Wprawdzie sok z kiszonych buraków świetnie sprawdza się jako zakwas do barszczu, to jednak nie warto jego roli sprowadzać jedynie do jednego zastosowania. Sok z kiszonych buraków prezentuje szereg właściwości prozdrowotnych, można z powodzeniem go pić, wówczas będzie służył jako suplement diety. Wesprze nasz organizm zwiększając jego odporność, poprawi pracę jelit, a także profil lipidowy krwi. W czym jeszcze może pomóc sok z buraka, w jaki sposób go stosować?
Poznaj właściwości soku z kiszonych buraków
Jedną z charakterystycznych właściwości soku z kiszonego buraka, jest jego smak. Ten niekoniecznie znajdzie amatorów wśród wszystkich. Czysty sok może nas nieco zaskoczyć ziemistym posmakiem, jednak nie ma czym się szczególnie martwić. Ten posmak można z powodzeniem zneutralizować. Wystarczy dodać jabłko, imbir czy pomarańcze. Świetnie sprawdzą się także różnego rodzaju przyprawy.

A co z właściwościami prozdrowotnymi?
Właściwości prozdrowotne buraka wynikają z obecności w buraku wielu korzystnych dla naszego zdrowia składników. W buraku znajdują się duże ilości kwasu foliowego (witamina B9), i wielu innych witamin z grupy B. Nie brakuje także innych witamin, A, C, E i K. W soku z kiszonego buraka będą także obecne duże ilości minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez, fosfor oraz wapń. Nieco mniej jest w soku takich minerałów jak sód, miedź czy cynk. Po wprowadzeniu soku do naszej diety będziemy także dostarczać organizmowi cennych polifenoli, karotenoidów, betaniny czy polifenoli. Natomiast obecne w soku kwasy winne, jabłkowe, szczawiowe i cytrynowe są odpowiedzialne za właściwości przeciwutleniajace.
Jedną z wielu właściwości prozdrowotnych soku z kiszonego buraka jest to, że obniża on ciśnienie krwi. Reguluje zarówno ciśnienie skurczowe jak i rozkurczowe. A to dlatego, że zawiera azotany przetwarzane w organizmie do tlenku azotu. Azotany mogą mieć także zastosowanie w podejmowaniu działań profilaktycznych związanych z demencją. Wynika to z tego, że zwiększają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu.
W czym jeszcze może wesprzeć nasz organizm sok z kiszonego buraka:
- eliminuje wolne rodniki, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym wynikającym z obecności w soku betalain,
- zawartość niewielkiej ilości kalorii oraz dość dużej ilości substancji odżywczych sprawiają, że sok z kiszonego buraka to świetny produkt, który warto włączyć w dietę odchudzającą,
- obniży poziom cholesterolu we krwi, co przekłada się na redukcję ryzyka pojawiania się miażdżycy i chorób serca,
- łagodzi stany zapalne, dzięki temu, że wykazuje właściwości przeciwzapalne,
- zawartość witaminy C wspiera nasz organizm w przypadku trudniej gojących się ran, sprawia też, że nasza skóra staje się bardziej jędrna,
- sprawdza się w profilaktyce anemii, dzięki temu, że sok jest świetnym źródłem żelaza,
- sok z kiszonego buraka ma właściwości chroniące wątrobę przed toksynami.
Czy są jakieś przeciwwskazania zażywania soku z kiszonego buraka?
Niestety nie każdy może korzystać z dobrodziejstw soku z kiszonego buraka. W przypadku osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, czy też regularnie przyjmujących leki należy spożywanie tego soku skonsultować z lekarzem.
Obecność dużej ilości szczawianów powoduje, że sok tego rodzaju nie jest wskazany dla osób z kamicą nerkową, a także tych, u których pojawiły się skłonności do wytrącania kamieni nerkowych. Osoby z niskim ciśnieniem krwi także nie powinny pić soku z buraka, ze względu na jego właściwości obniżające ciśnienie. W takim przypadku regularne spożywanie soku może doprowadzić do niedociśnienia.
Jeśli zauważymy, że mocz po spożyciu soku jest zabarwiony na czerwono nie martwmy się tym. Taki efekt jest czymś normalnym i nazywa się tzw. burakurią, jest to niegroźne, czasowe zjawisko, które wynika z obecności czerwonych barwników buraka w moczu.