Strona głównaProdukty i przepisyWielkie drzewo w formie proszku – jakie właściwości ma sproszkowany baobab?

Wielkie drzewo w formie proszku – jakie właściwości ma sproszkowany baobab?

Podobno afrykański bóg poirytowany tym, że baobaby nie rzucają wystarczająco dużo cienia wyrwał je z korzeniami i „posadził” na nowo do góry nogami. Legenda w oczywisty sposób łączy się z koroną drzewa, która w istocie przypomina korzenie.

Baobab to drzewo niezwykle rozpoznawalne i choć spotkać je można na odległych lądach wszyscy wiemy jak wygląda, tym bardziej, że rozsławiła je historia o Małym Księciu, autorstwa francuskiego pilota Antoine de Saint-Exupéry. Na sławę tego drzewa przede wszystkim składa się jego zupełnie wyjątkowy kształt. Obecnie coraz więcej wiemy o właściwościach baobabu i okazuje się, że wykazuje się sporą dawką właściwości prozdrowotnych.

Właściwości baobabu w proszku

W „odwróconym drzewie” krąży stosunkowo niewielka ilość wody, w związku z czym także do owoców nie dociera jej zbyt wiele. W rezultacie we wnętrzu baobabu powstaje stężony ekstrakt, który jest bogaty w wartości odżywcze. Sami mieszkańcy Afryki nazywali baobab „drzewem życia”. Dzisiaj wiemy, że baobab jest bogaty w wapń, co jest szczególnie cenne przy wzmacnianiu kości.

W formie sproszkowanej baobab zawiera wiele ważnych składników odżywczych takich, jak:

Istotną cechą baobabu w proszku jest to, że może wspomóc nasze starania dążące do zrzucenia wagi. Wynika to z tego, że jest on bogaty w błonnik, który spowalnia procesy trawienne w żołądku, sprawiając że dłużej odczuwamy poczucie sytości. Kolejną prozdrowotną właściwością baobabu jest to, że zawiera wiele przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących nasz organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz zmniejszającymi stany zapalne.

Jak korzystać z baobabu w proszku?

Dostęp do świeżych owoców baobabu jest niezwykle utrudniony ze względu na odległość od naturalnych siedlisk tych roślin (Afryka, Australia, Madagaskar). Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by korzystać z prozdrowotnych właściwości baobabu w formie sproszkowanej. Baobab w proszku świetnie urozmaici i wzbogaci ulubione napoje – zarówno wodę, jak i soki, herbatę czy koktajle.

Nie ma żadnych przeciwwskazań by właściwości baobabu w proszku nie mogły wzbogacić wszelkich wypieków, a także posłużyć jako posypka do jogurtu czy płatków owsianych. Dieta, w której znajdą się te dania będzie bogata w przeciwutleniacze.

Wychodzi na to, że baobab stosunkowo łatwo możemy dodać do naszej diety. Możemy też posłużyć się takim kluczem:

  • posyp – owoce, jogurt, płatki, granolę, naleśniki,
  • piecz – dodaj baobab w proszku do chleba, ciast,
  • wymieszaj – z owsianką, deserem, zupą, wodą z cytryną,
  • wstrząśnij – z wodą kokosową, sokiem owocowym, sosami,
  • zblenduj – z sosami, koktajlami mlecznymi, lodami.
Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img