Strona głównaProdukty i przepisySezonowość warzyw i owoców – co najlepiej jeść w lipcu?

Sezonowość warzyw i owoców – co najlepiej jeść w lipcu?

Najprostszym sposobem na to, żeby jeść zdrowo i smacznie jest wybieranie produktów lokalnych i sezonowych. Taki sposób jedzenia polega na tym, żeby jeść jak najwięcej tych warzyw i owoców, które rosną w danym momencie w regionie, w którym mieszkamy. W strefie geograficznej, w której znajduje się Polska, miesiące zimowe nie należą do najbardziej obfitych pod tym względem, dlatego w tym czasie możemy i powinniśmy korzystać w dużej mierze z przetworów i kiszonek przygotowanych latem i jesienią. Na szczęście mamy lipiec, czyli czas, który jest jednym z najciekawszych pod względem dostępności do świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Co zatem najlepiej jeść latem?

Owoce lipca

  • Jagody – zdrowe i pyszne, wpływają na dobry wzrok i pracę mózgu, możemy jeść je na surowo, dodawać do ciast, owsianki, deserów i pierożków na słodko. Jagody są doskonałe do przyrządzania soków i dżemów,
  • maliny – doskonale smakują same, a także jako dodatek do owsianki, twarożku, koktajli. Przygotujemy z nich pyszne desery, soki i dżemy. Maliny to przede wszystkim bogactwo witaminy C, ale też witaminy E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu,
  • poziomki – pachnące i słodkie, najlepiej smakują tuż po zerwaniu, świetnie nadają się do przygotowywania soków,
  • brzoskwinie – zarówno surowe jak i upieczone w cieście smakują wybornie, brzoskwinie są zalecane szczególnie osobom borykającym się z anemią, ponieważ substancje w nich zawarte przyczyniają się do produkcji czerwonych krwinek,
  • wiśnie – przygotujemy z nich przepyszne kompoty, dżemy i domowe ciasta, jak również nalewki. Wiśnie są źródłem antyoksydantów w postaci antocyjanów, wspomagają także pracę serca,
  • jabłka – ich zastosowanie jest wszechstronne, nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale także do ciast, kompotów, owsianki, możne je piec i prażyć z dodatkiem cynamonu, są źródłem witamin, minerałów, a także zawierają cenne pektyny, obniżają cholesterol, regulują proces trawienia, działają detoksykująco na organizm, lipcowe odmiany to papierówka czy geneva,

Warzywa lipca

  • cukinia – bogata w potas, żelazo, magnez, witaminy C, K,B1, kwas foliowy i beta-karoten, ma dobroczynny wpływ na proces trawienia, odkwasza organizm i wzmacnia układ immunologiczny,
  • pomidory – choć zazwyczaj jemy je przez cały rok, to te lipcowe są najsmaczniejsze i mają niepowtarzalny aromat, zawierają mnóstwo potasu, żelaza, witaminy A i C, a także dobroczynnego likopenu, który ma właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące,
  • papryka – czyli źródło witaminy A, C i witamin z grupy B, beta-karotenu, a także potasu, cynku, wapnia i magnezu, możemy jeść ją w surówkach, na kanapkach lub zapiekać z kozim serem, mięsem lub na przykład ulubioną kaszą,
  • fasolka szparagowa – doskonała jako dodatek do obiadu, sałatek, na kolację – dostarcza witamin z grupy B i magnez, usprawnia krążenie i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • ogórki gruntowe – są orzeźwiające, niskokaloryczne i bardzo dobrze nawadniają organizm w czasie upałów, dostarczają także witaminy i sole mineralne, działają moczopędnie i pomagają obniżyć ciśnienie,
  • bób – stanowi samodzielną przekąskę jak i świetny dodatek do sałatek i past do kanapek, jest nie tylko pyszny i sycący, ale również stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka.

Lipiec oferuje nam bogactwo świeżych, pysznych i aromatycznych warzyw i owoców. Warto jeść produkty sezonowe z tego względu, po pierwsze smakują one najlepiej, a przede wszystkim dostarczają one optymalną ilość witamin, minerałów i błonnika.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img