Klienci w naszym sklepie stacjonarnym często proszą nas o pomoc w wyborze najlepszego hummusu. Nasza odpowiedź jest zawsze taka sama. Najlepszy, hummus to ten robiony w domu!
Wykonanie jest niezmiernie proste, a ilość składników niewymagająca. Polecamy jeść z warzywkami, na kanapkach, jako dodatek do dań z różnego rodzaju kaszami, a nawet jako baza sosów do sałatek.
Składniki potrzebne do zrobienia hummusu klasycznego:
- 400g ciecierzycy (aquafabę, czyli wodę po cieciorce, radzimy zostawić do kolejnego przepisu
)
- 250g płynnej pasty tahini (w przypadku zwartej masy proponujemy dodać kilka łyżej oliwy z oliwek)
- sok z małej cytryny
- 2 ząbki czosnku (+/- my lubimy mocno czosnkowy)
- sól himalajska do smaku
- zimna woda
Do podania:
- oliwa z oliwek, natka pietruszki, kumin, papryka słodka lub wędzona, ziarna słonecznika/dyni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, melaksera lub miski (w przypadku przygotowania z użyciem blendera ręcznego). Następnie wszystko razem miksujemy. W trakcie blendowania dodajemy stopniowo niewielką ilość zimnej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.