Strona głównaProdukty i przepisyDlaczego warto pić kefir?

Dlaczego warto pić kefir?

Kefir uznawany jest za jeden z najzdrowszych (i przy okazji najstarszych) produktów mleczarskich, jeśli mowa o mlecznych napojach fermentowanych. Wiele mówi się na temat jego niezwykłych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, wskazując przede wszystkim na fakt, iż jest on w pełni naturalnym probiotykiem. Warto więc zgłębić ten temat i sprawdzić, dlaczego warto pić kefir.

Wspomaga dietę

Kefir nie zawiera dużej ilości kalorii i cechuje się niskim indeksem glikemicznym, będąc zarazem produktem wyjątkowo bogatym w białko, wapń, fosfor, a także posiadającym odpowiednią dawkę tłuszczów i węglowodanów oraz witamin z grupy B. Dzięki temu, wskazane jest spożywanie go w trakcie różnego rodzaju diet – tym bardziej, że kefir zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, co skutkuje poprawą procesu trawienia, regulując przemianę materii, a przy okazji obniżając poziom cholesterolu w organizmie.

Dba o układ pokarmowy

Ze względu na spore ilości witamin z grupy B oraz fakt, że kefir jest przez nasz organizm bardzo szybko trawiony, jest on zalecany wszystkim osobom, które borykają się z różnymi dolegliwościami, dotyczącymi pracy układu pokarmowego. Po produkt ten sięgać można, walcząc z alergiami pokarmowymi, nadwrażliwością jelit, a nawet… nietolerancją laktozy. Dodatkowo, kefir wspomaga odpowiednią profilaktykę jelit, chroniąc je przed nowotworami.

Wspiera układ nerwowy

Wspomniane w powyższych akapitach witaminy z grupy B wykazują również bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego kefir zalecany jest także osobom, cierpiącym na problemy z zasypianiem i inne zaburzenia snu, zespół przewlekłego zmęczenia, a nawet depresję, czy też nadpobudliwość. Regularne spożywanie omawianego produktu może wpłynąć na lepsze samopoczucie, co w konsekwencji wpłynie na poprawienie ogólnej kondycji całego organizmu.

Wzmacnia odporność

Koniecznie należy podkreślić też, że kefir cechuje się silnym działaniem antybakteryjnym, eliminując chorobotwórcze mikroorganizmy. Dodatkowo, poradzić może on sobie z różnego rodzaju infekcjami (w tym, na przykład, infekcjami intymnymi), a także stanami zapalnymi. Co więcej, okład z zimnego kefiru jest niezwykle popularnym sposobem łagodzenia niewielkich ran i niwelowania skutków oparzeń oraz odparzeń. Jeśli chcemy zatem skutecznie i w naturalny sposób zadbać o naszą odporność, koniecznie powinniśmy włączyć kefir do codziennego menu, jednocześnie pilnując, aby nigdy nie zabrakło go w naszej lodówce.

Jak więc widać, warto przekonać się do kefiru, ponieważ – choć nie od razu wszyscy polubią jego smak – jego działanie znacząco wpływa na stan naszego zdrowia, chroniąc nas przed wieloma dolegliwościami i chorobami, a przy okazji dostarczając naszemu organizmowi wszystkiego, czego mu potrzeba.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img