Strona głównaProdukty i przepisyCzy boczniaki są zdrowe – jak możemy je jeść?

Czy boczniaki są zdrowe – jak możemy je jeść?

Rosnące na pniach drzew liściastych boczniaki w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Są stosunkowo niedrogie, łatwo dostępne, smaczne i jak się okazuje, mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej chętnie stosują boczniaki w różnych potrawach jako zamiennik mięsa.

Grzyby z rodziny boczniakowatych występują niemalże na wszystkich kontynentach. Najczęściej rosną na wierzbach, grabach, bukach i topolach, bukach i grabach. Tworzą skupiska złożone z kilkunastu lub kilkudziesięciu grzybów. Mają kolor od jasnokremowego, beżowego aż po szary i charakterystyczne kapelusze o średnicy od 5 do nawet 15 cm i krótkie nóżki. W Polsce najczęściej dostępne są dwa gatunki tych grzybów – boczniak ostrygowaty i nieco rzadziej spotykany boczniak cytrynowy. Czemu warto je jeść i w jakiej postaci?

Właściwości boczniaków

Dosyć popularna jest opinia, że grzyby poza walorami smakowymi nie mają wiele do zaoferowania pod względem właściwości odżywczych. Jednak jeśli chodzi o boczniaki, to są one źródłem cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i łatwo przyswajalne białko, a przy tym zawierają takie składniki jak:

  • sole mineralne: żelazo, potas, cynk, mangan, selen, wapń, fosfor, miedź,
  • witaminy: A, D2+D3, B2, niacyna, witamina B5, foliany, cholina, betaina,
  • beta-gluken.

Włączenie boczniaków na stałe do naszej diety pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ wykazują one między innymi:

  • właściwości chroniące układ immunologiczny przed chorobami dzięki zawartości beta-glukanów i przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez działanie wolnych rodników,
  • działanie przeciwzapalne – wspomaga organizm w walce z takimi schorzeniami jak reumatoidalne zapalenie stawów,
  • wzmacniające naturalną odporność organizmu i chroniące przed przeziębieniem i grypą, między innymi dzięki zawartości witaminy D,
  • właściwości pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu, tym samym wspierając układ naczyniowo-sercowy,
  • zapobiegają powstawaniu anemii.

Zastosowanie boczniaków w kuchni

Boczniaki smakują pysznie nawet wyłącznie z odrobiną soli, podsmażone na patelni na oleju z dodatkiem masła. To najprostszy sposób na ich przygotowanie. Można smażyć je w całości, jak kotlety, albo posiekane z dodatkiem śmietany. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, sosów czy gulaszu. Można je smażyć, dusić i grillować. Oto dwie sprawdzone propozycje.

Makaron z boczniakami i sosem śmietanowo-serowym

  • boczniaki ok. 200 g,
  • śmietana 30% 300 g,
  • ser pleśniowy niebieski bądź zielony – 100 g,
  • czosnek 4 ząbki,
  • cebula,
  • pieprz biały i sól do smaku,
  • natka pietruszki,
  • 200-250 g ulubionego makaronu.

Pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, z dodatkiem odrobiny soli (niewiele ponieważ ser pleśniowy jest słony). Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy przez mniej więcej 15 min, aż nabiorą złotawego koloru. Dodajemy śmietanę, ser pleśniowy i doprawiamy białym pieprzem. Całość dusimy przez około 10 minut na niewielkim ogniu, mieszając sos co jakiś czas. Sos przekładamy do garnka z ugotowanym według zalecenia na opakowaniu makaronem i całość mieszamy dokładnie. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki.

Sałatka z boczniakami

  • boczniaki – 300 g,
  • jajka na twardo – 3 sztuki,
  • majonez – około 4 łyżek,
  • ogórki konserwowe – 3-4 sztuki,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Umyte i dokładnie ugotowane (minimum 10 minut) w osolonej wodzie boczniaki kroimy w paski. Mieszamy je w misce z pokrojonymi w kostkę jajkami, ogórkiem, szczypiorkiem, cebulą i kukurydzą. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z majonezem.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img