Strona głównaProdukty i przepisyJak jeść nasiona chia? Polecane przepisy

Jak jeść nasiona chia? Polecane przepisy

Superfoods wciąż królują na rynku zdrowej żywności. Wychwalane za swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne, polecane są jako wartościowy suplement zbilansowanej diety. Do tej grupy zalicza się szałwia hiszpańska, powszechnie rozpoznawana pod nazwą chia.

Nie ma się czemu dziwić, ponieważ w drobnych (czarnych, szarych lub białych) ziarenkach kryje się prawdziwe bogactwo substancji odżywczych, makro- i mikroelementów oraz witamin z grupy B. Mając świadomość tego jak wartościowe są nasiona szałwii hiszpańskiej przepisy z ich wykorzystaniem powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie.

Tym co wyróżnia nasiona chia, poza benefitami dla zdrowia i kondycji organizmu, jest ich uniwersalność. W kuchni mogą być wykorzystane na wiele sposobów – mogą stanowić główny element dania lub dopełniać posiłek w formie dodatku – wszystko zależy od kreatywności.

Najciekawsze przepisy z nasion chia

Szałwia hiszpańska jest znana w szczególności ze swoich zdolności hydrofilowych. Każde nasionko jest w stanie wchłonąć ilość wody odpowiadającą 10-krotności ich masy, w efekcie czego, wokół napęczniałych nasion powstaje hydrożelowa otoczka. Ta cecha sprawia, że chia znakomicie sprawdza się jako substancja żelująca i zagęszczająca.

Proste w przyrządzeniu

Pozostaje jednak pytanie – jak jeść nasiona chia? Dodane do smoothie, absorbują sok z owoców i warzyw, dzięki czemu koktajl staje się bardziej treściwy. Szałwia pęcznieje w żołądku, dając wrażenie sytości, a wysoka zawartość błonnika wpływa pozytywnie na dalsze etapy trawienia.

Przepisy z użyciem nasion chia

Ponieważ nasiona chia mają niską zawartość węglowodanów, stanowią świetne uzupełnienie diety dla osób starających się stracić na wadze. W czasie upałów warto przyrządzić napój zwany chia fresca: na każde 300 ml zimnej wody (opcjonalnie może być to także woda kokosowa) dodajemy około 2 łyżek nasion chia oraz łyżeczkę czegoś dla osłody – miodu, syropu klonowego lub stewii. Całość mieszamy, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, listek mięty i schładzamy w lodówce. Tak oto otrzymujemy orzeźwiający napój izotoniczny domowej roboty. Chroni przed odwodnieniem i nawilża organizm od wewnątrz.

Zalety szałwi hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska spowalnia rozkład węglowodanów i wchłanianie się cukrów, co czyni ją świetnym wspomagaczem przy diecie diabetycznej. Zmielone nasiona można mieszać z mąką, a także dodawać w całości do różnego rodzaju wypieków – chleba, ciast, placuszków i naleśników.

Można również przy ich użyciu zagęszczać zupy i sosy. Szałwia hiszpańska zawiera dużo wapnia i wartościowego białka, co czyni ją znakomitym elementem diety wegan, wegetarian, kulturystów i osób uprawiających sporty. Jako bogate źródło kwasów Omega 3, pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu. Zawarty w chia kwas ALA (alfa-liponowy) wspomaga kondycję zdrowotną organizmu.

Nasiona można wkomponować do diety w bardzo prosty sposób – np. dodawać chia do sałatek i posypywać nimi kanapki. Właściwości żelujące pozwalają także na przygotowywanie deserów. Nasiona chia sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju owsianek, kleików i musli, zapewniając duża dawkę witamin i minerałów.

Co można przyrządzić z nasion chia

Mieszając nasiona chia z mlekiem (migdałowym lub kokosowym), odrobiną miodu i świeżymi owocami, można przygotować pyszną przekąskę. Przed podaniem mieszankę należy dobrze schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podobnie – z truskawek lub malin – można przyrządzić dżem: na porcję 300 g owoców przypadają 2 łyżki nasion chia i łyżka cukru trzcinowego lub syropu z daktyli. Wszystko smażymy razem i przekładamy do słoików.

Jak widać, zastosowań nasion chia jest wiele. Bez trudu znajdziecie dla niej miejsce w Waszej kuchni.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img