Strona głównaProdukty i przepisyDomowy ketchup, jak go zrobić?

Domowy ketchup, jak go zrobić?

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe przetwory. Z jednej strony wiemy dokładnie co znajduje się w danym słoiku, a z drugiej – można cieszyć się wartościową, samodzielnie przygotowaną żywnością. Jednym z coraz chętniej przyrządzanych domowych przetworów jest ketchup. Jak zrobić domowy ketchup bez cukru? Czy warto użyć do jego wykonania naturalnego koncentratu, soku z pomidorów albo innych składników?

Jak się robi domowy ketchup?

Przepisów na przyrządzenie domowego ketchupu jest mnóstwo. Co więcej, w niektórych wersjach tego przetworu głównym składnikiem wcale nie są pomidory! Do zrobienia domowego ketchupu można wykorzystać paprykę, cukinię, bakłażana. Klasyczna i sprawdzona receptura mówi jednak o tym, jak zrobić domowy ketchup z koncentratu. Warto wybrać koncentrat wykonany w pełni z naturalnych produktów, najlepiej tych, które są certyfikowanym składnikiem ekologicznym. Wówczas wiadomo, że stworzony domowy ketchup będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy.

Poniżej przedstawiamy przepis na tzw. awaryjny ketchup – w przypadku, gdy zabraknie tego kupnego. Warto jednak jak najczęściej zastępować standardowy ketchup tym robionym domowo, gdyż możemy dowolnie go doprawić, a także pozbawiony jest on konserwantów czy polepszaczy smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta cynamonu
  • płaska łyżeczka oregano, bazylii lub dowolnych ziół (dla smaku)
  • czosnek granulowany
  • łyżka posiekanej cebuli

Przyprawy wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Po kilkunastu minutach dodajemy drobno posiekaną cebulę i przecier, które należy dokładnie połączyć z przyprawami. Wymieszane składniki ucierać, a gotowy sos wstawić do lodówki na 2 godziny.

Jak zrobić domowy ketchup bez cukru i octu?

Przepisy na domowy ketchup zazwyczaj zawierają cukier, który konserwuje przetwór, a także ocet, dzięki któremu ketchup zyskuje odpowiedni smak. Istnieją również sposoby na to, jak zrobić domowy ketchup bez cukru ani bez dodatku octu.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • cebula cukrowa
  • kwaśne jabłko
  • papryka słodka mielona
  • olej lub oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jabłko oraz cebulę (również bez skórki) zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju lub oliwy i smażyć czosnek przyprawiony papryką. Do patelni wlać przecier i smażyć około godziny, aż stanie się odpowiednio gęsty. Sos doprawić solą oraz pieprzem, a następnie przelać do słoików. Pasteryzować przez 3-5 minut.

Ostry lub łagodny ketchup domowy

W zależności od upodobań można zrobić pikantny lub łagodny domowy ketchup, który będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw. Ostrość można ustalać już na etapie zakupu koncentratu lub przypraw. Dla tych, którzy szukają mocnych wrażeń smakowych, najlepszym rozwiązaniem jest zakup koncentratu z dodatkiem chilli. W sklepie Biogo znajdują się również gotowe ketchupy w różnych wersjach. Wszystkie z nich są jednak wykonane z naturalnych składników, dzięki czemu zarówno w składzie, jak i smaku, przypominają domowy przetwór.

Dzięki garści porad wiadomo już jak się robi domowy ketchup tak, aby był zdrowy i smaczny. Właściwości pomidorów mogą przyczynić się do ochrony serca oraz systemu odpornościowego. W poddanych obróbce pomidorach znajduje się likopen, czyli przeciwutleniacz, który może neutralizować działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia się. Dodatkowo ketchup, dzięki zawartości witaminy A i C, może wzmocnić odporność. To smaczny i zdrowy dodatek, który można przygotować w krótkim czasie!

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img