Strona głównaPorady dietetyczneŚniadania – dlaczego są tak ważne?

Śniadania – dlaczego są tak ważne?

W ostatnim czasie nasza uwaga skupiona była wokół zdrowego odżywiania, doradztwa dietetycznego oraz żywności, która poprawia odporność i pomaga wzmocnić organizm na jesień. Tym razem postanowiliśmy jednak nie skupiać się na konkretnym produkcie, lecz na całym posiłku, którego spożywanie – całkiem słusznie – urasta do rangi rytuału.

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, który spożywamy w ciągu dnia, w związku z czym przez wiele osób uważane jest również za najważniejszy posiłek, którego nie można lekceważyć. Zdrowe, pełnowartościowe śniadanie wpływa korzystnie na nasze funkcjonowanie i posiada mnóstwo zalet, dzięki którym utrzymamy odpowiednią wagę, zwalczymy złe samopoczucie i pomożemy organizmowi w walce z infekcjami oraz brakiem siły. Sprawdźmy więc, na czym polega magia śniadań i dlaczego są one aż tak istotne.

Solidna dawka energii

Po całej nocy snu, spada poziom glukozy w naszym organizmie. Pominięcie posiłku, którym zaczniemy dzień, oznacza więc zgodę na uczucie senności, zmęczenia, problemy z koncentracją i zdecydowanie mniejszą wydajność. Inaczej mówiąc: bez śniadania nie będziemy odprężeni, produktywni i pozytywnie nastawieni do tego, co czeka nas w ciągu dnia. Śniadania powinny być prawdziwą bombą energetyczną, która naładuje nasze akumulatory i wpłynie na prawidłową pracę mózgu i całego ciała. Zapamiętajmy jednak, aby nasze śniadania były lekkostrawne, by uniknąć uczucia ciężkości od razu po ich zjedzeniu.

Wzmocniona odporność

Śniadanie zwiększa naszą odporność i pomaga w skutecznej walce z wirusami i przeziębieniami – to nie ulega wątpliwości. Dlaczego tak się dzieje? Zgodnie z opinią ekspertów, zregenerowany i zrelaksowany organizm, któremu towarzyszy uczucie sytości, łatwiej i sprawniej będzie zwalczał wszelkie infekcje, łatwiej też będzie odpierał ataki bakterii. Ważne jest również, aby dbać o to, co jemy – warto spożywać produkty, które poprawiają pracę układu immunologicznego oraz ułatwiają naturalny detoks organizmu. Zawsze więc mile widziane będą warzywa, zwłaszcza zielone, świeże soki oraz woda z miodem i cytryną.

Zadbana sylwetka

Śniadanie pomaga utrzymać zdrową sylwetkę, a nawet zrzucić zbędne kilogramy. Zjedzenie pierwszego posiłku tuż po przebudzeniu pomaga zwalczyć uczucie głodu na kilka godzin, dzięki czemu unikniemy podjadania i nie będziemy sięgać po (często niezdrowe) przekąski. Śniadanie przyspiesza również metabolizm – szybciej zaczynamy spalać kalorie, dzięki czemu unikamy magazynowania tłuszczu, będącego przyczyną różnych problemów zdrowotnych, w tym między innymi nadwagi i otyłości.

Pamiętajmy też o tym, że jedzenie śniadań… wydłuża nam dzień! To ważne, aby posiłek ten spożywać powoli i w spokoju. Co więcej – towarzyszyć temu mogą nasze ulubione rytuały. To idealny czas na poranny przegląd prasy, sprawdzenie, co się dzieje w kraju i za granicą, pogawędkę przy kawie lub herbacie i przygotowanie planu na najbliższe godziny. Jedzmy więc smacznie, nie spieszmy się i starajmy się w trakcie posiłku jak najbardziej odprężyć. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że z domu wyjdziemy z uśmiechem na twarzy.

Sprawdź też jak wzmocnić odporność organizmu!

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img