Strona głównaPorady dietetyczneDaktyle, rodzynki, figi – dlaczego warto jeść suszone owoce?

Daktyle, rodzynki, figi – dlaczego warto jeść suszone owoce?

Tradycja suszenia owoców sięga 12 tys. lat p.n.e. Od wieków ludzie szukali sposobów na to, aby przedłużyć zdatność produktów spożywczych do jedzenia. Dziś suszone owoce nadal są popularne i łatwo dostępne. Rodzice chętnie wybierają je jako pełnowartościową przekąskę dla swoich dzieci, podczas szykowania drugiego śniadania do szkoły. Paczkę suszonych owoców łatwo zabrać ze sobą do pracy czy w dalszą podróż. Jednak suszone owoce mają także swoich przeciwników, którzy uważają, że poza pustymi kaloriami, nie dostarczają one organizmowi nic ponadto. Sprawdźmy więc, czy warto je jeść.

Wartości odżywcze suszonych owoców

Suszone owoce są produktami o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, a niektóre, jak np. jabłka czy śliwki, zawierają składniki o właściwościach przeciwutleniających, które spowalniają proces działania wolnych rodników. Suszone owoce dostarczają także organizmowi wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów:

  • witaminy A, C, E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź.

Właściwości suszonych daktyli

Suszone daktyle – są cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W porównaniu do innych suszonych owoców, zawierają największą ilość przeciwutleniaczy:

  • flawonoidy,
  • karotenoidy
  • potas,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • wapń,
  • cynk
  • magnez,
  • witaminy z grupy B
  • witaminy C i A.

Daktyle obniżają ryzyko wystąpienia zawału, czy udaru mózgu. Regulują poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Dzięki zawartości błonnika, wspomagają procesy trawienne i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Namoczone suszone daktyle mogą być wsparciem przy zaparciach. Poza tym wykazują one właściwości przeciwzapalne. Są cennym źródłem antyoksydantów, które spowalniają rozwój wolnych rodników w organizmie. Zaleca się je również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą one stanowić zdrowszą alternatywę dla cukru w takich potrawach, jak placuszki, owsianka, koktajle i wypieki. By łatwiej je zblendować lub zmiksować i użyć na przykład do ciasta. Przed zblendowaniem warto je wcześniej namoczyć. Powstanie wówczas gładka, słodka masa, którą można dodać do ciasta. Na bazie suszonych daktyli można przygotować zdrowe batony, kulki mocy czy domową „nutellę”. Daktyle możemy także posiekać i dodać do jogurtu lub musli.

Właściwości rodzynek

Wśród wszystkich suszonych owoców to właśnie suszone winogrona są w naszym kraju najbardziej popularne. Ta słodka przekąska pełna jest cennych właściwościach odżywczych, takich jak:

  • przeciwutleniacze,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminy C, E,
  • żelazo,
  • magnez,
  • miedź,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • bor.

Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Wysoka zawartość błonnika pomaga przy zaparciach, a magnez i witaminy z grupy B wspomagają koncentrację. Witaminy C i E, zwalczają wolne rodniki. Rodzynki mają dobroczynny wpływ na pracę serca i wygląd skóry, a także wspierają układ odpornościowy. Rodzynki zawierają także resweratrol – jest to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem.

Właściwości suszonych fig

W Polsce suszone figi wybieramy rzadziej niż rodzynki, suszone morele, daktyle czy śliwki. Warto się jednak do nich przekonać, ponieważ poza tym, że są smaczne i pasują doskonale do deserów jak i dań wytrawnych, są skarbnicą mikro- i makroskładników, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie:

  • witaminy: A, C, E i K
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź.

Witaminy z grupy B i miedź regulują pracę układu nerwowego i zmniejszają uczucie zmęczenia. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Wapń zawarty w suszonych figach odpowiada za krzepliwość krwi, stan zębów i kości. Figi mają korzystny wpływ na nasz wzrok, pomagają złagodzić objawy bólu gardła i astmy, a także pomagają zredukować apetyt. Zaleca się je także osobom cierpiącym na bezsenność.

Suszone owoce warto jeść, jest to cenna, pełnowartościowa przekąska, która stanowi alternatywę dla niezdrowych batonów, mlecznych kanapek czy chipsów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że suszone owoce są kaloryczne, zawierają więcej kalorii i węglowodanów niż ich świeże odpowiedniki, dlatego powinniśmy jeść je z umiarem, zamiast całego opakowania na raz, wystarczy garść dziennie, aby pozytywnie oddziaływały na nasze zdrowie. Kupując suszone owoce zwróćmy również uwagę na to, by nie były one dodatkowo i niepotrzebnie siarkowane. Ze względu na wysoką zawartość cukru, spożywanie suszonych owoców powinny ograniczyć osoby chore na cukrzycę.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img