Moringa olejodajna pochodzi ze wschodu. Występuje przede wszystkim w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. W formie uprawnej spotyka się ją także w Afryce i Ameryce Południowej. Co ciekawe jest to drzewo odporne na suszę.
Moringa nazywana jest także drzewem chrzanowym. Okazuje się, że jej korzenie w smaku przypominają właśnie chrzan. Ze względu na jej niezwykłe właściwości moringę zalicza się do tzw. żywności superfoods.
Z rosnącego do 10 metrów wysokości drzewa wykorzystuje się każdą część – korzenie, owoce, korę, liście oraz kwiaty. „Chrzanowe” korzenie charakteryzują się przeciwzapalnymi właściwościami, podobne cechy wykazują ekstrakt z kory oraz liści. Owoce, pędy oraz liście przede wszystkim wykorzystywane są w kuchni. Natomiast nasiona służą do produkcji niejełczejącego oleju, który świetnie sprawdza się w kuchni, ale także przy produkcji farb czy mydła.
Jakie są właściwości „drzewa chrzanowego”?
Moringa zaliczająca się do superfoods zawiera wiele cennych składników. Są to:
- potas,
- białko,
- żelazo,
- witamina A, C, E,
- witaminy z grupy B,
- wapń,
- miedź,
- cynk,
- kwercetyna,
- kempferol,
- zeatyna,
- kwas kawoilochinowy,
- mangan,
- bor,
- chrom.
Nie można pominąć faktu, że moringa zawiera aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Jest także źródłem aż 46 antyosydantów. Oznacza to, że zalicza się ją do produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity) – jest to zdolność do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników. W rezultacie moringa jest świetnym produktem, który chroni komórki ciała przed stresem oksydacyjnym.
W czym pomaga Moringa?
Naturalne właściwości moringi sprawiają, że roślina może stanowić cenne uzupełnienie diety i będzie sprzyjać naszemu organizmowi. Duża zawartość witamin A i E wpływa pozytywnie na stan naszej skóry. Bogactwo błonnika może usprawniać pracę układu pokarmowego. Wapń i mangan wspomagają układ kostny. Poza tym moringa wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a także może wspomagać osoby, które zmagają się z wysokim cholesterolem.
Moringa a zastosowanie w kosmetyce
Właściwości moringi są bardzo szerokie. Roślina znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Szczególnie stosuje się ją do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek z moringi sprawia, że włosy stają się miękkie i puszyste, a także zyskują zdrowy połysk. Moringę często używa się także do masażu.