Strona głównaPorady dietetyczneWitamina C z aceroli: niezbędnik w sezonie na przeziębienia

Witamina C z aceroli: niezbędnik w sezonie na przeziębienia

W przeciwieństwie do organizmów wielu innych ssaków, ciała ludzkie nie wytwarzają witaminy C – kwasu askorbinowego – samodzielnie. Musimy dostarczać jej sobie wraz z pożywieniem, a ze względu na jej właściwości to wcale nie jest tak łatwe, jak się wydaje!

Witamina C jest bardzo nietrwała (jej ilość w produktach spożywczych wyraźnie zmniejsza się z czasem), a do tego nieodporna zarówno na wysoką, jak i niską temperaturę. Jednocześnie jest ona jedną z najważniejszych witamin, a jej niedobór prowadzi do szeregu bardzo poważnych schorzeń: od zapalenia dziąseł poprzez ogólne osłabienie odporności i anemię aż po bardzo groźny szkorbut. Dostarczanie wraz z pożywieniem odpowiednio wysokich dawek tej witaminy jest zatem kluczowe dla naszego zdrowia.

Witamina C w pożywieniu

Chyba wszyscy wiedzą, że bogatym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, mandarynki i inne. W istocie jednak istnieje całkiem sporo produktów spożywczych, które zawierają jej znacznie więcej – o czym mało kto wie! Zaliczamy do nich tak dobrze znane nam owoce i warzywa, jak czerwona papryka, natka pietruszki, truskawki i brokuły – a także główna bohaterka niniejszego tekstu, egzotyczna i tajemnicza acerola.

Acerola: z czym to się je?

Acerola – a mówiąc ściśle, malpigia, bo tak brzmi jej właściwa botaniczna nazwa – to niewielki krzew albo drzewo. Rodzi nieduże lecz pyszne owoce, wyglądem i smakiem nieco przypominające nasze rodzime czereśnie (choć acerola wcale nie jest z nimi spokrewniona!). Kulinarne zastosowania malpigii także są podobne: jada się ją na surowo albo zapieczoną w ciastach różnego rodzaju, a także pod postacią lodów, cukierków i innych słodyczy. Prawdziwie spektakularne rezultaty spożywania aceroli można osiągnąć, jedząc ją na surowo albo w formie odpowiednio przygotowanego ekstraktu. Pod względem koncentracji witaminy C acerola zajmuje drugie miejsce na świecie, zaraz po owocach camu camu.

Kiedy powinno się stosować witaminę C z aceroli?

biogo: Acerola 500mg witamina C 60 kapsułek SWANSON

Witamina C z aceroli: dlaczego warto?

Dobrze przygotowane preparaty z aceroli, takie jak te, które oferuje nasz sklep ekologiczny, są źródłem naturalnej, łatwo przyswajalnej witaminy C, ale zawierają także inne istotne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Dzięki temu oddziałują na nasze zdrowie kompleksowo i na wielu poziomach.

  • Neutralizują przyspieszające starzenie wolne rodniki: witamina C jest jednym z najpotężniejszych antyoksydantów występujących w pożywieniu! Pomaga nam więc na dłużej zachować zdrowie i… młodość!
  • Jesienią i zimą, gdy częściej grozi nam przeziębienie, musimy szczególnie starannie dbać o zachowanie wysokiego poziomu odporności. Witamina C odgrywa w tym bardzo ważną rolę, stymulując wytwarzanie białych krwinek, będących „tarczą” naszego organizmu.
  • Dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek witaminy C pomaga na długo zachować zdrowie stawów. Witamina ta odpowiada za stymulowanie procesu powstawania kolagenu, którego obecność jest warunkiem jędrności i odporności stawów. To dlatego niedobór witaminy C może objawiać się ich zapaleniem!

Acerola: wielka moc małych owoców

Jeśli poszukujesz skutecznych rozwiązań dla zdrowia swojego i swojej rodziny, preparaty zawierające pochodzącą z aceroli witaminę C to coś w sam raz dla Ciebie. W naszym sklepie ze zdrową żywnością możesz kupić bezpieczne i skuteczne suplementy tej niezwykle ważnej witaminy, dzięki którym niestraszny będzie Ci sezon na przeziębienia i grypę!

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img