Długie godziny spędzone w pracy przed komputerem, sztuczne światło, ekrany komputerów i laptopów, smog, zanieczyszczenie powietrza spalinami i pyłami, kurz, klimatyzacja, promieniowanie ultrafioletowe – te wszystkie czynniki codziennie wpływają na nasz wzrok. Zdecydowanie nie sprzyjają one naszym oczom, a wręcz przeciwnie. Coraz częściej skarżymy się na zaczerwienione, piekące i „suche” oczy, a przemęczenie narządu wzroku sprawia, że po pracy przed monitorem, widzimy jak przez mgłę. Te niekorzystne czynniki sprawiają, że nasz wzrok się osłabia i starzeje się szybciej. Kiedy zaczynają nas piec oczy, sięgamy po krople nawilżające. Jednak aby naprawdę porządnie zadbać o wzrok, potrzebna jest zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w składniki, które znacząco wpływają na poprawę narządu wzroku.

Jakie witaminy mają wpływ na zdrowie naszych oczu
Na szczęście są witaminy i składniki mineralne, które mają dobroczynny wpływ na nasze oczy, a do jednych z najważniejszych należą:
- witamina A – jej niedobór może przyczynić się do powstania kurzej ślepoty, a także do zwyrodnienia plamki żółtej. Należy pamiętać, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego produkty ją zawierające dobrze jest przyjmować np. z dodatkiem oleju,
- witaminy z grupy B – ich obecność wpływa na poprawę ostrości wzroku, a także pomaga zmniejszyć jego zmęczenie, np. niedobór witaminy B2 może przyczynić się do łzawienia oczu i zaburzeń ostrości widzenia,
- witamina C – pomaga zwalczać wolne rodniki i opóźniać proces starzenia się komórek,
- witaminy E – działa korzystnie na szczelność błon komórkowych oczu,
- cynk – chroni przed kurzą ślepotą, bierze udział w procesie wytwarzania rodopsyny, która ułatwia nam widzenie po zapadnięciu zmierzchu,
- kwasy omega-3 – pomagają zniwelować nieprzyjemne objawy zespołu suchego oka, a także obniżyć ciśnienie śródgałkowe, co wspomaga ochronę oka przed jaskrą. Przyjmowanie kwasów omega-3 jest szczególnie ważne podczas ciąży, gdyż biorą one udział w rozwoju siatkówki u płodu,
- beta-karoten, luteina i zeaksantyna – to naturalnie występujące barwniki, które zapobiegają chorobom takim jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej, a także pomagają chronić oczy przed działaniem promieniowania UV.
Co jeść, aby lepiej widzieć
Większość witamin, kwasów i naturalnych barwników, które wpływają na poprawę i wzmocnienie naszego wzroku są łatwo dostępne i smaczne. Cennym źródłem:
- witamy A jest: marchew, pomidory, papryka, szczaw, brokuły, mango, szparagi. Witamina A występuje również pod postacią retinolu w produktach zwierzęcych, szczególnie dużo zawiera jej wątróbka,
- witamin z grupy B – kasze, ryż, nasiona słonecznika, ryby, jajka, sery, ciemne pieczywo,
- witaminy C – cytrusy, maliny, porzeczki, papryka, natka pietruszki,
- witaminy E – orzechy, kiełki, nasiona, oleje roślinne,
- kwasów omega-3 – oleje roślinne i tłuste ryby morskie: makrela, tuńczyk, łosoś czy śledź,
- cynku – ziarna, nasiona i pieczywo pełnoziarniste, jajka, ryby i orzechy,
- luteiny i zeaksantyny – kukurydza, jajka, zielony groszek, szpinak.

Zdrowa, zróżnicowana dieta, w której nie brakuje świeżych warzyw i owoców, a także jaj i ryb morskich ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, w tym na zdrowie naszych oczu. Produkty, których powinniśmy unikać, jeśli chcemy długo cieszyć się dobrym wzrokiem to przede wszystkim: przetworzony cukier zawarty w słodkich, gotowych przekąskach i papierosy. Powinniśmy też robić przerwy w pracy przed komputerem, a w wolnych chwilach, dużo spacerować na łonie natury, pozwalając naszym oczom nacieszyć się pięknymi krajobrazami.