Strona głównaProdukty i przepisyCo jeść latem? Pięć sprawdzonych patentów

Co jeść latem? Pięć sprawdzonych patentów

Niedawno polecaliśmy na naszym blogu napoje, które w upalne dni jednocześnie ochłodzą i orzeźwią nasz organizm, a przy okazji będą doskonale smakować. Dobrze dobrane płyny – niezależnie od tego, jak bardzo bogate w minerały i witaminy – to jednak nie wszystko. Latem należy zadbać także o to, co jemy, aby skutecznie wpływać na nasze ogólne samopoczucie.

Każdy chce jeść zdrowo i smacznie. Niestety, często zdarza nam się wybierać drogę na skróty i sięgać po produkty, które zaspokajają głód tylko na chwilę, oszukując nasz organizm. Co zatem jeść latem, aby nasycić żołądek i czuć się dobrze? Poniżej kilka sprawdzonych patentów.

Warzywa

Nasza letnia dieta powinna opierać się na warzywach. Są one bowiem nośnikiem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, białka, a także błonnika spożywczego. Co więcej, mamy wręcz nieograniczone możliwości ich przygotowania i łączenia smaków. Soki, koktajle i smoothies to nie wszystko – warto, aby z warzyw składały się także pełne posiłki, które stanowić będą podstawę naszego codziennego menu.

Chłodniki

Jeśli mowa o pozycjach obowiązkowych w codziennym menu – koniecznie powinny znaleźć się tu chłodniki! Przygotowane na bazie świeżych warzyw i jogurtu naturalnego, smakują doskonale i dostarczają nam potrzebnych składników odżywczych. Inną zaletą chłodników jest to, że – jak sama nazwa wskazuje – potrafią skutecznie ochłodzić organizm, zapewniając jednocześnie przyjemność naszemu podniebieniu.

Potrawy z grilla

Nic nie kojarzy się z latem tak bardzo, jak grill. Warto jednak pamiętać, że na grillu nie muszą znajdować się tylko wyroby mięsne. Przygotowane przez nas potrawy nie muszą też zawierać nadmiernych ilości tłuszczu. Co zatem sprawdza się w roli idealnej alternatywy dla wędlin i mięsa? Odpowiedź jest prosta: warzywa! Jeśli natomiast zależy nam na tym, aby na stole pojawiły się produkty mięsne, zadbajmy o to, aby towarzyszyła im zdrowa, sycąca sałatka.

Dania przyrządzane na parze

Latem nasze posiłki powinny być przede wszystkim lekkostrawne, choć pamiętać należy także o tym, aby posiadały one dużą ilość właściwości odżywczych. Idealnym rozwiązaniem wydają się potrawy gotowane na parze – są bowiem delikatne, a jednocześnie zdrowe i smaczne. Co więcej, na parze możemy przyrządzić zarówno warzywa, jak i mięso oraz ryby. Odpowiednio przyprawione, będą cieszyć nie tylko oko, ale również nasze kubki smakowe.

Owoce

Co jest idealne na deser? Świeże owoce, to oczywiste! Nic tak doskonale nie zastępuje tradycyjnego cukru, jak zawarta w owocach fruktoza. Pamiętajmy także o tym, że owoce mogą stanowić integralny składnik, a nawet podstawę, naszych śniadań, obiadów i kolacji. Spożywajmy je w połączeniu z mlekiem lub jogurtem naturalnym, dodajmy do sałatek, przyrządzajmy z nich chłodniki. Pozwólmy sobie na małe przyjemności, dbając przy tym o zdrowie, dobre samopoczucie i… urodę.

Postarajmy się, aby latem ograniczyć dania ciężkostrawne, które spowolnią nasz metabolizm. Unikajmy smażenia na tłuszczu i odpowiednio dawkujmy używanie soli. Skupmy się na tym, co jest smaczne i lekkie, a jednocześnie wywołujące uczucie rześkości i nasycenia!

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img