Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Produkty, które wpływają na poprawę pamięci i koncentracji

Produkty, które wpływają na poprawę pamięci i koncentracji

Wiedza o tym, że nasza codzienna dieta ma znaczący wpływ na pracę mózgu, pamięć i koncentrację jest dziś powszechnie znana. Wiemy, że dostarczane wraz z pożywieniem witaminy i minerały odpowiadają za wiele ważnych procesów zachodzących w naszym organizmie. Dzięki składnikom odżywczym w naszym ciele zaczynają uruchamiać się najróżniejsze mechanizmy, które mają wpływ na funkcje intelektualne mózgu. Stymulują one produkowanie neuroprzekaźników, hormonów i różnego rodzaju enzymów, które są niezbędne do przesyłania sygnałów między neuronami. Bez tych substancji chemicznych kojarzenie, nauka i przyswajanie wiedzy nie byłyby możliwe.

Obecnie żyjemy w czasach, w których wszechobecny pośpiech, a przede wszystkim łatwy i bardzo szybki dostęp do informacji, które docierają do nas z wielu różnych źródeł sprawiają, że przyswajamy tych wiadomości i analizujemy setki dziennie. Wymaga to sporo wysiłku intelektualnego i bardzo dobrej koncentracji. Sprawdźmy więc, jakimi produktami możemy wesprzeć kondycję naszego mózgu, wesprzeć pamięć i koncentrację.

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Bardzo ważnym składnikiem diety wspierającej prawidłową pracę mózgu są tłuszcze nienasycone, czyli kwasy omega-3 i omega-6. Ich niedobór może przyczyniać się do problemów z pamięcią i koncentracją, powstania uczucia chronicznego przemęczenia i zwiększenia ryzyka wystąpienia otępienia lub przyspieszony rozwój choroby Alzheimera. Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają usprawnić produkcję serotoniny, która ma wpływ na nasze dobre samopoczucie i dobre radzenie sobie ze stresem. Ponieważ nasz organizm sam nie wytwarza NNKT musimy pozyskać je z żywności. Dostarczą nam ich takie produkty jak:

  • makrela,
  • łosoś,
  • śledzie,
  • sardynki.

Witaminy z grupy B

Witaminy takie jak B3, czyli niacyna i B4, czyli cholina są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (uważa się, że doskonałym źródłem choliny jest lecytyna, którą można przyjmować w postaci suplementu diety). Natomiast witamina B12 wpływa na zdolność zapamiętywania. Niedobór kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12 wpływa na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Ma to wpływ na obniżenie ryzyka występowania zaburzeń funkcji poznawczych i choroby Alzheimera. Niedobór witamin z grupy B skutkuje kłopotami z koncentracją i kojarzeniem, osłabieniem pamięci i bezsennością. Narażone na braki tych witamin są zwłaszcza osoby jedzące dużo słodyczy i spożywające alkohol. Witaminy z grupy B znajdziemy w:

  • wątróbce,
  • rybach,
  • indyku,
  • fasoli,
  • grochu,
  • pełnym ziarnie zbóż,
  • soi,
  • nasionach słonecznika,
  • pieczywie z pełnego przemiału,
  • orzeszkach ziemnych,
  • pieczarkach,
  • brokułach,
  • rzodkiewkach,
  • jajkach.

Główne źródło energii, czyli glukoza

Organem, który pochłania najwięcej energii dostarczanej właśnie przez glukozę, jest nasz mózg. Bez regularnie dostarczanej energii, mózg zaczyna tracić zdolność koncentracji. Glukozę znajdziemy w węglowodanach. Najbardziej wartościowe węglowodany to węglowodany złożone. Są one wolniej rozkładane na glukozę, dzięki czemu uczucie sytości trwa dłużej. Węglowodany warto dostarczać z produktów [pełnoziarnistych, takich jak:

Magnez

Magnez usprawnia pamięć i wpływa na poprawę efektywności w trakcie pracy lub nauki. Objawem niedoboru magnezu może być rozdrażnienie, przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze mięśni i drżenie powiek. Cennymi źródłami magnezu są:

  • orzechy,
  • pestki,
  • kakao,
  • gorzka czekolada,
  • płatki owsiane.

Aby jak najdłużej cieszyć się świetną pamięcią i dobrym stanem umysłu, ważna jest nie tylko zdrowa, zbilansowana dieta, ale także regularne posiłki i aktywny tryb życia. Przy czym jeśli chodzi o aktywny tryb życia, wcale nie musi chodzić o forsowne ćwiczenia na siłowni. Wystarczy 30 minut spaceru dziennie, aby dobrze dotlenić mózg i mięśnie. Do zdrowej diety oprócz wymiennych produktów warto włączyć też awokado, które jest bogatym źródłem potasu i witaminy E i uchodzi za jeden z najcenniejszych owoców wpływających na prawidłową pracę mózgu.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img