Strona głównaPorady dietetyczneAromatyczna kozieradka – poznaj jej kulinarny i zdrowotny potencjał

Aromatyczna kozieradka – poznaj jej kulinarny i zdrowotny potencjał

Kozieradka jest ziołem znanym również jako „greckie siano” lub „boża trawka”. W sproszkowanej postaci staje się w kuchni przyprawą, szczególnie popularną w Indiach, na Sri Lance, ale też w krajach Bliskiego Wschodu. Kozieradka wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw curry. Jej smak jest gorzkawy, jednak wspaniale komponuje się ze smakami i aromatami innych przypraw, szczególnie papryki, kolendry i kuminu. Kozieradka jest dodawana do zup, mięs, sosów, humusu, ryb, makaronu, a nawet sałatek.

Wykorzystanie w medycynie i kosmetyce

Kozieradka pospolita uprawiana jest od wieków. Do dziś wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, między innymi przy zaburzeniach gospodarki cukru, ponieważ ma zdolność zmniejszania poziomu cukru we krwi. Zawarty w kozieradce galactomannan spowalnia wchłanianie glukozy z pokarmu. Natomiast m.in. w Iranie kozieradkę stosuje się przy wspomaganiu kuracji chorób wzroku. Jednak to jeszcze nie wszystkie właściwości kozieradki. Poza tym wykorzystuje się ją dziś nie tylko w lecznictwie, ale także w kosmetyce.

Kozieradka – właściwości lecznicze

Nieocenione właściwości lecznicze kozieradki wpływają nie tylko na obniżenie poziomu cukru we krwi, ale też mogą przyczynić się na przykład do obniżenia cholesterolu. Pobudza ona również czynność krwiotwórczą szpiku kostnego oraz przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Wykazuje także działanie przeciwgrzybicze, a także antybakteryjne. Wyciąg z kozieradki może wspomóc zwalczanie między innymi takich bakterie jak:

  • gronkowiec złocisty,
  • pałeczka ropy błękitnej,
  • pałeczka ropy błękitnej,
  • salmonella,
  • rzęsistek pochwowy,
  • pałeczka zapalenia płuc

Kozieradka wpływa też na poprawę trawienia i łagodzi dolegliwości takie jak wzdęcia czy zapalenie błony śluzowej żołądka. Stosuje się ją również w przypadku występowania wrzodów żołądka. Kozieradce przypisuje się także właściwości łagodzenia bólu gardła, wpływ na budowanie masy mięśniowej, obniżenie złego cholesterolu, pobudzanie laktacji po porodzie, czy poprawę pamięci.

Kozieradka na włosy? Doskonały pomysł

Ponieważ kozieradka zawiera wiele cennych witamin z grupy B (B6, B12) i minerałów, takich jak cynk i potas ma bardzo dobry wpływ na wzmocnienie włosów. Napar z kozieradki wcierany we włosy stymuluje ich wzrost i łagodzi podrażnienia skóry głowy.

A kozieradka na zmarszczki i cerę? – sprawdzi się!

Kozieradkę stosuje się także do pielęgnacji cery ze skłonnościami do zmian trądzikowych. Wystarczy nałożyć na twarz 2 łyżeczki kozieradki wymieszane z przegotowaną wodą w formie maseczki – działa ona oczyszczająco, a także poprawia i wyrównuje naturalny koloryt cery i wygładza zmarszczki.

Naturalne i łatwo dostępne produkty takie jak kozieradka, są doceniane przez coraz większą liczbę osób. Suplementy z tym produktem nie są szczególnie kosztowne, a stosowane regularnie, mogą mieć wpływ na poprawę naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Wspomaga odchudzanie

Kozieradka posiada tak zwany rozpuszczalny błonnik, który wspomaga utratę wagi. Dzięki niemu w jelitach gromadzą się spore zasoby wody, które następnie pęcznieją w żołądku, opóźniają wchłanianie węglowodanów i tym samym dająuczucie sytości. Rozpuszczalny błonnik wspomaga także organizm w procesie wydalania produktów przemiany materii i metali ciężkich, usprawniając metabolizm.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img