Komponując posiłek, śniadanie, obiad czy kolację, warto zadbać o, aby za każdym razem składał się on odpowiednio z węglowodanów, wartościowych tłuszczów, witamin, mikroelementów i rzecz jasna – białka. Proteiny stanowią budulec ciała, a także są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czynniki takie jak wiek, płeć i tryb życia decydują o tym, jak duże jest jednostkowe zapotrzebowanie na białko. Kiedy brać pod uwagę wzbogacenie diety o dodatkową porcję protein i zawartych w nim aminokwasów?
Kiedy jeść białko – zapotrzebowanie w ciągu dnia
Kiedy jeść białko? Proteiny powinny mieć swój udział w każdym posiłku, najlepiej w towarzystwie tłuszczów, węglowodanów oraz świeżych warzyw. Dlaczego jest to tak ważne?
Obecność białka w codziennej diecie jest kluczowa z wielu powodów. Proteiny to materiał, z którego zbudowana jest każda komórka w naszym ciele, a także ważny składnik, który reguluje przebieg procesów w układzie krążenia, metabolicznym i odpornościowym.
Szacuje się, że w ciągu dnia należy dostarczyć do organizmu przynajmniej 1g białka w przeliczeniu na 1kg masy ciała – choć w wielu przypadkach zapotrzebowanie będzie wyższe, w szczególności u:
- dzieci i dorastającej młodzieży,
- u kobiet w okresie ciąży i laktacji,
- osób aktywnych fizycznie oraz sportowców,
- osób na diecie wegańskiej lub eliminującej produkty pochodzenia zwierzęcego.
Białko jest niezbędne zarówno do prawidłowego wzrostu organizmu, jak i przy treningu, który ma na celu rozbudowę masy mięśniowej – proteiny przyspieszają regenerację oraz stanowią cenne źródło energii. O regularnym uzupełnianiu białka w diecie powinny także pamiętać osoby rezygnujące z protein zawartych w produktach odzwierzęcych, mięsie, jajkach czy mleku. Wówczas najlepiej sięgać po zamienniki bogate w białka roślinne, jak np. produkty na bazie soi, owsa czy innych warzyw strączkowych.
Jak jeść aby dostarczać białko – kiedy brać proteiny w proszku
Poszczególne białka zbudowane są z aminokwasów, a to właśnie one są niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Zrównoważona dieta stanowi tutaj podstawę – sięgając po zróżnicowane produkty, takie jak mięso, produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, tłuszcze oraz warzywa i owoce można dostarczyć optymalną ilość białka.
Co jednak kiedy niektóre grupy tych produktów są wyłączone z diety? Wówczas w uzupełnieniu jadłospisu mogą pomóc sproszkowane proteiny. Białko w proszku dostępne jest w różnej postaci. Może być to gotowa mieszanka do przygotowania koktajlu, np. z dodatkiem aromatów, albo produkt uniwersalny – proszek, który można dodawać do smoothie, napojów, dań śniadaniowych lub wykorzystać go przy pieczeniu.
Można postawić na białko bogate w aminokwasy endogenne, jak i egzogenne:
- pochodzenia zwierzęcego, najczęściej pozyskiwane z mleka krowiego i serwatki (które poprzez filtrację może być pozbawione laktozy),
- pochodzenia roślinnego, zawarte pozostałościach po tłoczeniu konopii siewnych, grochu, ryżu lub nasionach i pestkach (jak słonecznik lub dynia).
Jak brać białko pod uwagę w codziennym jadłospisie
Shake białkowy można przygotować do wypicia przed treningiem lub po nim. Porcja substancji odżywczych będzie cennym wsparciem dla organizmu, przyspieszając procesy regeneracji i odbudowy mikrouszkodzeń w mięśniach. Koktajl bogaty w białko może również zastąpić jeden z posiłków, jak np. lunch – zwłaszcza kiedy brakuje czasu na gotowanie. Wysokobiałkowa przekąska dostarczy sporo energii dla organizmu, a przy tym na dłużej pozostawia po sobie uczucie sytości. Może być to więc skuteczna pomoc w walce z podjadaniem między posiłkami w ciągu dnia.