Jeśli regularnie odwiedzacie nasz sklep ekologiczny – albo po prostu czytujecie blogi lub czasopisma poświęcone zdrowemu stylowi życia – na pewno wielokrotnie już natknęliście się na informacje o nasionach chia.
Nasiona chia (czytaj „kja”), czyli szałwii hiszpańskiej, to od jakiegoś czasu jeden z największych hitów branży zdrowego odżywiania, a także jedno z wielkich odkryć kulinarnych. Swoją popularność zawdzięczają wyjątkowemu połączeniu ciekawych właściwości oraz potężnej dawki składników odżywczych.
Nasiona chia w kuchni
Co mamy na myśli, pisząc o „ciekawych właściwościach” tych niepozornych, na pierwszy rzut oka nieco przypominających ziarna maku nasion? Cóż, przede wszystkim chodzi o ich właściwości żelujące: zalane wodą lub innym płynem, nasiona szałwii hiszpańskiej wytwarzają wokół siebie żelową otoczkę, która zagęszcza płyn, a przy odpowiednio dobranych proporcjach może zamienić go wręcz w coś konsystencją przypominającego budyń lub kisiel.
W niektórych krajach sporządza się z nasion chia orzeźwiający napój, ale entuzjaści zdrowego gotowania z całego świata znaleźli dla nich mnóstwo innych zastosowań: od posypywania nasionkami wypieków i deserów, poprzez dodawanie ich do sałatek i kanapek aż po przygotowywanie zdrowych puddingów i dżemów bez dodatku cukru żelującego, z samymi tylko nasionami szałwii służącymi jako zagęszczacz i substancja żelująca.
Wielka moc ukryta w maleńkich ziarenkach
Sprytne zastosowania kulinarne nie wystarczyłyby, żeby zrobić z nasion chia hit Internetu: znacznie istotniejsze jest to, że te niepozorne ziarenka są prawdziwą kopalnią składników odżywczych! Zawierają duże ilości witamin z grupy B (tiaminy, niacyny, ryboflawiny i kwasu foliowego), a do tego kluczowe dla zdrowia minerały, takie jak wapń i żelazo (w ilościach znacznie większych niż te, jakie przeważnie znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego – dlatego w nasionach chia zakochali się weganie!), magnez, mangan, fosfor i cynk.
Mają także całe mnóstwo błonnika oraz niemało białka i zdrowych tłuszczy, przy stosunkowo niewielkiej zawartości węglowodanów (to korzystna wiadomość dla osób, które próbują ograniczać cukry w swojej diecie!). Pęcznienie nasion sprawia, że są one polecane osobom dbającym o linię: niewielka ilość nasion pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie sytości. Aby w pełni odczuć dobroczynny wpływ nasion chia na zdrowie, warto jeść je codziennie (w naszym eko sklepie znajdziesz duże, wygodne opakowania szałwii, dzięki którym łatwo będzie Ci to robić!): ale jak włączyć je do codziennego jadłospisu, by się nie zrazić i, z czasem, nie znudzić? Mamy dla Was kilka pomysłów!
Nasiona chia: codziennie!
Jak optymalnie wykorzystać korzystne dla zdrowia właściwości nasion szałwii hiszpańskiej? Codziennie dodając ją do spożywanych potraw, oczywiście! A jak to najłatwiej zrobić? Początkującym polecamy wmieszać je do koktajlu owocowo-warzywnego: zagęszczą go, nadając mu przyjemną konsystencję, a jednocześnie nie będą „zgrzytać w zębach”, czego wiele osób nie lubi.
Łyżeczką nasion można też posypać poranną owsiankę albo jogurt, a nawet sałatkę (pod warunkiem, że ma ona zostać natychmiast zjedzona: w przeciwnym wypadku ziarenka napęcznieją i mogą nie wyglądać zbyt estetycznie!). Zaawansowani chia-entuzjaści mogą przyrządzić sobie chia fresca, czyli coś w rodzaju lemoniady zagęszczonej szałwią: nieco ponad szklankę wody należy zalać czubatą łyżkę (lub więcej!) nasion, zamieszać, doprawić do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawić na kilka-kilkanaście minut, by ziarna napęczniały (najlepiej na ten czas zostawić napój w lodówce, aby się chłodził). Wspaniale orzeźwia i skutecznie gasi pragnienie!