Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości lecznicze i zastosowanie wanilii

Właściwości lecznicze i zastosowanie wanilii

By wanilia nabrała swoich słynnych aromatycznych właściwości musi być poddana sześciomiesięcznemu procesowi. Choć owoce wanilii zbiera się w pełni dojrzałe to są one bezwonne. Mocnego, słodkawego aromatu nabierają dopiero w trakcie półrocznego procesu – naprzemiennej fermentacji i suszenia strąków. Słodko-korzenny smak jest tym silniejszy im więcej pojawi się na łuskach białawego nalotu waniliny.

Jakie pochodzenie ma wanilia?

Wanilia wyruszyła na „podbój” światowych kuchni z Ameryki Południowej i Środkowej. Rosła i rośnie do dziś w lasach tropikalnych. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie, a najbardziej ceniona wanilia bourbon pochodzi z Madagaskaru.

Dzisiaj jest to niezwykle cenna przyprawa i z tego powodu często spotyka się opakowania, które zawierają zaledwie dwie lub trzy laski wanilii.

Na rynku są także dostępne inne formy naturalnej wanilii. Są to:

  • proszek waniliowy,
  • olejek lub ekstrakt,
  • cukier waniliowy

Prozdrowotne właściwości wanilii

Wanilia zawiera w sobie naturalne olejki eteryczne. To one sprawiają, że wanilię stosuje się często jako środek prozdrowotny lub profilaktyczny. Znajduje ona zastosowanie wewnętrzne, jako dodatek do potraw lub napojów; oraz zewnętrznie, jako olejek do masażu lub w postaci olejków do aromaterapii. Przy gorączce lub bólach reumatycznych stosowano także nalewkę waniliową..

Najczęściej wymieniane prozdrowotne właściwości wanilii to:

  • wpływa na mięsień sercowy – reguluje tętno,
  • działa pobudzająco – wspomoże osoby zmęczone, wyczerpane, apatyczne,
  • ma właściwości kojące – uspokaja i usypia (można skropić olejkiem waniliowym pościel),
  • działa rozkurczająco na mięśniówkę gładką, np. przewodu pokarmowego,
  • reguluje wydzielania enzymów trawiennych,
  • łagodzi objawy bólowe w zmianach reumatoidalnych i zwyrodnieniowych
Jak wanilia wpływa na nasze zdrowie

Wanilia – 5 ciekawych faktów

Ze względu na swoją niezwykłą wartość, którą doceniano już przed wiekami z wanilią związanych jest wiele ciekawostek:

  • Kwiaty wanilii były tak cenne w czasach prekolumbijskich, że służyły do opłacania podatków.
  • Wanilia trafiła do Europy w XVII wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.
  • Kwiaty wanilii zapylane są przez nieliczne gatunki pszczół i kolibrów. Z tego powodu kwiaty najczęściej zapylane są ręcznie.
  • Kwiaty wanilii otwierają się tylko na kilka godzin w ciągu dnia. W tym czasie muszą zostać zapylone, w innym wypadku odpadną.
  • Z ponad 100 gatunków wanilii tylko wanilia płaskolistna znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym

Wanilia to wspaniała roślina, która dzięki swojemu przepięknemu aromatowi z powodzeniem uzupełnia domowe spiżarnie, jak i najwyższej klasy restauracje na całym świecie. Świetnie sprawdza się w przepisach na przeróżne desery – ciasta, budynie, musy, kremy czy lody. Doskonale uzupełni także sosy do ryb, skorupiaków a nawet cielęciny.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img