Strona głównaPorady dietetycznePoznaj bliżej tropikalne Acai

Poznaj bliżej tropikalne Acai

Owoce palmy brazylijskiej przyjęły się w Polsce pod nazwą „jagody acai”. Są to owoce wyglądem najbardziej przypominające borówkę amerykańską, a ich smak porównuje się do połączenia jagód z gorzką czekoladą. Owoce acai pochodzą z palm tropikalnych lasów Amazonii, a ich walory smakowe i prozdrowotne właściwości, doceniane były od setek lat przez tubylczą ludność zamieszkującą dorzecze Amazonki. Do Polski wiedza na temat tych owoców dotarła stosunkowo niedawno. Co więcej, świeże owoce nie są u nas dostępne, ponieważ nie nadają się one do transportu. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości tych owoców, możemy wybrać z dostępnych na rynku suplementów diety w postaci kapsułek z ekstraktem z acai lub przetworów takich jak soki i jagody acai w postaci liofilizowanej.

Co zawierają jagody acai?

Jagody Acai to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego zalicza się je do superfoods, czyli najzdrowszej żywności świata. Zawierają witaminy C i E, a także witaminy z grupy B – B1, B2 i B3. Poza tym minerały takie jak białko, wapń, fosfor, magnez, a nawet kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym w ich składzie znajdziemy antyoksydanty i dosyć wysoką zawartość błonnika.

Sok z acai – właściwości lecznicze

Ponieważ świeże jagody acai nie są w Polsce dostępne, warto w zamian regularnie spożywać sok z acai. Przypisuje mu się wiele właściwości prozdrowotnych, które wspomagają:

  • dostarczyć niezbędne składniki odżywcze wspierając tym samym układ immunologiczny,
  • zwalczać stres,
  • utrzymać prawidłową masę ciała,
  • usunąć toksyny z organizmu.

Jagody acai na odchudzanie

Jagody acai wspierają proces odchudzania między innymi dzięki temu, że zawierają stosunkowo dużo błonnika. Daje on uczucie sytości, sprawiając, że łatwiej jest kontrolować spożywane kalorie, ogranicza napady głodu. Błonnik zawarty w jagodach usprawnia przemianę materii i reguluje proces trawienia. Poza tym ekstrakt z owoców acai lub sok pozwala na uzupełnienie niezbędnych witamin i mikroelementów, co jest bardzo ważne w czasie diety redukcyjnej.

Jagody acai czy goji

Choć wywodzą się z różnych części świata, zarówno jagody acai jak i goji zaliczane są do superfoods i warto na stałe włączyć je do codziennej diety. Ona rodzaje owoców zawierają cenne składniki i minerały niezbędne do zachowania prawidłowego stanu zdrowia. Różnią się od siebie wyglądem, smakiem i rodzajem zastosowania – jagody goji zazwyczaj dodaje się do potraw wytrawnych, natomiast jagody acai w Polce dostępne są głównie w postaci soku, a acai liofilizowane, z powodzeniem można dodać do deserów. Niewątpliwie jednak oba rodzaje jagód zasługują na naszą uwagę.

Jak zrobić acai bowl?

Jednym z najciekawszych i najzdrowszych sposobów na wykorzystanie jagód acai jest przygotowanie pożywnego acai smoothie bowl. Aby je przyrządzić, należy przygotować:

  • 2 łyżeczki sproszkowanych lub liofilizowanych jagód acai
  • kubeczek małego jogurtu naturalnego
  • banan (może być zmrożony),
  • gruszka,
  • garść truskawek, jeżyn, malin, borówek,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • orzechy, nasiona, pestki, ulubione owoce do przybrania.

W blenderze miksujemy jagody acai, masło orzechowe oraz jogurt, a następnie dodajemy resztę kolorowych owoców i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstały mus przelewamy do miski i całość przystrajamy według uznania orzechami, pestkami i świeżymi owocami. W ten prosty sposób otrzymamy zdrowe i pożywne śniadanie, które pozwoli nam, abyśmy pełni energii rozpoczęli nowy dzień.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img