Rosnące na pniach drzew liściastych boczniaki w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Są stosunkowo niedrogie, łatwo dostępne, smaczne i jak się okazuje, mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej chętnie stosują boczniaki w różnych potrawach jako zamiennik mięsa.
Grzyby z rodziny boczniakowatych występują niemalże na wszystkich kontynentach. Najczęściej rosną na wierzbach, grabach, bukach i topolach, bukach i grabach. Tworzą skupiska złożone z kilkunastu lub kilkudziesięciu grzybów. Mają kolor od jasnokremowego, beżowego aż po szary i charakterystyczne kapelusze o średnicy od 5 do nawet 15 cm i krótkie nóżki. W Polsce najczęściej dostępne są dwa gatunki tych grzybów – boczniak ostrygowaty i nieco rzadziej spotykany boczniak cytrynowy. Czemu warto je jeść i w jakiej postaci?

Właściwości boczniaków
Dosyć popularna jest opinia, że grzyby poza walorami smakowymi nie mają wiele do zaoferowania pod względem właściwości odżywczych. Jednak jeśli chodzi o boczniaki, to są one źródłem cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i łatwo przyswajalne białko, a przy tym zawierają takie składniki jak:
- sole mineralne: żelazo, potas, cynk, mangan, selen, wapń, fosfor, miedź,
- witaminy: A, D2+D3, B2, niacyna, witamina B5, foliany, cholina, betaina,
- beta-gluken.
Włączenie boczniaków na stałe do naszej diety pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ wykazują one między innymi:
- właściwości chroniące układ immunologiczny przed chorobami dzięki zawartości beta-glukanów i przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez działanie wolnych rodników,
- działanie przeciwzapalne – wspomaga organizm w walce z takimi schorzeniami jak reumatoidalne zapalenie stawów,
- wzmacniające naturalną odporność organizmu i chroniące przed przeziębieniem i grypą, między innymi dzięki zawartości witaminy D,
- właściwości pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu, tym samym wspierając układ naczyniowo-sercowy,
- zapobiegają powstawaniu anemii.
Zastosowanie boczniaków w kuchni
Boczniaki smakują pysznie nawet wyłącznie z odrobiną soli, podsmażone na patelni na oleju z dodatkiem masła. To najprostszy sposób na ich przygotowanie. Można smażyć je w całości, jak kotlety, albo posiekane z dodatkiem śmietany. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, sosów czy gulaszu. Można je smażyć, dusić i grillować. Oto dwie sprawdzone propozycje.
Makaron z boczniakami i sosem śmietanowo-serowym
- boczniaki ok. 200 g,
- śmietana 30% 300 g,
- ser pleśniowy niebieski bądź zielony – 100 g,
- czosnek 4 ząbki,
- cebula,
- pieprz biały i sól do smaku,
- natka pietruszki,
- 200-250 g ulubionego makaronu.
Pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, z dodatkiem odrobiny soli (niewiele ponieważ ser pleśniowy jest słony). Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy przez mniej więcej 15 min, aż nabiorą złotawego koloru. Dodajemy śmietanę, ser pleśniowy i doprawiamy białym pieprzem. Całość dusimy przez około 10 minut na niewielkim ogniu, mieszając sos co jakiś czas. Sos przekładamy do garnka z ugotowanym według zalecenia na opakowaniu makaronem i całość mieszamy dokładnie. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki.

Sałatka z boczniakami
- boczniaki – 300 g,
- jajka na twardo – 3 sztuki,
- majonez – około 4 łyżek,
- ogórki konserwowe – 3-4 sztuki,
- puszka kukurydzy,
- czerwona cebula,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Umyte i dokładnie ugotowane (minimum 10 minut) w osolonej wodzie boczniaki kroimy w paski. Mieszamy je w misce z pokrojonymi w kostkę jajkami, ogórkiem, szczypiorkiem, cebulą i kukurydzą. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z majonezem.