SPIS TREŚCI
Karmelizowane gruszki z lodami
Jabłka i gruszki pod kruszonką z płatków owsianych
Zimowy kompot z jabłek z goździkami i cynamonem
Zimowy kompot z jabłek z goździkami i cynamonem
Mus gruszkowo-jabłkowy z dodatkiem żurawiny
Choć przyzwyczailiśmy się już do tego, że o każdej porze roku stragany na osiedlowych bazarkach, czy alejki z działem owoców uginają się pod ciężarem egzotycznych owoców, to nie powinniśmy zapominać, że zazwyczaj są to owoce, które sprowadzane są do nas z Ameryki Południowej czy Afryki. Bardzo często zawierają składniki konserwujące, dzięki którym są w stanie przetrwać długą podróż do Europy. Najzdrowiej jest jeść owoce sezonowe, a będziemy mieć gwarancję, że będą one bogate w wartościowe witaminy i mikroelementy, zdrowsze i tańsze niż owoce sprowadzane z daleka. Jest to proste, kiedy mamy sezon na jagody, truskawki, maliny i czereśnie, ale jak poradzić sobie zimą, kiedy do wyboru z owoców sezonowych pozostają nam jedynie gruszki i jabłka? Oto kilka sposobów na pyszne, proste i zdrowe przepisy z wykorzystaniem zimowych owoców sezonowych.
Karmelizowane gruszki z lodami
- 3 dojrzałe, ale nie rozpadające się gruszki
- 3-4 łyżki masła
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- odrobina wody

Gruszki w skórce kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Układamy je na patelni z rozgrzanym masłem, skórką do góry. Kiedy owoce lekko się podsmażą, przekręcamy je na drugą stronę. Kiedy zmiękną, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i odrobinę (wystarczy łyżka) wody. Gruszki będą gotowe, kiedy cukier się rozpuści. Przekładamy ciepłe gruszki na talerz, polewamy powstałym na patelni karmelem i dodajemy kulkę lodów waniliowych.
Jabłka i gruszki pod kruszonką z płatków owsianych
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- 5 łyżek masła (może być olej kokosowy)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- kilka kropel soku z cytryny
- cynamon
Owoce ze skórką kroimy w kostkę. Wykładamy je na blaszce posmarowanej masłem lub olejem kokosowym. Obtaczamy je w łyżce cukru i cynamonie. Płatki owsiane z orzechami, cytryną, masłem i pozostałym cukrem miksujemy w blenderze. Powstałą masą przykrywamy owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Zimowy kompot z jabłek z goździkami i cynamonem
- 1,5-2 kg jabłek
- 2 l wody
- kilka sztuk goździków
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
Umyte jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy goździki i cukier i gotujemy około 40 minut. Na koniec posypujemy całość szczyptą cynamonu.

Mus gruszkowo-jabłkowy z dodatkiem żurawiny
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- pół szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- szczypta cynamonu do smaku
- 2 łyżki cukru

Obrane i pokrojone w kostkę owoce z dodatkiem żurawiny gotujemy w rondelku aż do momentu, kiedy zmiękną i zaczną się rozpadać. Kiedy są jeszcze ciepłe, dodajemy cukier i cynamon. Po wystudzeniu blendujemy na gładki mus i przekładamy do szklaneczek lub salaterek.
Zimowe owoce sezonowe w naszym kraju to gruszki i przede wszystkim jabłka, których Polska jest jednym z największych eksporterów. Mamy wiele odmian odpornych na przymrozki. Jabłka są cennym źródłem witamin i minerałów. Warto jeść je codziennie same, bądź jako dodatek do owsianki czy jogurtu.