Strona głównaProdukty i przepisyMasło orzechowe – rodzaje, właściwości, zastosowanie w kuchni

Masło orzechowe – rodzaje, właściwości, zastosowanie w kuchni

Masło orzechowe, kojarzone przede wszystkim z ulubionym przysmakiem Amerykanów (a także Holendrów), zyskuje coraz większą popularność także i u nas. Po części związane jest to z poszukiwaniem alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego i zainteresowaniem zdrową, pełnowartościową dietą roślinną. Masło orzechowe produkuje się z orzechów – najczęściej arachidowych, ale nie tylko – które poddawane są prażeniu w temperaturze ponad 200°C, a następnie zmieleniu i schłodzeniu. Słoik masła orzechowego zawiera zazwyczaj minimum 90% orzechów. Czym charakteryzuje się to popularne smarowidło, jakie są jego rodzaje i jak możemy wykorzystać je w kuchni?

Właściwości masła orzechowego

Orzechy arachidowe, nazywane również fistaszkami lub orzeszkami ziemnymi, są cennym źródłem składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę naszego mózgu i układu nerwowego. Dostarczają między innymi:

  • kwasy oleinowe,
  • witaminy B, E,
  • białka roślinne,
  • błonnik,
  • potas i magnez.

Ponieważ jest to produkt pochodzenia roślinnego, jest szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza osobom unikającym produktów pochodzenia zwierzęcego sporej ilości białka i magnezu. Zawarte w orzechach i maśle orzechowym składniki odżywcze pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wspierając proces zapamiętywania i koncentrację. Orzechy wykazują również działanie przeciwzapalne i regulujące ciśnienie krwi.

Rodzaje masła orzechowego

Choć do niedawna, kiedy myśleliśmy o maśle orzechowym, pierwszym skojarzeniem było masło z orzeszków ziemnych, to jednak dziś wybór jest znacznie większy. Możemy spróbować więc kremu z migdałów, pistacji, czy orzechów laskowych:

  • masło z orzechów laskowych – zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, K i witaminy z grupy B. Zawartość tych składników odżywczych sprawia, że masło to wspiera narząd wzroku i pracę układu odpornościowego, a także wpływa na zdrowie kości, zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy,
  • masło pistacjowe – pistacje dostarczają mniej energii i tłuszczu w porównaniu z innymi orzechami. Są natomiast bogatym źródłem żelaza, potasu, miedzi i magnezu, witamin: B6, E i K, tiaminy, fitosteroli, luteiny i zeaksantyny. Wykazują działanie antyoksydacyjne, mają pozytywny wpływ na pracę serca, a zawarta w nich luteina i zeaksantyna wspierają prawidłowe widzenie,
  • masło migdałowe – to doskonałe źródło witamin A, C i E, a także witamin z grupy B. Zawiera także sporo magnezu, żelaza, miedzi i cynku. Korzystnie wpływa na prawidłową pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, a także na pracę serca i całego układ krążenia.

Zastosowanie masła orzechowego w kuchni

Masło orzechowe kojarzy nam się przede wszystkim jako smaczny dodatek do kanapek, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze. Świetnie sprawdzi się również jako składnik pełnowartościowych śniadań, obiadów i kolacji:

  • owsianka z masłem orzechowym na śniadanie – płatki owsiane, przygotowane na bazie mleka w zależności od upodobań roślinnego lub zwierzęcego, bądź wody, z dodatkiem ulubionych składników. Mogą być to jabłka, banany, jagody, maliny, bakalie i właśnie wybrane masło orzechowe. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale także sycące i pełne wartości odżywczych,
  • smoothie bowl, czyli miska pełna owoców z dodatkiem masła orzechowego. Aby przygotować ten posiłek, wystarczy połączyć ze sobą porcję jogurtu naturalnego z masłem orzechowym i ulubione owoce sezonowe, jak na przykład borówki, maliny, truskawki lub pokrojone w kostkę jabłko, banana i gruszkę, a całość na koniec posypać pestkami dyni lub nasionami chia. Jeśli całość polejemy syropem klonowym, powstanie zdrowy deser, który zaspokoi naszą potrzebę na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczy cennych i zdrowych dla naszego organizmu składników,
  • piersi kurczaka w sosie z masła orzechowego z orzeszków ziemnych – umyte, osuszone i pokrojone w kostkę piersi kurczaka (około 500 g) należy przełożyć do miski, dodać 3 łyżki sosu sojowego, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, wymieszać i odstawić na około pół godziny. W tym czasie do osobnej miski należy wlać szklankę bulionu drobiowego, sok z limonki, kilka ząbków czosnku, posiekaną papryczkę chili, 2 łyżki płynnego miodu, miód, około 2 łyżek sosu sojowego i pół słoika masła orzechowego. Piersi z kurczaka należy smażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut, a następnie dodać wymieszany sos, podgrzewać mieszając, aż zrobi się gęsty. Gotowe mięso można podać z makaronem bądź z ryżem.

Masła orzechowe, bez względu na rodzaj, który wybierzemy, dostarczą nam cennych składników odżywczych. Są one źródłem witamin i mają korzystny wpływ na nasz organizm, szczególnie na układ nerwowy i mózg. Można jeść je z owocami, dodawać do musli, słodkiego koktajlu, czy wytrawnego sosu, traktować jak smarowidło do kanapek lub przygotować na jego bazie, zdrowe, domowe batoniki lub kulki mocy. Masła orzechowego nie mogą spożywać osoby uczulone na orzechy.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img