Wiedza o tym, że nasza codzienna dieta ma znaczący wpływ na pracę mózgu, pamięć i koncentrację jest dziś powszechnie znana. Wiemy, że dostarczane wraz z pożywieniem witaminy i minerały odpowiadają za wiele ważnych procesów zachodzących w naszym organizmie. Dzięki składnikom odżywczym w naszym ciele zaczynają uruchamiać się najróżniejsze mechanizmy, które mają wpływ na funkcje intelektualne mózgu. Stymulują one produkowanie neuroprzekaźników, hormonów i różnego rodzaju enzymów, które są niezbędne do przesyłania sygnałów między neuronami. Bez tych substancji chemicznych kojarzenie, nauka i przyswajanie wiedzy nie byłyby możliwe.
Obecnie żyjemy w czasach, w których wszechobecny pośpiech, a przede wszystkim łatwy i bardzo szybki dostęp do informacji, które docierają do nas z wielu różnych źródeł sprawiają, że przyswajamy tych wiadomości i analizujemy setki dziennie. Wymaga to sporo wysiłku intelektualnego i bardzo dobrej koncentracji. Sprawdźmy więc, jakimi produktami możemy wesprzeć kondycję naszego mózgu, wesprzeć pamięć i koncentrację.

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Bardzo ważnym składnikiem diety wspierającej prawidłową pracę mózgu są tłuszcze nienasycone, czyli kwasy omega-3 i omega-6. Ich niedobór może przyczyniać się do problemów z pamięcią i koncentracją, powstania uczucia chronicznego przemęczenia i zwiększenia ryzyka wystąpienia otępienia lub przyspieszony rozwój choroby Alzheimera. Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają usprawnić produkcję serotoniny, która ma wpływ na nasze dobre samopoczucie i dobre radzenie sobie ze stresem. Ponieważ nasz organizm sam nie wytwarza NNKT musimy pozyskać je z żywności. Dostarczą nam ich takie produkty jak:
- siemię lniane,
- orzechy włoskie,
- tłuste ryby morskie np:
- makrela,
- łosoś,
- śledzie,
- sardynki.
Witaminy z grupy B
Witaminy takie jak B3, czyli niacyna i B4, czyli cholina są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (uważa się, że doskonałym źródłem choliny jest lecytyna, którą można przyjmować w postaci suplementu diety). Natomiast witamina B12 wpływa na zdolność zapamiętywania. Niedobór kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12 wpływa na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Ma to wpływ na obniżenie ryzyka występowania zaburzeń funkcji poznawczych i choroby Alzheimera. Niedobór witamin z grupy B skutkuje kłopotami z koncentracją i kojarzeniem, osłabieniem pamięci i bezsennością. Narażone na braki tych witamin są zwłaszcza osoby jedzące dużo słodyczy i spożywające alkohol. Witaminy z grupy B znajdziemy w:
- wątróbce,
- rybach,
- indyku,
- fasoli,
- grochu,
- pełnym ziarnie zbóż,
- soi,
- nasionach słonecznika,
- pieczywie z pełnego przemiału,
- orzeszkach ziemnych,
- pieczarkach,
- brokułach,
- rzodkiewkach,
- jajkach.

Główne źródło energii, czyli glukoza
Organem, który pochłania najwięcej energii dostarczanej właśnie przez glukozę, jest nasz mózg. Bez regularnie dostarczanej energii, mózg zaczyna tracić zdolność koncentracji. Glukozę znajdziemy w węglowodanach. Najbardziej wartościowe węglowodany to węglowodany złożone. Są one wolniej rozkładane na glukozę, dzięki czemu uczucie sytości trwa dłużej. Węglowodany warto dostarczać z produktów [pełnoziarnistych, takich jak:
- kasza gryczana,
- chleb żytni,
- komosa ryżowa,
- płatki owsiane.
Magnez
Magnez usprawnia pamięć i wpływa na poprawę efektywności w trakcie pracy lub nauki. Objawem niedoboru magnezu może być rozdrażnienie, przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze mięśni i drżenie powiek. Cennymi źródłami magnezu są:
- orzechy,
- pestki,
- kakao,
- gorzka czekolada,
- płatki owsiane.
Aby jak najdłużej cieszyć się świetną pamięcią i dobrym stanem umysłu, ważna jest nie tylko zdrowa, zbilansowana dieta, ale także regularne posiłki i aktywny tryb życia. Przy czym jeśli chodzi o aktywny tryb życia, wcale nie musi chodzić o forsowne ćwiczenia na siłowni. Wystarczy 30 minut spaceru dziennie, aby dobrze dotlenić mózg i mięśnie. Do zdrowej diety oprócz wymiennych produktów warto włączyć też awokado, które jest bogatym źródłem potasu i witaminy E i uchodzi za jeden z najcenniejszych owoców wpływających na prawidłową pracę mózgu.