Piperyna została odkryta w 1819 r. przez duńskiego fizyka i chemika Hansa Christiana Ørsteda. Naukowiec organiczny związek chemiczny wyodrębnił z czarnego pieprzu.
Historia piperyny
W tradycyjnej medycynie wschodu pieprz odgrywał istotną rolę od wieków. Natomiast naukowcy w ostatnich latach zainteresowali się szczególnie wierzchnią warstwą pieprzu – piperyną. Przeprowadzili szereg badań, które dowodzą, że organiczny związek ma właściwości prozdrowotne i wspomaga odchudzanie.
Soo-Jong Um oraz Ji-Cheon, koreańscy badacze, bliżej przyjrzeli się piperynie i odkryli, że wspomaga ona redukcję tkanki tłuszczowej podczas treningów oraz zachowaniu ujemnego bilansu kalorycznego, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Pieprz w kuchni to za mało
Wprawdzie uczeni wykazali, że pieprz może mieć pozytywny wpływ na ogólną kondycję zdrowotną, to jednak stosowanie pieprzu w kuchni to za mało, by móc wykorzystać moc przyprawy. Najbardziej wartościowym składnikiem pieprzu jest właśnie piperyna, która odpowiada również za charakterystyczny, ostry smak przyprawy. Odseparowaną piperynę, w formie sproszkowanego ekstraktu lub tabletek dostaniemy np. w sklepach internetowych.
Jakie właściwości ma piperyna?
Jedną z najistotniejszych właściwości piperyny jest to, że stymuluje ona układ trawienny. Dzięki piperynie pobudzane są m.in. enzymy trzustkowe, które biorą udział w trawieniu. Związek charakteryzuje się także funkcjami antyoksydacyjnymi oraz przeciwbólowymi. Poza tym piperyna wzmaga wchłanianie pierwiastków oraz witamin, m.in. selenu, żelaza, witaminy B6, beta-karotenu czy resweratrolu.
Wracając do badań koreańskich uczonych. Ich badania laboratoryjne wykazujące zaburzenia w aktywności genów kontrolujących tworzenie się nowych komórek tłuszczowych, prowadzą do jeszcze jednego wniosku. Piperyna, która może wywoływać metaboliczną reakcję łańcuchową może także prowadzić do szerszego stosowania jej ekstraktów w walce z otyłością i chorobami pokrewnymi.
Czy piperynę może stosować każdy?
Każda substancja ma właściwości, które w pewnych przypadkach uniemożliwiają jej zażywanie. Nie inaczej jest z piperyną. Alkaloid może interferować z lekami lub innymi suplementami – np. przyspieszy wchłanianie się pewnych składników i witamin. Mimo, że piperyna jest uważana za substancję bezpieczną warto zachować rozsądek podczas jej suplementacji.