Strona głównaProdukty i przepisy4 powody, dla których warto jeść dynię

4 powody, dla których warto jeść dynię

Co najczęściej jemy jesienią? Jaki produkt cieszy się największą popularnością o tej porze roku? Odpowiedź jest prosta: dynia! W okresie jesiennym znajdziemy ją niemal w każdym sklepie – nieważne, czy to duży supermarket, czy osiedlowy warzywniak. Nic dziwnego, że to właśnie na dyni skupiona jest wtedy nasza uwaga – ma ona mnóstwo niesamowitych właściwości, które poprawiają stan naszego zdrowia i pomagają kompleksowo zadbać o nasz organizm.

Właściwości odżywcze i lecznicze dyni są nieocenione. Nie sposób wymienić wszystkich korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie dyni – warto jednak przybliżyć chociaż kilka z nich. Co zatem oferuje nam to niezwykle smaczne i zdrowe warzywo? Oto cztery zalety, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

Wzmacnia układ odpornościowy

Dynia poprawia pracę naszego układu immunologicznego, dlatego też to właśnie po nią najczęściej sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Nie da się ukryć, że to w tym czasie nasz organizm jest najbardziej narażony na różnego rodzaju infekcje i wirusy – warto więc pomagać mu z nimi walczyć. Można to zrobić w naturalny sposób, czyli jedząc dynię! Jest ona wyjątkowo bogata w witaminę C, a także zawiera beta-karoten, który łagodzi stany zapalne. Zadbajmy więc o to, aby wśród naszych posiłków nie zabrakło pożywnych, ciepłych kremów dyniowych i soków lub kompotów.

Walczy z pasożytami

Wiecie, czym jest kukurbityna? Jeśli nie – spieszymy z odpowiedzią! Jest to aminokwas, który występuje między innymi w oleju z pestek dyni. Można go znaleźć na przykład w kosmetykach – zwłaszcza tych, które przeznaczone są do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Zastosowanie kukurbityny jest jednak znacznie szersze, ponieważ pomaga ona także zwalczyć różnego rodzaju pasożyty, a nawet wirusy. Jedzmy zatem dużo pestek dyni, ale – co ważne – przede wszystkim surowych!

Pozwala zadbać o serce

Tak, to prawda. Wszystko dzięki temu, że potrawy z dyni obniżają poziom cholesterolu. Warto więc jeść nie tylko zupy, czy kremy, ale także – jak wspominaliśmy już wyżej – pić dużo dyniowego soku. Jest to zalecane przede wszystkim osobom chorującym na nadciśnienie i tym, które zagrożone są chorobami układu krążenia. Dynia powinna znaleźć się również w diecie każdego, kto boryka się z miażdżycą.

Odkwasza organizm

Odczuwacie częste bóle głowy? Czujecie się osłabieni? Dokucza Wam niestrawność lub zauważacie, że Wasza przemiana materii nie jest tak szybka, jak być powinna? Jeśli tak – nie lekceważcie tych symptomów! Mogą one sygnalizować zakwaszenie organizmu. Co zrobić, aby zaserwować sobie zdrowy, bezpieczny detoks? Także tutaj ratunkiem okazuje się dynia, która zawiera niemal wszystkie pierwiastki, pomagające przywrócić organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Są wśród nich na przykład wapń, potas i magnez, o których nigdy nie powinniśmy zapominać.

To tylko cztery zalety spożywania dyni, a trzeba podkreślić, że jest ich znacznie więcej. Warto więc postarać się, aby w czasie jesieni dynia była jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni!

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img