Strona głównaProdukty i przepisyMatero – dlaczego yerba mate podaje się w specjalnym naczyniu i jak...

Matero – dlaczego yerba mate podaje się w specjalnym naczyniu i jak o to naczynie dbać

Yerba mate cieszy się w Polsce dosyć dużą popularnością, a grono jej miłośników stale się powiększa. Należymy do największych importerów tego suszu w Europie. To dobra wiadomość, ponieważ napar przygotowywany z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, potocznie nazywany właśnie yerba mate ma wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Zawiera ksantyny, polifenole, magnez, potas, fosfor, mangan, cynk, miedź, chrom, krzem i witaminy A, B1, B2, C, E, PP, i biotynę, dzięki czemu:

  • pobudza,
  • niweluje oznaki zmęczenia,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • pozytywnie wpływa na samopoczucie
  • usprawnia przemianę materii i proces trawienia,
  • pobudza wydzielanie się soku żołądkowego,
  • zwiększa odporność organizmu.

Jak pić yerba mate?

Oprócz suszu do tradycyjnego zaparzenia Yerba mate potrzebne są odpowiednie akcesoria, czyli matero – naczynie o charakterystycznym kształcie i bombilla – słomka, która filtruje fusy.

  • Susz wsypujemy do matero w ilości od ⅓ do ¾,
  • naczynie zakrywamy dłonią i potrząsamy, aby drobiny i pył, osadziły się na górnej części naczynia,
  • ustawiamy matero pod lekkim kątem i wlewamy wodę w temperaturze około 80°C po ściance,
  • w miejscu lania wody wkładamy bombillę, nie należy mieszać nią naparu, gdyż wówczas może się zapchać,
  • kiedy susz wchłonie prawie całą wodę, trzeba dolać odrobinę nowej,
  • napar jest gotowy do picia po około 3 minutach parzenia.

Jak dbać o matero?

Choć coraz więcej osób dowiaduje się o mających dobroczynny wpływ na nasz organizm właściwościach Yerba mate i wiele z nich chce spróbować tego naparu, to jednak wybór odpowiedniego naczynia i niepewność co do tego, jak o takie naczynie należycie dbać (często wykonane z naturalnych materiałów jak tykwa, drewno czy bambus), może w pierwszej chwili zniechęcać do przygody z Yerba mate. Wyjaśniamy więc, jak obchodzić się z poszczególnymi rodzajami matero.

  • Calabaza – matero z tykwy

Charakterystyczny, przypominający gruszkę kształt owocu tykwy sprawia, że po zaparzeniu susz rozkłada się równomiernie. Ma to znaczenie w prawidłowym przygotowaniu yerba mate. Przed pierwszym użyciem tego naczynia należy przygotować tak zwane curado:

  • klasyczną matę należy wsypać do mniej więcej połowy objętości naczynia,
  • zalać ciepłą lub gorącą wodą (nie wrzątkiem)
  • odstawić na czas od 12 do 24 godzin,
  • po tym czasie matero opróżniamy i opłukujemy, na jego ścianie znajduje się powłoka z niewyskrobanego miąższu tykwy, którą teraz należy delikatnie usunąć łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić ścianki naczynia,
  • następnie matero trzeba opłukać, a z zewnątrz nasmarować je oliwą, pilnując, aby nie dostało się do środka,
  • tak zaimpregnowane naczynie odstawiamy na kolejne 24 godziny, do całkowitego wyschnięcia.

Naczynie dobrze jest regularnie nacierać oliwą. Po wypiciu naparu wyrzucamy zawartość i płuczemy, a następnie suszymy naczynie, aby nie pozostawało stale wilgotne. Po dłuższym czasie tykwa nabierze wewnątrz zielony odcień. Niektóre tykwy posiadają metalowy kołnierz, tzw. wirolę. W początkowym okresie użytkowania matero „poci się”, to znaczy pojawiają się na nim krople napoju, co jest spowodowane porowatą strukturą tykwy.

  • Matero Palo santo – matero ze „Świętego Drzewa”

Do jego produkcji najczęściej wykorzystuje się gwajakowiec lekarski. W trakcie parzenia yerba mate w tym naczyniu, z jego ścianek wydziela się olejek eteryczny – gwajakol, substancja o działaniu antyseptycznym, która delikatnie zmienia smak i aromat naparu, dlatego poleca się pić w nim yerby klasyczne, nie smakowe. Aby matero Paolo santo nie pękało, należy je przed użyciem przepłukać gorącą wodą. Wspomaga to także wydzielanie się żywicy z drewna. Nie należy go również zbyt mocno przesuszać – powinno być wilgotne lub dobrze natłuszczone. Dlatego dobrze jest zostawić susz w naczyniu i wyrzucić go dopiero przed następnym użyciem. Pozwoli to utrzymać matero w stałej wilgoci, a gwajakol zapobiegnie jego pleśnieniu.

  • Matero Guampa

Jest to tradycyjne naczynie wykonane z kopyta bądź rogu bawołu, w którym przyrządza się yerba mate na zimno, czyli tak zwane terere. Można spotkać guampy z oryginalnymi ozdobami wykonanymi z metalu bądź też obszyte. Nie można zalewać go ciepłą, a tym bardziej gorącą wodą, gdyż wówczas z całą pewnością pęknie. Przed pierwszym użyciem matero guampa koniecznie należy moczyć przez 24 godziny, a następnie dokładnie wypłukać.

  • Matero ceramiczne

Ponieważ ceramika nie wymaga szczególnej pielęgnacji i można ją myć jak każdy inny, zwykły kubek, w zmywarce lub ręcznie użyciem płynu do mycia naczyń, jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z yerba mate. Matero ceramiczne jest pokryte szkliwem, dzięki czemu nie pęka i nie pleśnieje. Można wybrać je w dowolnym, ulubionym kolorze, w pojemności dobranej do indywidualnych upodobań od 200– 450 ml.

Wyposażenie się w specjalne naczynia i akcesoria, pozwoli nam starannie, w tradycyjny sposób przygotować ten wpływający na nasze zdrowie i samopoczucie napar, jakim jest yerba mate i w pełni cieszyć się jego walorami smakowymi i właściwościami.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img