Strona głównaProdukty i przepisy4 powody, dla których warto jeść miód

4 powody, dla których warto jeść miód

Nie trzeba być Kubusiem Puchatkiem, aby lubić miód – w końcu jest on smaczny, słodki i niewątpliwie kusi swoją złocistą barwą. Mimo to, miód nie jest jedynie pysznym smakołykiem, na widok którego każdy z nas zamienia się w małego łasucha – produkt ten wykazuje właściwości lecznicze i ma mnóstwo wartości odżywczych. 

Wielokwiatowy, spadziowy, rzepakowy, gryczany, lipowy, akacjowy – rodzajów miodu jest naprawdę wiele i każdy z nich posiada pewne charakterystyczne cechy, które stanowią o jego zaletach. Wszystkie te gatunki mają jednak wspólny mianownik – spożywane w odpowiednich ilościach, pomagają w naturalny sposób zadbać o zdrowie i ogólną kondycję naszego organizmu. Sprawdźmy więc, jakie korzyści płyną z dołączenia miodu co codziennego jadłospisu.

Reguluje poziom cukru we krwi

Miód bardzo często zalecany jest diabetykom, ponieważ reguluje on poziom cukru we krwi. Jest więc świetną alternatywą dla zwykłego cukru, a spożywany w małych ilościach, pozwoli także zwalczyć nawyk częstego sięgania po słodycze. To oczywiste, że naturalny miód jest znacznie zdrowszy od batonów, ciastek, czy – na przykład – czekolady. Jeśli więc nie potrafimy lub nie chcemy w stu procentach zrezygnować ze słodyczy, warto zastąpić je równie pysznym, a na dodatek bardziej pożywnym produktem.

Ułatwia oddychanie

Nie bez powodu miód często nazywany jest „płynnym lekarstwem” – pomaga on bowiem walczyć z infekcjami i udrażnia drogi oddechowe, między innymi zwalczając kaszel. To właśnie dlatego po miód sięga się przede wszystkim w okresie jesiennym, kiedy organizm częściej narażony jest na ataki różnego rodzaju bakterii i wirusów. Przed wyjściem z domu warto więc wypić szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem – to niemal tak, jakbyśmy zakładali na siebie niewidoczną tarczę ochronną!

Łagodzi alergie

Wiele osób uważa, że miód pomaga walczyć z alergiami sezonowymi, prowadząc do złagodzenia ich objawów lub skutecznego ich wyeliminowania. Dlaczego właśnie miód? Powodów jest kilka. Po pierwsze, miód charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym. Po drugie, zawarte w nim nieliczne ilości pyłków kwiatowych, czyli powszechnie występujących alergenów, mogą działać odczulająco. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilościami spożywanego miodu, a także, aby nie podawać go dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia.

Upiększa i odmładza

Miód jest nie tylko produktem spożywczym i lekarstwem, lecz także doskonałym kosmetykiem. Warto więc mieć go zarówno w kuchni i apteczce, jak i w kosmetyczce właśnie. Jak miód wpływa na nasz wygląd? Produkt ten rozjaśnia i ujędrnia naszą skórę, nadaje jej elastyczności, a co więcej – potrafi zwalczyć lub załagodzić objawy niektórych chorób, które ją atakują. Powszechne jest również przekonanie, że miód z powodzeniem można stosować przy niewielkich oparzeniach, aby doprowadzić do szybkiego gojenia się ran i – w konsekwencji – wyzdrowienia skóry.

Podsumowując: miód jest apetyczny, zdrowy i… uniwersalny. Czy potrzeba czegoś więcej? Tak – umiaru, ponieważ jest to jednak produkt niezwykle kaloryczny.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img