Strona głównaPorady dietetyczneZioła, które leczą – jak wzmocnić nimi odporność

Zioła, które leczą – jak wzmocnić nimi odporność

Na początku października pisaliśmy, w jaki sposób zadbać o odporność organizmu. Skupiliśmy się wówczas na tym, aby wyznaczyć te obszary naszej aktywności, na które należy zwracać szczególną uwagę. Wspominaliśmy więc, jak istotną rolę we wspieraniu układu immunologicznego pełnią jedzenie, napoje oraz wypoczynek. Dziś natomiast postaramy się zawęzić ten temat, przyglądając się konkretnym produktom, a dokładnie – tym z nich, które są pochodzenia naturalnego. 

Lecznicze właściwości ziół znane są od wieków, a niektóre z tych ziół są wręcz podstawowymi elementami domowej apteczki. Ich zalety można wymieniać w nieskończoność, a zaliczyć do nich można między innymi fakt, że zioła są ogólnodostępne i w pełni naturalne. Jesienią warto skupić się na tych z nich, które poprawią naszą odporność i pomogą zwalczać infekcje. Oto krótki przegląd roślin i produktów pochodzenia roślinnego, o których w tym czasie zdecydowanie warto pamiętać.

Czystek

Czystek dostępny jest niemal w każdym sklepie, a znaleźć możecie go także u nas. Umożliwia on pozbycie się toksyn z organizmu, a to z kolei znacznie wpływa na poprawę naszej odporności. To pewne, że zdrowy i silny organizm łatwiej poradzi sobie z atakiem różnego rodzaju bakterii i wirusów. Czystek stosować można w różnych wariantach, choć zazwyczaj przyjmuje się go w formie aromatycznej herbaty. W naszym sklepie, obok herbat właśnie, dostępny jest także sok z czystka oraz czystek suszony.

Rumianek

Napar z rumianku to jedna z najpopularniejszych metod na poprawę pracy układu immunologicznego. Roślina ta wykazuje jednak szereg innych właściwości, które zdecydowanie są korzystne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Rumianek bowiem działa na nas uspokajająco – pomaga złagodzić stres, ułatwia odprężenie i relaks, a także wspomaga walkę z brakiem snu. Jeśli więc chcemy nie tylko podnieść poziom naszej odporności, ale także cieszyć się spokojnym snem – warto przemyśleć inhalacje z rumianku.

Ekstrakt z lipy

Ekstrakt z lipy stosowany jest przede wszystkim podczas przeziębień, gorączki oraz infekcji dróg oddechowych. Wspiera on walkę z bakteriami, oczyszcza organizm z toksyn i ułatwia oddychanie. Jest przy tym niewątpliwie smaczny i aromatyczny, dlatego również dzieciom powinien przypaść do gustu. Po herbatę lipową powinniśmy sięgać zatem dość często, zwłaszcza jesienią – pamiętajmy jednak o zasadzie, zgodnie z którą wszystko jest dobre, lecz tylko w zdrowych ilościach.

Pokrzywa

Pokrzywa to roślina niezwykle bogata w różnego rodzaju witaminy i mikroelementy, dzięki czemu zapewnia naszemu organizmowi skuteczną ochronę i wsparcie. W pokrzywie znajdują się m.in. witaminy B, C oraz K, a także takie składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez i potas. Kiedy zatem warto sięgnąć po pokrzywę? Wtedy, kiedy dopada nas przeziębienie, czujemy się osłabieni i cierpimy na brak energii. Roślina ta na pewno doda nam sił!

Jesień nas nie oszczędza. Coraz zimniejsze powietrze, silny wiatr i padający deszcz mogą znacznie nas osłabić, a tym samym narazić na działanie bakterii i wirusów. Stawmy im czoła, nie sięgając po niezdrowe, chemiczne preparaty – wypróbujmy naturalne sposoby, które docenia się od niepamiętnych czasów. Miejmy jednak na uwadze, że ich działanie powinno być profilaktyczne – jeśli zauważymy, że nasz stan się pogarsza, konieczna będzie wizyta u lekarza-specjalisty.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img