Coraz częściej doceniamy właściwości zdrowych tłuszczów, zawartych w naturalnych, dobrej jakości olejach. Niegdyś tłuszcz uważany za samo zło, okazuje się być niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wysoko cenimy oliwę, olej rzepakowy, arganowy, olej z pestek winogron czy sezamowy. Jednak wybór jest zdecydowanie większy i warto spróbować także te mniej znane produkty, które również mają niezwykle cenne właściwości. Należy do nich między innymi olej z krokosza – delikatny w smaku, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) – roślina z Azji
Ta przypominająca z wyglądu astry roślina pierwotnie pochodzi z Azji Południowej, jednak obecnie uprawia się ją na całym świecie, ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Stosowana jest między innymi jako zamiennik szafranu. Ma intensywną, żółtopomarańczową lub czerwonawą barwę i jest wykorzystywana również w przemyśle farbiarskim. Natomiast z suszonych płatków krokosza sporządza się prozdrowotne napary, bądź też tworzy z ich dodatkiem nie tylko zdrowe, ale i smaczne mieszanki herbaciane. Zastosowań krokosza barwierskiego jest naprawdę wiele, jednak jednym z najcenniejszych składników pozyskiwanych z tej rośliny, a dokładnie z jej nasion, jest przede wszystkim olej.
Właściwości i działanie oleju z krokosza barwierskiego
Pozyskiwany z nasion krokosza barwierskiego olej zawiera wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, przede wszystkim witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i jego odporność. Olej ten jest źródłem:
- witaminy A – wspierającej narząd wzroku,
- witaminy E – niwelująca działanie wolnych rodników,
- kwasy omega-3 i omega-6: kwas, oleinowy, lanolinowy, stearynowy i arachidonowy – usprawniają one między innymi pracę mózgu, serca i układ immunologiczny,
- fitosterole,
- flawonoidy.
Dzięki tak bogatemu składowi olej z tego niepozornego, żółtego kwiatka wykazuje działanie:
- przeciwbólowe,
- przeciwzapalne,
- uspakajające,
- przeciwskurczowe,
- regulujące ciśnienie krwi,
- usprawniające krążenie, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
- spowalnia procesy starzenia,
- usprawnia metabolizm, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Olej z krokosza barwierskiego – zastosowanie w kosmetyce
Choć jest to olej spożywczy, kuchnie nie jest jedynym miejscem, w którym się sprawdzi. Można go z powodzeniem stosować jako naturalny i skuteczny kosmetyk zarówno do skóry, jak i włosów. Wysoko zawartość witaminy E sprawia, że olej działa nawilżająco, odżywczo i opóźnia procesy starzenia się, a także pomaga złagodzić podrażnienia skóry. Działanie przeciwzapalne oleju sprawdza się także w przypadku cery z niedoskonałościami. Doskonale nadaje się do masażu całego ciała – zmiękcza i uelastycznia skórę, a także do odżywiania włosów metodą olejowania. Dzięki niemu włosy stają się lśniące, sprężyste i przyjemne w dotyku.

Olej z krokosza barwierskiego – zastosowanie w kuchni
Ponieważ w trakcie obróbki termicznej olej z krokosza traci swoje cenne właściwości, należy spożywać go wyłącznie w postaci surowej, na przykład jako dodatek do sałatek. Jest on delikatny w smaku i ma subtelny, przyjemny aromat. Sprawdza się w połączeniu z dynią, kiełkami, karczochami, a także jako dressing do wszystkich sałat liściastych, np. roszponki, rukoli, endywii i szpinaku. Olej ten jest bezpieczny w użyciu i już jedna łyżka dziennie wystarczy, aby uzupełnić organizm w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego zdecydowanie warto urozmaicić naszą codzienną dietę o ten niezwykły, zdrowy i smaczny olej.