Strona głównaProdukty i przepisyAwokado – czy warto dołączyć je do codziennego menu?

Awokado – czy warto dołączyć je do codziennego menu?

Kontynuujemy cykl artykułów, w których przyglądamy się prozdrowotnym właściwościom różnych warzyw i owoców.

Wspominaliśmy już m.in. o tym, dlaczego warto jeść marchewkę, pisaliśmy też o dyni, brukselce oraz czarnej jagodzie. Dziś natomiast nasza uwaga skupiona będzie na awokado, które jest w Polsce coraz bardziej popularne, znajdując zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Awokado – co o nim wiemy?

Awokado, a dokładnie – awokado właściwe lub też smaczliwka wdzięczna, to gatunek specyficznych, bo ciągle zielonych drzew, które znane są ludzkości od niemal… dziesięciu tysięcy lat! Roślina ta początkowo uprawiana była w południowej części Meksyku, jednak po krótkim czasie trafiła także do innych zakątków Ameryki – nie tylko Środkowej i Północnej, ale również Południowej. Częścią jadalną awokado jest jego owoc, który swoim kształtem przypomina gruszkę. W środku owocu znajduje się niejadalna, sporych rozmiarów pestka, a także jadalny miąższ, stanowiący nieocenione źródło zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, przeciętnej wielkości awokado ma od 350 do 400 kalorii – tak duża ilość kalorii spowodowana jest przeważającą ilością zdrowych tłuszczów.

Tłuszcz i kalorie, które sprzyjają zdrowiej diecie?

Tak, jak wspomnieliśmy – awokado należy do produktów wysokokalorycznych, jednak kalorii tych nie powinniśmy się bać. Dlaczego? To proste: owoc ten zawiera od 20 do 30 procent tłuszczów, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które pozytywnie wpływają na odporność oraz mogą przyspieszać nasz metabolizm i stymulować go do bardziej wydanej pracy. To jednak nie wszystko – awokado jest również źródłem błonnika oraz licznych witamin, w tym: witaminy E, A, B1, B2, C oraz K. Owoc ten cechuje się dodatkowo znaczną ilością potasu, w jego składzie nie brakuje też luteiny oraz zeaksatyny.

W jaki sposób awokado wpływa na zdrowie?

Wymieniliśmy już najważniejsze składniki, z których zbudowane jest awokado, warto więc sprawdzić, w jaki sposób wpływają one na zdrowie człowieka.

  • Po pierwsze: awokado wspomaga odchudzanie.
  • Po drugie: korzystnie wpływa na koncentrację, a nawet – hamuje procesy utraty pamięci.
  • Po trzecie: oczyszcza organizm z toksyn, podnosi poziom odporności i sprawia, że nasza skóra jest gładka, jędrna i elastyczna.
  • Po czwarte: obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
  • Po piąte: poprawia pracę układu pokarmowego, dbając m.in. o wątrobę, żołądek i jelita.
  • Po szóste: usprawnia system nerwowy oraz pozwala utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi.
  • I w końcu po siódme: pozwala skutecznie dbać o zdrowie naszych oczu.

Odpowiadając zatem na pytanie zawarte w tytule dzisiejszego wpisu – tak, zdecydowanie warto uwzględnić awokado, ustalając menu na najbliższe dni lub tygodnie. Warto jednak pamiętać przy tym o właściwym porcjowaniu tego owocu, ponieważ to świetne źródło tłuszczów w naszej diecie, ale zawiera dużą ilość kalorii. Warto pamiętać również, by nasza dieta urozmaicona była w różne źródła makroelementów.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img