Strona głównaProdukty i przepisyCo zawiera "pokarm bogów"? Sprawdzamy jakie właściwości mają ziarna kakaowca

Co zawiera „pokarm bogów”? Sprawdzamy jakie właściwości mają ziarna kakaowca

Ziarna kakaowca zaliczane są do grupy produktów o statusie superfoods. To oznacza, że charakteryzują się szczególnymi właściwościami, które sprzyjają naszemu organizmowi. Wprawdzie najczęściej spotykamy się z pozytywnymi opiniami dotyczącymi prozdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady czy kakao, jednak to nieprzetworzone ziarna kakaowca zachowują najwięcej pozytywnych właściwości. Surowe ziarna produkowane są bez obróbki termicznej i bez dodatków w postaci cukru, mleka czy polepszaczy smaku. Charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów.

Wartości odżywcze i właściwości ziaren kakaowca

W ziarnach kakaowca znajdują się duże pokłady przeciwutleniaczy (antocyjany czy flawonoidy). Odpowiadają one za zmniejszanie wolnych rodników w naszym organizmie. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze charakteryzują się właściwościami, które spowalniają procesy starzenia, ale nie tylko. Umożliwiają także szybszą regenerację tkanek oraz wspomagają organizm w redukcji złego cholesterolu we krwi, wspierają funkcje serca oraz naczyń krwionośnych, a także mogą pozytywnie wpływać na organizm zmniejszając szanse wystąpienia wylewu czy zawału.

Ziarna kakaowca to bogate źródło:

  • magnezu,
  • żelaza,
  • potasu,
  • cynku,
  • chromu,
  • miedzi,
  • selenu,
  • manganu,
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B
  • kwasów tłuszczowych omega-6.

Szczególnie istotne wydaje się bogactwo ziaren kakaowca w magnez. To ten pierwiastek odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni, m.in. mięśnia sercowego. Lista składników ziaren kakaowca składa się na prozdrowotny charakter tego produktu. Składniki pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, pobudzają procesy myślowe, koncentrację, a także zmniejszają stres.

Warto też wiedzieć, że kakao może stanowić substytut kawy, ze względu na to, że zawiera kofeinę. Wprawdzie w mniejszych ilościach, ale to akurat może się tylko przełożyć na nasze zdrowie. W ziarnach kakaowca odnaleziono również teobrominę. Substancja odpowiada za stymulowanie centralnego układu nerwowego, co ułatwia dopływ krwi do mózgu w wyniku rozszerzenia naczyń krwionośnych.

Kto najwięcej skorzysta z właściwości ziaren kakaowca?

Warto sięgać po ziarna kakaowca regularnie. Szczególnie z ich właściwości skorzystają:

  • uczniowie, studenci, a także osoby pracujące umysłowo,
  • zmagający się na wahania nastrojów, osoby, które mają skłonności do depresji,
  • osób na diecie – ziarna kakaowca będą dla nich smaczną a przy okazji nietuczącą przekąską,
  • osoby dbające o swoje serce oraz umysł.
Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img