Strona głównaProdukty i przepisyMoringa - drzewo długowieczności. Czym jest i jakie są korzyści z jej...

Moringa – drzewo długowieczności. Czym jest i jakie są korzyści z jej stosowania?

Moringa olejodajna pochodzi ze wschodu. Występuje przede wszystkim w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. W formie uprawnej spotyka się ją także w Afryce i Ameryce Południowej. Co ciekawe jest to drzewo odporne na suszę. 

Moringa nazywana jest także drzewem chrzanowym. Okazuje się, że jej korzenie w smaku przypominają właśnie chrzan. Ze względu na jej niezwykłe właściwości moringę zalicza się do tzw. żywności superfoods.

Z rosnącego do 10 metrów wysokości drzewa wykorzystuje się każdą część – korzenie, owoce, korę, liście oraz kwiaty. „Chrzanowe” korzenie charakteryzują się przeciwzapalnymi właściwościami, podobne cechy wykazują ekstrakt z kory oraz liści. Owoce, pędy oraz liście przede wszystkim wykorzystywane są w kuchni. Natomiast nasiona służą do produkcji niejełczejącego oleju, który świetnie sprawdza się w kuchni, ale także przy produkcji farb czy mydła.

Jakie są właściwości „drzewa chrzanowego”?

Moringa zaliczająca się do superfoods zawiera wiele cennych składników. Są to:

  • potas,
  • białko,
  • żelazo,
  • witamina A, C, E,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • miedź,
  • cynk,
  • kwercetyna,
  • kempferol,
  • zeatyna,
  • kwas kawoilochinowy,
  • mangan,
  • bor,
  • chrom.

Nie można pominąć faktu, że moringa zawiera aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Jest także źródłem aż 46 antyosydantów. Oznacza to, że zalicza się ją do produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity) – jest to zdolność do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników. W rezultacie moringa jest świetnym produktem, który chroni komórki ciała przed stresem oksydacyjnym.

W czym pomaga Moringa?

Naturalne właściwości moringi sprawiają, że roślina może stanowić cenne uzupełnienie diety i będzie sprzyjać naszemu organizmowi. Duża zawartość witamin A i E wpływa pozytywnie na stan naszej skóry. Bogactwo błonnika może usprawniać pracę układu pokarmowego. Wapń i mangan wspomagają układ kostny. Poza tym moringa wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a także może wspomagać osoby, które zmagają się z wysokim cholesterolem.

Moringa a zastosowanie w kosmetyce

Właściwości moringi są bardzo szerokie. Roślina znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Szczególnie stosuje się ją do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek z moringi sprawia, że włosy stają się miękkie i puszyste, a także zyskują zdrowy połysk. Moringę często używa się także do masażu.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img