biogo.pl
#zmieniajzbiogo
do kasy suma: 0,00 zł
Waluty

Nasiona Chia-Szałwia Hiszpańska 1kg Intenson

dead00b1952eb9230c15f738073f0d7b.jpg
  • promocja
Popularność: NISKA
Zamówienie wyślemy do: 24h
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
22,99 zł
Cena: 22,99 zł 19,99 zł 19.99
ilość szt

Opis

OPIS

Nasiona Chia-Szałwia Hiszpańska 1kg Intenson

-to świetne źródło kwasów wielonienasyconych
-duża zawartość błonnika – 26g na 100g produktu
-duża zawartość białka
-zawierają witaminę E, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź i mangan
-łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące
-produkt jest lekki i świetnie sprawdzi się w podróży

CHIA nasiona (Salvia hispanica L) znana także jako Szałwia hiszpańska to roślina uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Uprawiana jest w regionach Meksyku i Gwatemali. W owocach, które wydaje szałwia w rozłupni znajdują się nasiona. Posiadają one trzy rodzaje kolorów, występują w wersji szarej, białej i czarnej.

Nasiona szałwii hiszpańskiej nazywane są nasionami chia. Szałwia była jednym z podstawowych składników diety Azteków. Teraz jest bardzo popularna u podróżników, ponieważ jest produktem lekkim, ale bardzo pożywnym. Coraz częściej staje się też składnikiem zdrowych deserów, owsianek, owoców, ciast i jako dodatek do chleba.
Nasiona chia zawierają w swoim składzie nawet do 35% tłuszczu, głównie są to tłuszcze wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe jakie w nim znajdziemy to kwas alfa-linolenowy, palmitynowy, linolowy oraz oleinowy. Dzięki nim pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Kolejne ok. 25% w składzie stanowią białka. Nie są to białka glutenowe, dlatego mogą te nasiona spożywać osoby, które musiały wykluczyć z diety gluten. Zawierają one takie aminokwasy jak arginina, kwas glutaminowy i asparaginowy. Z tego powodu mogą pozytywnie wpływać na poprawienie odporności. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy w wysokiej zawartości, jest to ok. 26 gramów na 100 gram produktu, który przyspiesza metabolizm. W swoim składzie posiadają również tokoferole, czyli witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne, czyli zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie. Dzięki temu zwiększa naszą odporność. Z minerałów posiada w swoim składzie potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedz oraz mangan. Dzięki tym wszystkim minerałom chia jest świetnym dodatkiem do naszej diety, który wpłynie na uzupełnienie wapnia w kościach, poprawi się jakość naszego snu, koncentracja oraz pozytywnie wpłynie na pracę naszych mięśni.
Nasiona szałwii hiszpańskiej można spożywać na surowo lub po zalaniu wodą, mlekiem krowim lub roślinnym. Po zalaniu ich płynem zaczynają pęcznieć a po zostawieniu ich na kilka godzin tworzą charakterystyczny pudding. Taki posiłek daje szybkie uczucie sytości, które pozostaje na długo. Warto jednak kontrolować spożywaną ilość w ciągu dnia głównie ze względu na dużą zawartość błonnika, jeśli jego podaż będzie zbyt wysoka spowoduje gorsze wchłaniania się składników mineralnych, a może nawet prowadzić do nadmiernego wypróżniania.

CIEKAWOSTKI
Chia w języku nahuatl oznacza „oleisty”.
W 100 gramach zawiera więcej wapnia (aż 631mg) niż mleko oraz więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Dodatkowo są idealną alternatywą dla wegetarian i wegan by uzupełnić białka w diecie.
Przygotowanie puddingu: na jedną łyżkę chia dodaj ok. 8 łyżek wody. Przez pierwsze 30 minut kilkukrotnie przemieszaj nasiona z wodą (lub innym płynem), bo je rozkleić. Następnie odstaw je na minimum godzinę, po tym czasie nasiona równomiernie rozłożą się w płynie i stworzą charakterystyczny dla nich pudding. 

SKŁADNIKI
100% nasiona chia.

SPOSÓB UŻYCIA
Stosowana jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, naleśników, puddingów, zup, zagęszczenia zup, wypieku chleba. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika żywności. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.

INFORMACJA ALERGENNA
Zawierają śladowe ilości sodu.

KRAJ POCHODZENIA
Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru.

PRZECHOWYWANIE
rodukt należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od zapachów obcych i promieni słonecznych.

Dane techniczne

Kraj producenta Polska
Kraj pochodzenia składników Peru

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (8)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

24 grudnia 2015

Super

23 lutego 2016

Atrakcyjna cena, produkt dobrej jakosci, polecam!

6 kwietnia 2016

Pyszne źródło białka- opakowanie kilogramowe bardzo wydajne.

26 kwietnia 2016

Super cena, dobra jakość.

10 maja 2016

dobra jakosc w niskiej cenie :)

13 listopada 2016

sprawdzone i dobre!

3 grudnia 2018

fantastyczny i bardzo zdrowy produkt o wszechstronnym zastosowaniu. zdrowe jelita = zdrowy czlowiek. kazdy, kto chociaz raz slyszal o tzw.kamieniach w jelitach,powinien jesc te cudowne nasiona garsciami-codziennie !!!!!!!

3 grudnia 2018

garsciami-oczywiscie w cudzyslowiu! patrz: opis produktu

PROMOCJA

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium