem jako wymagające i pochłaniające dużo czasu. Nie jest natomiast zaskoczeniem fakt, że wszystkie wskazane wyżej tezy są nieprawdziwe. Przechodząc na dietę roślinną, musimy jednak pamiętać o kilku zasadach.
Ułożenie urozmaiconej diety
Kuchnia roślinna będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jeśli zadbamy o właściwe zbilansowanie i urozmaicenie posiłków. Warto pamiętać o roślinach strączkowych, które dla wegan i wegetarian są głównym źródłem białka. Włączajmy do naszej diety także orzechy i pestki, zadbajmy o korzystanie z różnokolorowych warzyw, sięgajmy po wiele rodzajów kaszy i ryżu.
Dobrym pomysłem jest układanie jadłospisu z pewnym wyprzedzeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi, będziemy mogli zadbać nie tylko o wprowadzenie urozmaiconych produktów – dobra organizacja pozwoli też w znacznym stopniu zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Warto również co kilka miesięcy robić przegląd spiżarni, aby sprawdzić, czy używane przez nas warzywa są źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych i czy nie powinniśmy włączyć do naszej diety czegoś nowego.
Zaopatrzenie
Przechodząc na dietę roślinną, warto zawczasu zaopatrzyć się w produkty, po które będziemy często sięgać. Jak wspomnieliśmy wyżej, w spiżarni każdego roślinożercy powinien znajdować się zapas suszonych warzyw strączkowych lub ich konserwowych wersji, nasiona i pestki, a także kasza i ryż. Warto mieć również pod ręką oleje, zarówno te przeznaczone do obróbki termicznej, jak i do podawania na zimno w sałatkach.
Bardzo często w popularnych przepisach kuchni roślinnej pojawiają się również takie składniki, jak płatki drożdżowe, wędzona papryka, czarna sól, mleko kokosowe – dobrze zatem mieć je w swojej spiżarni. Warto posiadać także zestaw suszonych ziół i innych przypraw, po które często będziemy sięgać.
Eksperymentowanie
Obecnie na rynku wydawniczym znajduje się wiele książek przybliżających dania kuchni roślinnej. Sporo porad znaleźć można również na naszym blogu. Podejmując decyzję o zostaniu wegetarianinem lub weganinem, warto poszukać inspirujących przepisów, smakować nowe składniki, nie zamykać się na nowości. Kuchnia roślinna może być niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu, jeśli tylko zadamy sobie nieco trudu i poczytamy różne materiały na ten temat. Warto też podejrzeć, jak gotują popularni wegańscy i wegetariańscy mistrzowie kuchni.
Stosując się do powyższych porad, szybko okaże się, że przejście na dietę roślinną nie łączy się z żadnymi trudnościami czy niedogodnościami. Odrobina silnej woli może zatem sprawić, że nasz wybór będzie łączył się ze zdrową i smaczną kuchnią. Czy tak się stanie, to zależy tylko od nas!