Strona głównaProdukty i przepisyZłoto inków – właściwości lucumy

Złoto inków – właściwości lucumy

Większość z nas uwielbia słodycze, ciasta, lody, desery, czyli wszelkiego rodzaju słodkie przekąski. Słodzimy kawę, herbatę, cukier dodajemy nawet do chleba – niemalże wszędzie. Znajduje się on nawet w słonych przekąskach, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Chociaż wiemy, że nadmiar cukru jest dla nasz szkodliwy i od lat mówi się o tym, że sprzyja on rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby serca i otyłość, to jednak w dalszym ciągu trudno jest nam z niego zrezygnować i spożywamy go za dużo, bo na przeciętnego Polaka, według danych GUS z 2018 roku, wypada aż ponad 50 kg rocznie i liczba ta stale wzrasta. Szukając zdrowszych alternatyw dla białego cukru, warto przyjrzeć się lucumie, sprawdźmy dlaczego.

Czym jest lucuma?

Lucuma jest owocem drzewa Pouteria lucuma, które rośnie na górzystych terenach Południowej Ameryki, głównie na obszarze Ekwadoru, Kolumbii, Chile i Peru. Stąd wzięło się określenie lucumy mianem „złota Inków”. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej cenią właściwości lucumy od stuleci. Owoc ten stanowi nie tylko pożywienie – wykorzystywany jest również w celach leczniczych. Lucuma ma owalny kształt i przypomina nieco połączanie doprawko z mango – ma owalny kształt, twardą, zieloną skórę i miękki, żółty miąższ.

Właściwości lucumy

W Polsce dostępna jest przede wszystkim sproszkowana postać lucumy, którą stosuje się jako zdrowy zamiennik tradycyjnego białego cukru. Proszek ten ma charakterystyczny, intensywnie słodki smak, z wyczuwalną nutą karmelu i toffi. W przeciwieństwie do cukru, lucuma ma bardzo niski indeks glikemiczny, zaledwie IG=5, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Również w przeciwieństwie do cukru, lucuma zawiera dużo:

  • naturalnego błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • beta karoten – naturalny antyoksydant,
  • witaminę B3,
  • a także cynk, potas i wapń.

Ten słodki proszek może nie tylko stanowić zdrowszą alternatywę dla niekoniecznie zdrowego cukru, ale również wykazuje pozytywne działanie na nasz organizm, na przykład:

  • wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • reguluje procesy trawienne,
  • ma właściwości antyoksydacyjne,
  • wspomaga pracę tarczycy,
  • korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • pomaga wzmocnić kości.

Stosowanie proszek z lucumy zaleca się osobom:

  • chorym na cukrzycę,
  • na diecie wegetariańskiej,
  • dbającym o zdrowe nawyki żywieniowe.

Zastosowanie proszku z lucumy

Proszek z lucumy jest smaczny, słodki i ma delikatny, przyjemny zapach. Jest to produkt bezpieczny dla diabetyków i dla dzieci. Możemy stosować go wszędzie tam, gdzie użyliśmy zwykłego cukru, czyli do:

  • kawy i herbaty,
  • wypieków – ciast, tortów, naleśników, deserów,
  • koktajli,
  • jogurtu,
  • owsianki,
  • musli.

Ograniczenie spożywania cukru i zastąpienie go lucumą może przynieść korzyći naszemu zdrowiu, wpływając również pozytywnie na nasze samopoczucie. Lucuma daje możliwość jedzenia zdrowo, bez rezygnowania z ze słodkiego smaku i słodkich deserów.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img