W strefie geograficznej, w której mieszkamy, występuje klimat umiarkowany, z charakterystycznymi, różniącymi się od siebie, dosyć mocno zaznaczonymi porami roku. Ma to między innymi wpływ na rodzaj naszej diety, która ze względu na zmieniającą się pogodę, również jest urozmaicona. Zimą chętniej sięgamy po dania gorące, bardziej kaloryczne, z dosyć sporą ilością tłuszczu. Latem kiedy nadchodzi fala upałów, chęć na ciężkostrawne dania zupełnie mija, a nasz organizm zaczyna domagać się potraw lżejszych i prostszych. Co najlepiej jeść latem, kiedy dokuczają nam trzydziestostopniowe upały, aby czuć się rześko, lekko i zdrowo? Poznajmy listę zdrowych i orzeźwiających produktów, które wpłyną na obniżenie temperatury naszego ciała.
Dieta na upały – lista zalecanych produktów
Wraz z nadejściem lata, kiedy temperatura w cieniu sięga 30°C, zapotrzebowanie na płyny wyraźnie się zwiększa. Przyjmuje się, że należy dostarczyć organizmowi 30 ml płynu na 1 kg masy ciała, a podczas upałów około 35 ml. Najlepiej pić oczywiście wodę, ale istnieje też sporo zdrowych, smacznych i bogatych w minerały i witaminy produktów, które doskonale nawadniają nasz organizm. Należą do ich:
- arbuz – aż w 90% składa się on z wody. Świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i dostarcza organizmowi witaminy A, z grupy B, C i E, potas, żelazo, magnez, cynk i mangan, a także likopen i luteinę. Doskonale smakuje lekko schłodzony, jako samodzielna przekąska, ale można również przygotować z niego lekkostrawną kolację, w postaci sałatki, z dodatkiem bazylii, fety, octu balsamicznego i odrobiny oliwy,
- truskawki – są niskokaloryczne i tak jak arbuzy, doskonale nawadniają, gdyż składają się głównie z wody. Przy okazji dostarczają witamin A, C, błonnika, a także sporo żelaza i potasu. Można przygotować z nich pyszny, lekki i orzeźwiający koktajl na drugie śniadanie. Aby koktajl był bardziej treściwy, możemy dodać do niego banana i granat – te owoce również mają właściwości obniżające temperaturę ciała,
- ogórki – zawierają bardzo mało kalorii, doskonale orzeźwiają, nawadniają i usuwają obrzęki, a także pomagają usunąć toksyny z organizmu. Dostarczają sporą dawkę potasu, fosforu i wapnia, a także witaminy B i można z nich przygotować smaczne przekąski, a także sałatki i surówki,
- mięta – chłodzi, orzeźwia i relaksuje – pomaga ona obniżyć temperaturę ciała, nawet kiedy przygotujemy ją w postaci ciepłego naparu, a przy tym ma wyjątkowo orzeźwiający smak. Świeże listki mięty smakują świetnie zarówno z warzywami jak i owocami – możemy dodawać do potraw, sałatek, do koktajli, napojów i wody,
- pikantne przyprawy – warto dodawać je do potraw w czasie upałów, bo choć może wydawać nam się, że rozgrzewają, to w rezultacie jest to tylko chwilowe wrażenie. W rzeczywistości zawarte na przykład w pieprzu cayenne czy chilli kapsaicyna i piperyna sprawiają, że nasz organizm zaczyna się pocić, co w naturalny sposób wpływa na regulację temperatury ciała. We wszystkich krajach, gdzie jest gorąco przez cały rok, spożywa się najwięcej ostrych potraw.
Podstawą diety podczas upałów są świeże warzywa i owoce, produkty jak najmniej przetworzone, z dużą zawartością wody. Latem mamy nieograniczony dostęp do różnorodnych produktów, jak aromatyczne truskawki, pomidory, orzeźwiające arbuzy, ogórki, szczypiorek, chrupiące sałaty, bób czy szparagi. To czas czereśni, malin jagód i agrestu. Możemy jeść je bezpośrednio po umyciu, a także przygotować na ich bazie pełnowartościowe potrawy, sałatki, koktajle, pasty na kanapki, desery, czy chłodniki.
Letnie danie nie wymagają obróbki termicznej, ich przygotowanie nie jest czasochłonne czy skomplikowane, a im bardziej będą lekkostrawne, tym mniej energii nasz organizm będzie potrzebował na proces trawienia, a wówczas efekt ciepłotwórczy będzie mniejszy.